Sunday, August 25, 2013

Lirik Lagu Tegar Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang



ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

seingat muja, pertama kali muja dengar lagu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang nyanyian saudara Tegar, dari saudari Nieyna kat group wechat blogger muda mudi. first time dengar tak jatuh hati lagi. kira bukan jatuh cinta pandang pertamalah. bila dengar, rasa lagu ni pelik. suara penyanyi pelik. muzik pelik. bajet pro sangat la pasal menyanyi ni. tapi bila dah dengar betul-betul lirik lagu Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang ni, rasa masuk dalam jiwa.


sekarang, bila dengar lagu ni muja dapat rasakan betapa Tegar bersyukur dengan takdir yang ditetapkan oleh Allah kepadanya. daripada seorang pengemis atau dalam bahasa indonesianya pengamen, Tegar menjadi penyanyi terkenal di Indonesia dan juga di Malaysia. bila muja search latar belakang penyanyi luar biasa ni, rupa-rupanya lagu yang kita selalu dengar di radio tu lagu yang sudah diedit daripada lagu sebenar yang Tegar nyanyikan dalam video asal yang mula-mula diupload ke youtube. jom hayati lagu hot yang dinyanyikan oleh penyanyi cilik ini. :D


Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang– Tegar
Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia
Cita cita ku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang maha kuasa
Memberi jalan untuku semua
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita cita paling mulia
Membantu keluarga dirumah
Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa kuharus mencari nafkah
Tetapi aku tak berputus asa
Pasti yang kuasa memberi jalannya
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
Mengejar cita cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman
Sekolah dulu aku gak punya biaya
Terpaksa kuharus mencari nafkah
Paling bisa bantu dengan penuh cinta
Cinta yang penuh warna
Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita
Sekarang aku bahagia
Cita cita ku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang maha kuasa
Memberi jalan untuku semua
setelah lama jugak muja tak update entry di bawah label Favourite Songs, muja update pasal lirik lagu Tegar Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang sebab pengajaran berharga yang kita peroleh daripada lagu ini. Firstly, kita kena yakin kepada Allah SWT yang sentiasa bersama-sama kita dan sentiasa menolong kita walaupun kita jarang menyedarinya. kita bernafas, nikmat dari Allah. kita boleh kentut, nikmat dari Allah. kita boleh makan, itu punya Allah. sayangnya Allah pada kita. :')
Moreover, kita sebagai orang yang hidup secara sederhana perlulah menghormati setiap manusia tak kira la orang tu pengemis jalanan ataupun kerabat diraja. Mereka juga manusia biasa yang perlu dihormati. Kita juga tidak tahu masa depan mereka mungkin lebih baik daripada kita. Contoh yang paling jelas, Tegar. Tiada siapa menyangka beliau akan berubah sehingga ke tahap sekarang. jadi, walaupun kita nampak seseorang seolah-olah lebih rendah darjatnya, kita masih tidak tahu darjat mereka di sisi Allah SWT. Besar kemungkinan mereka lagi mulia berbanding kita. 
tambah lagi, kita juga perlu contohi Tegar yang sentiasa berusaha untuk mencapai sesuatu dalam hidup. beliau tidak hanya berserah dan bertawakal semata-mata. Tegar berusaha keras mengamen untuk menolong keluarganya pada usia yang cukup muda. Contohilah Tegar yang tak berputus asa dalam hidup dan rela mengambil peluang yang diberikan kepadanya. Akhirnya sekarang, beliau sudah berjaya keluar daripada kepompong kemiskinan yang dideritainya selama ni. alhamdulillah.
marilah kita sesama memanjatkan kesyukuran terhadap-Nya yang sudah memberi kepada kita nikmat yang tidak terkira banyaknya. ucaplah Alhamdulillah. setiap kali punya rasa susah, ingatlah yang masih ada manusia, di satu sudut dunia, yang jauh lebih susah kehidupannya berbanding kita. 
korang boleh baca lebih tentang sejarah penyanyi bernama Tegar ini, DI SINI. menarik sungguh kisah di sebalik kejayaan penyanyi luar biasa ini. :)
keep loving, stop hating folks. xoxo :D

22 comments:

  1. "cita - cita ku menjadi orang kaya" :)
    Alhamdulilah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya semua pun bercita-cita cenggitu kan,, hehe

      Delete
    2. yp ye lh akk oi

      Delete
  2. best lgu ni =) dah lama dgr..tp ttp best..mmg berbakat..hrap lepas ni hidup dia bertambah sng

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia mmg snang hidup sebelum ni pun,, nampak dia happy,, cuma lepas ni,, dengn ada tmbah rezeki ni,, moga dia bertambah senang,, dan tak perlu mengamen lagi,, amiin

      Delete
  3. nad pun dgr lgu ni..best sgt..mmg beri pengaharan..semuanya adalah pemberian tuhan dengan usaha kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan nad? dari pengemis pun, kita patut dengar,, ada yang dorang ada, kita tak de :D

      Delete
  4. rezeki kita tak tahu kan yang penting usaha ^_^

    ReplyDelete
  5. INFO TERKINI 1 – BLOGGER 4 : SURVIVOR SERIES
    Terima kasih sebab sudi menyertai game BLOGGER 4 : SURVIVOR SERIES. Anda adalah peserta wanita ketiga yang menyertai. Game ni kena ada 16 peserta. Game ini akan bermula setelah 16 peserta dapat dikumpulkan. “Muja” – nama kod anda untuk game ini. Segala Info terkini berkaitan game ini akan diumum melaui peti komen anda dari semasa ke semasa. Terima Kasih :)

    ReplyDelete

  6. INFO TERKINI 2 – BLOGGER 4 : SURVIVOR SERIES
    Anda adalah blogger wanita ketiga yang menyertai game ini. Secara automatik anda akan menjadi ahli kumpulan A.
    Segala Info terkini berkaitan game ini akan diumum melaui peti komen anda dari semasa ke semasa. Terima Kasih :)

    ReplyDelete
  7. Kak Alin suka lagu ni..mula2 igt lagu raya...hehehe

    ReplyDelete
  8. ena tak pernah dengar lagu ni.. huaaaaaa but lirik dia boleh tahan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila dengar tau ena,,, rugi tak dengar,, heee

      Delete
  9. lagu ni lirik dia simple je...tapi lagu ni ada jiwa dia

    ReplyDelete

jot down your opinions here.. thank you for reading :)