Blogging Tips- Cara Pendekkan Url Entry (Shortened Url) - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, June 15, 2013

Blogging Tips- Cara Pendekkan Url Entry (Shortened Url)

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
Join Them If You Are a Blogger :D . 
join exabytes here :D

kembali lagi ke sesi blogging tip di blog muja. ecececey. hari ni tutorial dia tersangat senang. hanyalah cara buat pembaca curious. haaa... cemana tu??? begini ceritanya. sebenarnya muja dah lama curious cemana url entry boleh kelihatan macam kat bawah ni.

http://tinyurl.com/l4wlxhy

pelikkan? ada ke blog yang bila kita publish keluar url cenggitu. then, bila muja download satu ebook ni, baru la muja tahu tentang kewujudan web pages yang boleh memendekkan url entry kita bagi nampak cute comel dan cun macam pemilik blog ni. =.=

sekarang, memang muja convert url entry kepada bentuk yang macam kat atas dulu baru muja share kat facebook and my fanpage. tampah lak caption yang buat pembaca meronta-ronta nak tahu. perggghhh!!! mencanak pv. tak caye? cer try dulu then you will know. ada banyak kelebihan tahu bila guna shortened url ni tahu.

  • dia buat pembaca lebih curious and lebih berisiko tinggi akan menekan-nekan link kita tu. yela, rasa nak tahu tu jadi membuak-buak. sebagai contoh:


url satu dah ada perkataan yang menjadi tajuk entry. yang bawah tu kita memang tak dapat klu langsung kandungan entry tu. antara dua url di atas, yang mana satu korang rasa lebih nak click? cer click. yang mana satu korang click dulu? then, cer click both links. nampak tak apa yang muja nak sampaikan? see how affective this shortened url can be? :D
  •  shortened url ni nampak lebih kemas dan comel.
now lets proceed to 
Cara Membuat Shortened Url

1. 
Mula-mula korang CLICK HERE . then korang akan nampak benda kat bawah ni.

2.

lepas dah paste url entry korang tu, korang click Make TinyURL! Then korang akan nampak benda kat bawah ni.

3.

yang bahagian shortened url tu la yang korang boleh copy and share kan kat whole world and you will definitely see the difference. why did i say so? it is because i have seen the difference :D

try it. you won't regret for sure!! :D


13 comments:

  1. nice tips nih dear muja ^_^

    ReplyDelete
  2. wah! dah lama dneo nak tutor ni.. akhirnya ada juga... thanks! :)

    ReplyDelete
  3. nice tutor... senang tp ada gak org tak pandai b tat benda ni ....

    ReplyDelete
  4. Umm, entri masih agak kurang user friendly...Susunan entry yang dicentrekan menyukar pembacaan

    ReplyDelete
  5. nice sharing,terima kasih, saya tercari2 juga ,cuma nak tanya apa kelebihan pendekkan/singkatkan url ni..yerr..
    siapa nak cun singkat jom mai sini dohhh... slinepower2u.blogspot.com

    ReplyDelete