Blogging Tips: Cara Letak Alt Tag Pada Blogspot - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, September 12, 2013

Blogging Tips: Cara Letak Alt Tag Pada Blogspot



ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

dulu, muja pernah tulis Teknik SEO Merah Jambu daripada Encik Titan dan dalam entry tu muja ada gitau yang muja tak tahu sangat tentang 'alt tag'. that time,i thought alt tag ni ada pada wordpress sahaja. then, datang la seorang blogger baik hati ini memberitahu yang alt tag juga ada pada blogspot. eh, blog titeww la tuuuu.. malangnya, masa tu dah lewat, tak sempat menuntut ilmu ngan dia, tapi lepas dah tahu pun, ngan dia gak i got deeper explanation lepas blogger ini bagitahu. kih3.

dalam blogging, kita kena yakin dengan apa yang kita tulis, tak putus asa, dan tidak berasa kita lebih rendah daripada orang lain. so, jangan anggap blogspot tak leh berSEO. sekarang ada alt tag, lepas ni ada benda lain ke pulak. sapa tahu. boleh je blogspot berSEO sebenarnya. mungkin hanya memerlukan lebih usaha berbanding wp users. buktinya, cer tengok Top 10 Entry Ogos muja ni. tak de la banyak sangat entry yang dapat pv dari SEO, tapi ada la yang mengena, yang dapat memikat hati Google. ok lah kot bagi sebuah personal blog, bukannya blog SEO or informasi. i am quite satisfied with my blog performance. syukur alhamdulillah. :)

So, jom kita belajar letak alt tag pada gambar dalam entry blogspot yang kita target untuk dapatkan pageview daripada SEO.

1. Korang klik je pada gambar. Gambar akan jadi biru and akan keluar beberapa menu. Korang klik Properties.


2. Isikan ruangan kosong pada Title Text dan ALT Text.


  1. Title Tag: Shiseido Mask. ia sebagai tajuk gambar dan keyword gambar. lebih berpeluang untuk dijumpai apabila orang search keyword itu pada Google Image. jangan lepaskan peluang untuk promote blog kita dengan gambar yang kita ada.
  2. ALT Text: Shiseido mask, Kelebihan Shiseido Mask dan semuanya. lebih kepada keyword yang dicari pada Google Search. biasanya muja akan letakkan tajuk entry yang full kat bahagian ni dan reka other logical keyword selepas itu.

tips menggunakan alt tag pada blogspot dengan mengambil contoh keyword: Shiseido Mask

  • menggunakan alt tag pada gambar yang bertepatan dengan keyword
  • tulis keyword alt tag pada gambar bagi entry yang ditulis: Shiseido mask
  • mengulang keyword tersebut berulang kali dikira lojik: Shiseido mask, shiseido mask untuk kulit licin, cara guna shiseido mask, kelebihan shiseido mask
sometimes, it is quite hard to write definitely like what i have in mind but seriously i have tried my best to tell you cara letak alt tag pada blogspot ni. muja harap korang faham apa yang muja  terangkan. macam biasa, kalau ada yang tak faham bolehla bertanya di bahagian komen. 

satu lagi, muja bukanlah pakar seo pun. i just write what i think i know. tak semestinya 100% correct termasuklah cara letak alt tag pada blogspot ni. so, kalau apa yang muja tulis kat atas tu tersilap or tersalah, harap ampun dan maaf. kalau ada lebih info or any correction to be made, gitau je k. muja edit entry ini secepat mungkin. :)


keep loving stop hating folks :)

37 comments:

  1. nice info..keep up good work! (y)

    ReplyDelete
  2. ena baru tau ni... tengs muja bagi pndedahan lebih mengenai blog ni....

    ReplyDelete
  3. perkongsian yg berguna, takkan readers nak kutuk. keep up sharing ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak leh nak kira orang yang pembenci ni,, huhuu

      Delete
  4. hu3..dtg sedut ilmu dr teacher garang ni..hahaha

    ReplyDelete
  5. terima kasih tutorial ni. pernah tahu dan dah buat tapi tak ikut cara yg muja ajar. kira belasah je ms tu.. hehe. dh lebih fhm skrg. tq so much..:)

    ReplyDelete
  6. nice sharing muja
    yumida pun dlm proses pembelajaran seo ni
    aah kan..sering dengar wp yg terbaik dlm nk dptkan seo
    yg alt text tu kan..maximum boleh letak berapa aksara?
    yumida slalu buat simple, nanti nak try la buat byk camni..
    oh nak tanye 1 lg..yg 'label' tu kan...sama meaning dgn 'meta tag' erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat alt tag ni tak de maksimum aksara, letak je keyword banyak mana yang rasa lojik.
      label tu tak sama dengan meta tag, label ni category. nak klasifikasikan entry sahaja :D

      Delete
  7. ooooo...thanks muja
    dah aplikasi byk keyword kat alt tag tu..
    ooo...rupanya..yumida ade gak refer cara buat meta tag tu..x berapa nak paham..myb kene julingkan mata sikit kot..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang meta tag tu yumida kena guna kod. edit html. cer search tutorial. ada je :D

      Delete
  8. 1 artikel boleh buat berapa lebal

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulanglah,, kalau muja, satu entry satu label je.. alt tag boleh letak sbnyak mana yang disukai :D

      Delete
  9. wah nice sharing!!...tak pernah tau pun benda2 nih..thanks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmu kan banyak,, tinggal kena discover,, plus kena ada orang yang sudi berkongsi dengan kita :D

      Delete
  10. wowwww.. nak buatttt..thanks akak bagi tauuu.. teruskan sharing info2 yang best macam ni. yeayyy :)

    ReplyDelete
  11. akak dah guna, memang berbaloi-baloi. Entri ni, lagi memahamkan akak penggunaan alt tag tu. Thanks a lot for sharing this info

    ReplyDelete
  12. Org kadang-kadang lebih suka tekan gambar kan..kalo ade alt tag ni senang nak tingkatkan SEO.thanks syg..

    ReplyDelete
  13. thanks muja....dulu dok buat jugak la...lps tu, dah malas..skrg baru nak buat balik...sbb baru tau kepentingannya...huhu

    ReplyDelete