Blogging Tutorial: Cara Dapatkan Url Gambar - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, July 01, 2013

Blogging Tutorial: Cara Dapatkan Url Gambar


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

Korang dah baca kisah cinta ini lom. Kalau belum, sila baca dulu baru boleh baca entry ni. Wakakaka. Ok. Gurau aja. Seperti telah kukatakan, baca blog ni tak wajib, tapi sangat dialu-alukan. Ekekekeke. Ok. For today, Muja akan buat tutorial lagi untuk semua. Tutorial ni direquest oleh adik blogger, pemilik kepada blog - http://tasnemnem.blogspot.com/ - . Sorry sebab lambat sebab Muja ada banyak masalah minggu lepas. Sekadar buat entry seketul sehari je. Sorry sangat.

Kita kena tahu cara dapatkan url gambar sebab banyak tugasannya mengkehendaki kita memprintscreen bukti bahawasanya kita dah pun menjalankan tugasan yang diberi. Kita perlulah tahu cara mengupload gambar untuk kita dapatkan url gambar untuk dipaste pada ruangan bukti. Tugasan yang simple sebenarnya. Sebenarnya upload di blogger.com ni pun ok but I dont prefer that. Tak tahu la kenapa. Maybe sebab benda tu tak berkaitan dengan blog kita, kenapa pulak kena upload di blog kita ye dak? Errrkk, jelas sangat ek kekedekutan Muja di sini? Kih3.

Sebelum korang belajar cara mengupload gambar, belajar dulu Cara Print Screen k. Now, let us proceed to cara-cara mengupload gambar di Imageshack.

Firstly, pergi ke link ni. Highlight, right click, go to --)) http://imageshack.us/

Gambar 1


1. Kena Login with Facebook dulu.
2. Browse untuk pilih gambar yang hendak diupload
3. Klik Upload Now

Gambar 2


1. Gambar yang diupload akan dipreview di sebelah kiri
2. Klik Continue to the image links untuk dapatkan url gambar

Gambar 3


1. Link 1 akan didirect ke web Imageshack di mana gambar tu berada.
2. Direct link pula akan didirect ke gambar itu semata-mata. Biasanya Muja akan amik direct link tu je. Senang dan ringkas.

16 comments:

  1. Assalamualaikum muja, nice tutorial yanggg :)

    ReplyDelete
  2. thanks muja...inilah yang kakak tunggu2 selama ni... *_^

    ReplyDelete
  3. nice tuto... ena selalu ambil url gambar, dri dlm blog je.... hehhe

    ReplyDelete
  4. @✿AINAA ROSEBERRY✿ oo,, kalau dari blog ok lagi,, jarang jadi broken link, tapi kalau dari fb,, mmg naya nak mendelete,, huhuuu

    ReplyDelete
  5. Adalah jugak masuk assignjob namun hanya cukup utk beli nasi ayam je...kerjanya byk jugak tapi dpt cuma aduhai...bila agaknya nak dpt RM10.00 ya...tahun 2015 kot.???

    ReplyDelete
  6. Moga Cik Muja dpt byk dlm assignjob ni...dan kongsi di entri yg satu lagi tu.....

    ReplyDelete
  7. @sensasi2020 eh,, muja dah sampai $10 plus dah,, hehe,, alhamdulillah,, :D

    ReplyDelete