Blogging Tips- Facebook Scheduled Posts - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, June 08, 2013

Blogging Tips- Facebook Scheduled Posts

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

Hari ni nak kongsi pasal ilmu baru tentang media sosial yang terkenal tu.. Alaa.. Facebook tu. Takkan tak tahu kot. Hehehe. Tak tahu la kalau korang dah tahu tapi yang pasti, Muja baru tahu sejak baca satu EBOOK jana wang melalui says. Dalam Ebook tu tertulis tentang schedule post pada fanpage sahaja, mungkin sebab Ebook ni dah lama buat but now, kat personal facebook pun dah boleh :D

Fungsi Scheduled Posts ni boleh guna pada personal facebook dan facebook fanpage. ok. sila berterima kasih kepada team facebook ye. Tq Mark. :P 

Benda ni sangat berguna apabila
  • kita sibuk dengan perkara lain tapi masih mahu mengupdate facebook
  • kita sibuk tapi masih mahu berkongsi link entry pada blog kita
  • kita tidak boleh online buat sesuatu masa tapi masih mahu mengupdate facebook
  • kita tak mahu terlupa untuk kongsikan sesuatu yang kita nak kongsikan pada masa tertentu
  • kita mahu share iklan tapi tak nak bagi pembaca boring bila diupdate sekali gus

yang kotak merah paling kiri ada gambar jam tu fungsi Schedule and kotak merah belah kanan tu berfungsi to make the status looks more interesting,  tu korang boleh include dalam status kamu. ikut mood korang la.

first time korang guna Scheduled Post button, dia akan tanya bila korang start guna facebook. kalau korang dah lupa korang click BORN yang ada kat sebelah kanan profile facebook korang tu. 


lepas yang kali pertama tu, dia tak tanya dah benda tu. yang dia tanya 
  • YEAR
  • MONTH
  • DAYHOUR
  • MINUTE
korang pilih la tetapan masa yang macam korang nak then click POST. then you are done. scheduled posts ni boleh dilihat and diedit dengan click pada ACTIVITY LOG. try it!!! :D

2 comments: