Sebenarnya, Muja Tidaklah Sekuat Mana Orangnya - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, July 04, 2013

Sebenarnya, Muja Tidaklah Sekuat Mana Orangnya


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

Kadang-kadang, Muja mengaku Muja penipu. I lie without knowing that i am actually lying. I pretend a lot. Usually, I pretend to be strong. Selalu saje mulut ni berkata, 'Aku kuat', 'Aku kan Muja', 'Aku kan pejuang wanita'. Ternyata semua itu hanya boleh diungkapkan sebelum datang ujian. Bila ujian datang bertimpa-timpa macam yang Muja alami dalam bulan Jun lepas yang sangat haru lagi mengharukan sekali, baru Muja tahu betapa lemahnya diri ini and realise that people struggle hard just to show that they are strong, including me.


Now, i have to truly admit that keeping quiet when you are actually screaming loud in your heart is so much hard to do and only strong people succeed doing just that. Do i succeed? Tak tahu but personally i think i have quite succeeded in doing that. Kalau tak, memang penuh ngan dosa mencarut dah blog ni dan blog-blog yang berkenaan. Nauzubillah!! Pernah pulak Muja melenting bila kawan menasihati untuk mengambil langkah berdiam diri padahal sememangnya itulah perkara terbaik di saat 10 juta perkataan nak diperkatakan. Terima kasih kawan!!! Love you muahhhxxx!!!

Seriously, as long as you do not face such very moment, the moment when you feel the whole world is looking at you with that expression saying that you are a bad person, you cannot say 'I AM A VERY STRONG PERSON'. Dulu, I thought I was a strong person, katalah apa pun, buatlah apa pun, tak tinggal parut di hati ni, but I nearly failed. Ye, Muja yang suka sengih dan gelak ini juga manusia biasa. Lemah bila ujian melanda. Muja tak kuat langsung. Lembek macam jelly. Perlukan sahabat yang memang selalu ada. Memberi nasihat dan teguran berharga. Tempat luahan hati apabila resah di hati melanda. Terima kasih sahabat!!! :')


Muja pun tak tahu sangat apa yang Muja tulis sebenarnya. Muja just membenarkan otak berfikir dan jari menaip, itu sahaja. Kalau ada yang faham tu otak korang memang geliga sebab Muja sendiri tak faham yang Muja taip. Entah. Kbai. xoxo


13 comments:

  1. waalaikumsalam, haha nak kuat nak jadi superman ke?

    ReplyDelete
  2. semua orang macam tu muja...for me I chose to be happy... and I don't want to mourn over things and stuffies sebab nanti lagi buat sakit kepala dan semak...

    kita semua memang x sekuat mana, tapi we have to be strong... agree?

    ReplyDelete
  3. setiap ujian pasti ada hikmahnya akak :)

    ReplyDelete
  4. betul tu, bila ada dugaan baru kita tahu kekuatan sebenar kita...sumber kekuatan kita dtg dari Allah...bykkan berdoa muja...

    ReplyDelete
  5. @tarmizi superman kuat dari luar je,, nak kuat dari dalam,,

    ReplyDelete
  6. @Farah Waheda Wahid yup kak,, kena kuat,, biar je orang toreh2 hati ni,, tak leh biarkan dia kekal berdarah,, berparut ok dah,, at least tak sakit,,

    ReplyDelete
  7. @cik yaya yup,, i know that,, hikmahnya sekarang makin ramai lak nak kawan ngan muja,, hehe

    ReplyDelete
  8. haha.. amal mcm ni.
    depan member2 amal x nangis. mybe amal kasar, so bila mnangis, member2 akan bahan amal sbb pelik tgk amal mnangsis.. dan amal klu ada masalah amal akan cerita kt someone yang amal xkenal xpecially kwn fb yg xpernah jumpa. Sebab apa? sebab kalau amal kol dia then mnangis xde lah malu sgt sebab dia bukan nmpk amal nangis pun :)

    ReplyDelete
  9. @cik amal eh,, sama la kita,, muja pun suka kongsi dengan kawan online,, tambah2 kalau ada problem dengan kawan kat alam nyata,, tak de la orang tu tahu,, hehe

    ReplyDelete
  10. setiap org ade kelemahan dan kekuatan..yang penting hati kita..jgn terlalu lemah..

    ReplyDelete