Blogging Tips di Mujadafewa: Cara Mudah Kecilkan Saiz Gambar - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, September 18, 2013

Blogging Tips di Mujadafewa: Cara Mudah Kecilkan Saiz Gambar


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 


suatu ketika dulu, eceeeeyyy. pendahuluan tak leh blaaa. dulu, muja pernah tak boleh nak masukkan gambar dalam blog muja sebab ruang untuk simpan gambar di Picasa yang full. ruang di Picasa untuk pengguna percuma macam kekita ni terhad. but believe me, horror sangat rasa bila blogger suka tempek gambar macam muja ni dihalang sedemikian rupa. mencik!!! >.<


begini ye murid-murid, sebenarnya, gambar yang kita upload di mana-mana page milik google termasuklah di blogger.com dan google+ (bukan dengan cara copy paste) akan disave di Picasa. ruang untuk save gambar dalam tu kalau tak silap hanyalah sebanyak 1gb dan apabila ianya sudah penuh, kita tak boleh nak upload gambar selagi kita tak beli ruang yang baru. that is why kita kena pandai berjimat-cermat dalam mengupload gambar dengan mengecilkan saiz gambar. tq bro framestone yang dah bagitau muja pasal ni.

There are few reasons why people kecilkan saiz gambar:

  1. Sebab nak simpan lebih banyak gambar dalam limited picture storage macam kat Google ni.
  2. Sebab nak lajukan proses upload di mana-mana web untuk dapatkan url gambar.
  3. Sebab nak lajukan komputer. 

Cuma, bila saiz dah kecil, tak best sangat la nak tengok. Jadi, terpulanglah pada diri masing-masing untuk pilih reason yang mana. As for me, muja just kecilkan saiz gambar apabila muja nak upload masuk dalam blog sahaja. Kalau kat Facebook tak kecilkan sebab storage kat facebook is unlimited. Baik sungguh Mark Zuckerberg. That is why la people love him and his facebook more than Google Plus. Maybe la kan. Ekekekeke

persoalannya, relakah kita mengkayakan google yang sedia kaya dengan membeli ruang menyimpan gambar sedangkan ada cara lain yang boleh dilakukan terlebih dahulu. membeli ruang menyimpan gambar di google mungkin akan dijadikan sebagai jalan penyelesaian terakhir. sila kedekut untuk bagi orang kaya makin kaya. selagi tak perlu guna, jangan guna. ada banyak cara lagi laa.

cara pertama : Tambahkan Admin Blog

cara kedua : Copy paste Dari Tempat Upload Gambar Yang Lain seperti di Facebook. Not recommended. Not good for SEO sebab tak boleh buat Alt Tag pada gambar dan tak disave dengan keyword entry.

cara ketiga : Kecilkan Saiz Gambar. (((------- yang ni yang muja nak buat tutorial hari ni. sila suke. yiipppiiieeeee :D

ok, lets proceed with cara mudah kecilkan saiz gambar :
(kalau boleh biar bawah dari 100 Kb or 50 Kb. sekecil yang boleh la senang cakap)

  • Right Click kat gambar yang korang nak kecilkan saiz, letakkan cursor pada Open With, pilih Microsof Office 2010 (bergantung pada versi Windows kita)
  • Rujuk gambar bawah. maka akan keluar macam kat bawah ni. Korang click Picture, pilih Compress Picture.
cara mudah kecilkan saiz gambar, cara mengecilkan saiz gambar, cara lajukan proses upload gambar, cara lajukan komputer, saiz gambar kecil, masalah exceeded photo storage, gambar saiz kecil
  • Rujuk gambar bawah. pilih Web Pages kat sebelah kanan bertanda 1, click Ok bertanda 2, click Save bertanda 3. Kalau korang nak kecilkan banyak gambar sekaligus, lepas korang click Ok, korang tekan anak panah ke kiri atau kanan, then ulang yang nombor 2 dan 3 untuk setiap gambar, then click Save All.

cara mudah kecilkan saiz gambar, kecilkan saiz gambar, gambar saiz kecil, saiz gambar kecil, cara lajukan proses upload gambar
  • Kalau lepas click Save tu keluar Create File, click je sekali and bila click pangkah, dia akan keluar lagi. korang click Dont Create. Benda ni kengkadang dia keluar, kengkadang dia tak keluar. Bergantung pada jenis gambar sama ada Png or Jpeg. Kalau tak silap. Kih3. 
  • Bila kita click Create File, gambar yang sama akan ada dua dengan saiz yang berbeza, satu saiz asal dan satu lagi saiz yang sudah dikecilkan. So, korang bolehla delete gambar asal tu.

Kalau korang sayang nak kecilkan saiz gambar korang and tak nak kualiti terjejas, korang copy semua gambar yang nak dikecilkan, masukkan dalam folder khas. then, korang kecilkan yang korang copy sahaja. Yang original korang tak payah usik. Lepas dah siap upload dalam blog or wherever, korang delete balik yang korang dah kecilkan saiz dia tu. Dah selamat gambar original korang. Suka tak? Hehehe.

Bila korang dah upload dalam blog, korang pilih je Original Size so that semua gambar akan sama saiz. Nampak lawa sikit. Gambar pun tak pecah. Ada juga jenis gambar yang kalau kita pilih Extra Large pun tak pecah lagi. bergantung kepada kebertuahan gambar. muja pun kurang pasti kenapa jadi cenggitu. terpulanglah pada korang nak yang macam mana. Tak doknye den nak maghoh. However, it will look better on your blog kalau saiz gambar pada satu entry tu sama. Muja pun salu susun yang memanjang dan menegak supaya nampak kemas. :D

Ok la. rasa macam dah panjang sangat lak entry tutorial nih. till next entry k. Astalavista. keep loving, stop hating :D wassalaaam.



27 comments:

  1. Assalamualaikum muja, thanks sharing tips ni! bagus sekali. yeayyyyyy :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih cikgu muja... nice piece of sharing...baiklah... *_^

    ReplyDelete
  3. bagus2...tak pernah terfikir pun nak kecikkan gamabr sblom ni..hu3

    ReplyDelete
  4. Boleh diguna pakai nanti..thnk you yang

    ReplyDelete
  5. blog adik-adik... itu pun nak tunjuk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahai encik, tidak semua orang tahu semua benda macam encik. saya dulu pun tanya kawan cara kecilkan saiz gambar sebab saya tak tahu. jangan riak dengan ilmu yang ada.

      entry cenggini pun nak serang ke?

      Delete
  6. google2, jumpa entry ni :D
    thanks... buat xtau je dengan anon tuu :)

    ReplyDelete
  7. salam

    akak nak tanya mcm mana nak kecikkan size header. akak buat gambar dari powerpoint. pastu akak upload gambar tu kat header. besar sgt la plak. mcm mana nak kecikkan?

    klu sempat mntk follow blog akak ye. akak mak budak baru belajar.
    superbchombi.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. terbaikkk.....terima kasih banyak2

    ReplyDelete
  9. thanks dear.....sangat membantu...

    sudilah jenguk blog akak..

    http://www.amanne8257.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. thank you untuk tutorial sgt mmbntu

    ReplyDelete