Masjid Kubang Kerian, Kota Bharu Yang Indah lagi Permai - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, September 20, 2013

Masjid Kubang Kerian, Kota Bharu Yang Indah lagi Permai


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

this entry is not a planned one. biasanya muja kalau gi memana dah target dah siap-siap nak amik gambar macam mana, dekat mana but this time memang tak plan langsung sebabnya muja just keluar dengan adik muja, doktor sumayah yang akan balik ke mesir tak lama lagi. mm.. it is hard to let her go considering the horrible situation there now... :'(

Nursumayah, beautiful muslimah, follower, daughter, sister, doctor, single, available, looking for errrkkk.
so, on last Sunday, i brought her into IPG secara haram sebab malas nak balik amik dia lepas assembly. sampai je kul 1 petang boleh gerak gi Tesco. kelas tak de pun tapi sebagai student ipg yang berdedikasi dan takut kena denda, datang la jugak. btw, do you know that IPG students here are not allowed to go out of the campus before one even we dont have any class? that is one of the sacrifices. so, please do not compare us with university students. we are too different. tak perlu kot nak jeles dengan elaun secoet yang kitorang dapat tu kalau nak dibandingkan dengan all the strict rules and regulations we have to endure for more than 5 years and main bola tampar secara paksa adalah one of them. huhuu :'(

join jomniaga here. banyaknya affiliates boleh join. daftar percuma!!! :D 

ok sambung. terkejut sumayah bila tengok keadaan kelas kitorang. lain sangat dengan kecanggihan di sebuah universiti maybe. sekali lagi, pengorbanan itu perlu. hari tu juga tak masal bakal doktor kena join weekly assembly dengan bakal guru. nak nangis sue kebosanan. baru dia tahu rasa. hp pulak tertinggal kat umah. tak masal hp kakak dia jadi mangsa. tak masal jugak kakak dia terlupa nak sign out dia punya ig. tak masal terupload gambar di bawah ni kat ig dia. -.-'

nasib baik tak de follower kat ig beliau kena heart attact tengok gambar doktor ayu tetiba bertempek dengan Shiseido Mask. hahaha. safely deleted :D
dalam kul 3 we went to Tesco KB. big apple dah ada kat sana pun dia still tak tahu. i chose to go there because Tesco is famous with its low price stuff. banyak sue beli barang kat sana to bring to Egypt especially yang susah nak dapat kat Egypt. lepas dah shopping bagai, on the way back tu jalan jem. tak solat lagi dalam kul 6.20 petang. time tu muja akui, berat sungguh nak singgah masjid. banyak sungguh setan menghasut. asyik rasa macam sempat je nak solat kat rumah. malas jugak nak cuci muka. tanggal bedak bagai tapi sumayah ajak gak berenti solat. so, kami singgah kat Masjid Kubang Kerian, Kota Bharu. last pergi masjid ni masa kecik-kecik. menggamit memori.
Masjid Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu

Masjid Kubang Kerian, Kota Bharu ni dinamakan Masjid Al-Sultan Ismail Petra. Masjid ini terletak dalam 5 km dari Pusat Bandar Kota Bharu, berhampiran dengan Istana Negeri, Istana Mahkota dan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM). Masjid ini dapat menampung seramai 3000 jemaah untuk ruang solat utama manakala serambi kanan, kiri dan belakang serta tingkat atas pula dapat menampung seramai 2000 orang jemaah. Masjid yang sangat cantik dan besar. tak menyesal berhenti menyempurnakan kewajipan sebagai orang Islam di sini. bersih dan terjaga.

masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu
tak kisah ada orang bertenggek atas tangga dok memerhati. selca tetap selca. kih3
tetiba teringat peristiwa dalam lipatan sejarah yang terjadi di masjid. pernah orang Badwi (kalau tak silap) kencing di kawasan masjid. Rasulullah membiarkan dulu orang tu habiskan hajatnya then baru nasihat. alangkah mulianya Baginda. pernah juga ada yang memeluk Islam setelah melihat orang Islam solat berjemaah di masjid. masjid pertama dalam Islam rasanya Masjid Quba. adusss. banyaknya la perkara yang pernah muja belajar dah terlupa. mmm

masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu

dulu, pembinaan masjid ni pernah terbengkalai. then pembinaannya disambung balik hasil usaha orang jabatan agama Islam kelantan plus sumbangan orang ramai. then, Masjid Kubang Kerian ni dirasmikan oleh Sultan Ismail Petra. maybe that is the reason la masjid ni dinamakan Masjid Al-sultan Ismail Petra. mungkin la. big possibility. :)


masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu

muja gak ada dengar-dengar, Masjid Kubang Kerian ni dijadikan masjid tempat kerabat diraja menunaikan solat Jumaat. cantik dan gah. sesuai sangat la. dekat pun dekat dengan Istana Kubang Kerian tu. kiranya istana dengan masjid ni berjiran. hehe

masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu
berapa kerat je ada time ni sebab memang dah lewat. husnudzon. :)
muja heran orang lelaki yang suka melepak kat kedai makan time orang lain tengah solat jumaat. tak malu ke? cemana kalau girl yang dorang suka tengok? it is a compulsory! no light excuses will allow you to miss it. you guys should be grateful sebab korang ada reason yang mewajibkan korang menjengah rumah Allah every week. macam kitorang ni. selagi tak terdesak, selagi tak bulan Ramadan, memang tak la nak menjengah. kalau korang dah kawin, ajak la wifey berjalan kaki gi masjid. omaiii,, how suwiiiit.. hope to get husband camtu,, awwwmmm

masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu
bersih dan rapi dan terjaga
muja sangat terinspirasi dengan keindahan Masjid Kubang Kerian ini. masjid ini tersangatlah cantik dan bersih. nampaklah memang masjid ini terjaga dengan rapi sesuai dengan tarafnya sebagai Rumah Allah. sejak zaman Rasulullah lagi, masjid mempunyai banyak fungsi. sebenarnya, bukan masjid bukan sahaja tempat kita solat. ia juga tempat bermusyawarah, menuntut ilmu, menulis ilmu, mengkaji, berbincang, dan macam-macam lagi. rasa sedih dan bersalah juga bila mengenangkan masjid hanya penuh ketika solat Jumaat sahaja. apa la yang dah kita lakukan ni.. :'(
masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu
halamannya pun cantik. tambah cantik lak bila ada 'bunga' berbeg putih dalam kalangan bunga-bunga. haha 
masjid kubang kerian kota bharu kelantan, masjid cantik, masjid indah, masjid lawa, masjid berkubah ungu
model myvi tergedik abad ini maybe. photoshoot kat kawasan masjid. ada bran? -.-'
pengajarannya:
  • to all of us, berhentilah di mana-mana masjid kalau kita belum menunaikan solat sedangkan waktu solat sudah masuk sebab kita tak tahu bila kita akan menghembuskan nafas terakhir. kalau kemalangan and time tu kita masih dalam keadaan berhutang macam mana? nauzubillahiminzalik.
  • bagi perempuan yang suka berbedak, bermake-up dan melawa, bawakla make-up remover or facial cleanser selalu dalam hand bag anda there are times when kita kena berhenti di masjid untuk tunaikan kewajipan kita and things yang water resistant akan buat wuduk dan solat kita tidak sah.

that's all for today readers. hope you have enjoyed this entry and get benefits from it. till next entry. astalavista. as usual, keep loving stop hating. :D



13 comments:

  1. Masjidnyer memang cantik..nad kalau keluar memang bawak pencuci muka..alasan nak solat..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la nad,, jgan jadi cam muja nih,, tak baik sungguh

      Delete
  2. Betul masjid bnyk fungsi dulu masa zaman rasulullah termasuk mengeratkan silaturrahim...sekarang pun ada jugak yang amal begitu dengan aktiviti2 di surau seperti buat gotong royong...hope perkara mcm itu berkekalan :D

    ReplyDelete
  3. betul tu Muja..Sultan selalu buat apa2 majlis dekat masjid kubang kerian ni, kira dah macam masjid rasmi diraja lebih kurang. Ajk masjid ni rapat dengan sultan..hu3..kadang-2 ajk masjid akan jadi vvip kalau ada majlis diistana yang sultan adakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambooooiii,, nampk la kekelanatanan di situ :D

      Delete
    2. memang la orang kelantan..tapi hidup merantau negeri orang

      Delete
  4. Salam.

    Muja..biasanya sebelum nak kuar memana, mmg dah target nak tngkp gmbr camna n kat mana??perghhh, betul2 planning klau cmtu,hehehe

    Urmm,baru ni..nampak seorg lelaki tak pi solat jumaat..masjid dalam 20 langkah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lana.. tk de la target tapi salu gi memana macam dah rasa dah nk buat entry so mesti amik gambar. but not this time la,,, hehe.. laki tu bukan calon yang sesuai nampaknya,, kesian

      Delete
  5. setahu ayie memang begitu projek masjid yg besar² ini mesti ada sejarah terbengkalai..walau bukan semua. tapi akhirnya akan disiapkan juga dgn pelbagai bantuan dari pihak² tertentu termasuklah dari org ramai. :)

    ReplyDelete
  6. Nice write up on Masjid Kubang Kerian.
    Tapi saya kurang setuju denagan statement "Tesco is famous with its low price stuff". Saya selalu jugak ke Tesco KB sebab dekat dengan umah, parking free, tak sesak dan banyak ATM. Tapi kalau bab harga Tesco ni memang antara yang paling mahal di KB.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo,, saya compare produk certain produk je kot,, mm,, but i really love to there sebab parking free and tak sesak tu,, ok, :D

      Delete