Kemaafan Itu Yang Mahalnya Terlalu - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, June 25, 2013

Kemaafan Itu Yang Mahalnya Terlalu


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

Kesinambungan daripada Entry Ini, semakin lama Muja makin bersalah sebab secara tidak langsung Muja sudah memutuskan hubungan silaturrahim antara Muja ngan dia. Dosa je kan? Sepatutny mesej last tu Muja cakap la kita kekal berkawan ke hape. Ni tak. Segala medium of communication Muja sekat between us so that Muja ngan dia tak leh nak berhubung dah. 
Unfriend fb? Done. Unlike page? Done. Delete hp number? Done. Delete conversation history? Just done both on wechat and fb. Tinggal block fb je belum sebab rasa macam kejam sangat je pulak perbuatan itu. =.=
Disebabkan dia adalah blogger, kawan kepada ramai kawan blogger, display picture dia memanjang muncul depan mata. Nak unfriend tapi tak nak block konon. Tengok! Sape yang seksa sekarang? Kan dah jumpa penyakit yang tiada ubat. Kan dah rasa awkward nak comment bila nampak comments from him. Kan dah jadi weird semua benda. Kan dah hancur berantakan segalanya???

Without him knowing, Muja ada simpan rss feed blog dia somewhere since the last message I sent him. Korang agak kat mana Muja letak? Korang boleh teka mana satu blog dia, korang memang hebat. Sejak blog dia ada, rasanya tak de lagi entry situ Muja terlepas. Rasanya kalau dia tengok blog referral dia, memang Muja dah kantoi. Hehehe. Tak pe, biala dia tahu Muja stalker. =.=

The other thing I did to cure my broken heart was Muja cakap 'Saya terima awak' pada someone yang Muja tak de feel langsung. I thought I have feelings for him but I was wrong. Muja tak rasa teringat kat dia, tak rasa nak lengthen our conversation, tak rasa nak jumpa dia, tak rasa apa-apa. Jawab dia call hanya sebab Muja dengar bunyi incoming call bising and bingit. Jahat kan? :'(

Then, tak cukup rasa bersalah dengan blogger itu, datang pulak rasa bersalah buat manusia kedua ni yang cukup baik. Dalam hidup Muja ni tak habis-habis buat salah ngan orang. Masa kecik-kecik ngan parents. Dah besar ni dengan parents still buat, tambah pulak dengan manusia sekeliling. Yang Muja rasa tak patut langsung Muja layan sebegitu, tapi tanpa sedar what I did is just that. :'(

Masalahnya sekarang, Muja ni, buat masalah reti, rasa bersalah pro, part minta maaf yang Muja fail. Muja tahu orang yang sukar minta maaf ni orang yang ego. Ye, Muja ego. Dia dah selalu sangat cakap Muja ego but I rather consider myself as a coward. How do I appologise to people? How to get rid of this nervous feeling? What if they don't forgive me? What if they scold me? 

Another jiwang entry from me. Menyesal pulak tulis tapi bila dah tulis mestila nak kena publish. XOXO


9 comments:

  1. minta maaf tu mmg payah tp ust kata, kalo yg payah tulah kena LAWAN utk buat juga2. Usah bersangka sebelum mencuba. Try your best :)

    ReplyDelete
  2. ada ketikanya... apa yg kita buat tu semua betul... itu yg kita rasa... tp klu ikut logik akal... kita silap... memang kita silap sebab memori dan perasaan yg ada dalam hati dan minda mmg tak dapat kita erase.. tp bersyukur kita masih ada ikhtiar untuk kearah melupakan... akan tetapi sesuatu yg dah terpalit kat hati... ibarat dakwat pen yg dah kena pada baju putih... guna clorok pon bloh hilang... tp setidak tidaknya kesan pentu masih ada lagi sikit...

    Muja ada dalam situasi tu... tak semua rasa apa yg muja rasa... kalau apa yg muja buat tu ada baik dan betulnya... teruskanlah niat muja tu... tak sape pon boleh halang apa yg kita nak buat...

    cuma pesan potia... potia takut 1 day nnt muja pulak tercari2 apa yg sudah muja padam... jgn salahkan clorox... clorox tu tak salah... yang salah tu tindakan kita... berpada padalah dalam apa yg kita lakukan... kalau suka ckp terus terang... klu tak... pergi je Muja... tak ada istilah perigi cari timba sekrg ni... org kata klu kita nak yg terbaik kita kena berusaha kearah itu... kalau dapat yg tak baik sekali pun tak apa...yg penting kita dah cuba sedaya upaya...

    Kalau dia tak tahu apa yg muja rasa... cuba sampaikan... dan apa yg muja buat kat entry ni sudah di kira yg terbaik dah... harap dia paham apa maksud entry ni.. dan harap dia rasa yg entry ni untuk dia......

    Kalau dia adalah org yg pernah Muja syg... lepaskanlah dia jika dia sudah ada yg lain... bukan kehendak Muja nak berpisah...tp jodoh je tak sampai...

    Doa banyak2 ok... teacher kena kuat nnt anak2 murid jadi lemah bila tgk teacher lemah...

    Be strong... and think positif...

    ReplyDelete
  3. sapa kata mintak maap tu susah. kan ada handset, fb, tweet. Hantar je maafkan i.. pastu terpulanglah samada dia nak maafkan atau tidak. tak perlu bertemu muka dan bertukar suara. semua dihujung jari.

    ReplyDelete
  4. @Ieta Mat Saad dah mintak maaf,, dia reply but never said he forgives me,,, :'(

    ReplyDelete
  5. @potia casadelarossa kalau berbaik balik pun,, kalau dah rasa tak percaya,, memang tak mungkin dah,, :'(

    ReplyDelete
  6. @KHAIRUL AMRAN nak buat yang senang tu pun susah,,, tulis tu boleh,, yang part tekan send button tu,, sob3

    ReplyDelete
  7. Memaafkan slh satu dr sifat2 Allah... Mmg sgt mulia wpun pahit...

    ReplyDelete