'Penyeksaan' Main bola Tampar Berakhir Juga :D - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, September 08, 2013

'Penyeksaan' Main bola Tampar Berakhir Juga :D


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

seriously, for beginners like us, like me of course, bola tampar ini sangatlah susah. since i was in primary school lagi, i just dont like volleyball sebab kesusahan yang melampau untuk dimainkan bagi muja. nak service dah satu hal. tangan dah hayun sekuat hati pun belum tentu lagi dapat masuk ke gelanggang lawan. kalau masuk and sempat di dig oleh lawan, masuk je balik gelanggang kita, confirm muja tak leh nak sambut dah. harapkan orang lain jelaa. seriously, i have tried. please! dont imagine it cause it was a horror! :'(

kursus bola tampar, bola tampar, main bola tampar
so what kalau susah? main tetap main. jiyeaaaahhhh!!!

however! we teachers tetap gak teruskan sebab ni namanya pengorbanan. memang cikgu ni kena multitasking. nanti di sekolah, kitalah cikgu, doctor, hakim, atlet, kamus, driver and many more. see how multitasking we can be? kalau fikir logic and most all people think this way; budak tesl belajar English je, benda lain tak tahu. cer suruh ajar sejarah. tak tahu ape. you better think before speak sebab kalau macam tulah hakikatnya, we all akan rasa so much grateful but it is definitely not like that. last semester kami belajar sejarah, this semester bola tampar, next semester maybe sains, muzik, pendidikan seni. see? ia hakikat yang orang yang tak habiskan masa di IPG selama 5 tahun setengah tak tahu, sampai ada yang buat entry bash teachers suatu ketika dahulu. ambooooiii~~~~


bola tampar, kursus bola tampar
teacher mimi, teacher muja, cikgu ilah. semangat nak main bola tampar nih -.-'

mahu bukti? ok. tengok pelajar aliran bahasa Melayu dan Inggeris ni menghadiri Kursus Kepengadilan dan Kepegawaian Bola Tampar. it is compulsory for us to be able to graduate as teachers. kami tidak boleh memilih and we all know how this kind of activities will benefit us in future. sesedap rasa je cakap cikgu main facebook manjang kat sekolah. memang kena bagi orang yang suka bash without knowledge rasa jadi cikgu berdedikasi sebulan. baru tahu realiti dan hakikat sebenar. time tu tahu la langit tu tinggi ke rendah. jangan sebab dua tiga orang yang buat hal, kita nak generalise semua cikgu. contohnya cikgu kat sekolah muja dulu. committed habis kot. haissyyy. condemn je reti. grrrr!!!


for your information, masa muja hadiri program Pengalaman Berasaskan Sekolah semester satu dulu, Penolong Kanan ada bagitahu, statistik menunjukkan ramai cikgu mengalami masalah psychology. di sekolah yang muja buat SBE tu pun ada jugak. dulu yang muja tahu, doktor je banyak. see how much teacher sacrifice for students? we sacrifice a lot and it includes our physical and mental. tak masuk belanja students gula-gula kalau dapat 100 markah dalam exam. kalau menang pertandingan pape, cikgu belanja makan. *teringat kenangan ngan cikgu time i participated in story telling competition dulu. they sacrificed a lot for me. bukan nak tinggikan sangat guru ni, but bila orang mula melupakan, kita kena ingatkan. salah? geram bila ada students kurang ajaq sampai ada cikgu yang kena tembak! pft!

bola tampar, kursus bola tampar
teslian rules,, biaq pi orang cakap kita malaih mencuba,, biaq pi kat depaaa :D

bakal-bakal English teachers of your children. suka kaa. tak suka kaa. ni la mereka.
sebelum kursus, those yang uruskan kursus dapat pengalaman buat kursus. susah gak nak anjur things like this. kena deal dengan pengarah, dengan penceramah, dengan HEP, dengan pensyarah. fiyuuuh. tambah-tambah bila time kursus clash lak dengan acara IPG. time kursus hari sabtu tu acara kemerdekaan tengah on kat dewan. tak masal nama kitorang masuk senarai tak hadir. HEP lupa la tu kitorang ada kursus. huhuuu. sepanjang kursus berlangsung, we have gained a lot of new knowledge regarding volleyball including cara jaga line, cara isi score sheet, cara bagi isyarat, apa yang perlu ada, pakaian pengadil, and lots more la. memang bagus sebenarnya kursus macam ni so that we can apply nanti di sekolah. mana tahu guru besar tetiba je cakap; Muja, you handle team volleyball sekolah ye. Match next week. kalau tak tahu pape cemana? gelabah weeeeiihhh. :3



kursus bola tampar, bola tampar


dah abis je perasmian penutup, kitorang buat sedikit post mortem. yelah, walaupun kursus berjalan dengan agak cemerlang, it does not mean tak de flaws langsung kan. we have to accept that nobody is perfect in all aspects. i accept that, tapi ada je yang tak dapat terima. kih3. hasil daripada post mortem tu, kami kena improve lagi dari segi perhatian yang diberikan semasa ceramah, ketepatan masa, komitmen dalam menjalankan tugas, keberanian mencuba sesuatu yang baru, and some other stuff. hope we will show improvements in the future. it is not about being perfect that matters, but being able to work hard to achieve perfection. eceeeyyyyhhh. ;)

bola tampar, kursus bola tampar
muja jadi mc for majlis penutup. gugup giler and i really need to improve speaking skill. *sigh
so, that is all la kot regarding Kursus Kepengadilan dan Kepegawaian Bola Tampar kali ni. maybe we will organise this kind of course again sebab gaining knowledge is a process, not a destination.  please pray for our success because when teachers fail to teach, they destroy a generation. maybe the generation is your children too. our children. takutnya nak hadapi but for sure i will try as best as i can. moga kami berjaya. amiin ya Rabbal alamiin :D

keep loving stop hating laaaa :D


18 comments:

  1. Replies
    1. alamak,, tak de lak jumpa ketinggian minimum untuk pemain,, :P

      Delete
  2. Assalamualaikum muja. Thank sudi joined. Sheila akan update senarai calon yang dah lulus semua syarat untuk direview dan yang belum cukup syarat lagi. sila follow blog Sheila sekiranya belum follow sebab Sheila tengok ada 45 blogger tak follow blog Sheila, so Sheila tak approved comment di ruangan entri Review Blog 2.0 

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalaam sheila,, ok,, ti muja check ye :)

      Delete
  3. Muja , we shall play again among bloggers !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nooooooooooooooooooooooooooooooo.. cukuplah,, sobsss :'(

      Delete
  4. bleh jadi wakil Malaysia sukan SEA nnt..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tak lain tak bukan nak perli la niiiii,, grrr

      Delete
  5. Assalamualaikum muja. wahhhh lama gila sheila tak main bola tampar... tapi sheila suka bola jaring dengan hoki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalaam sheila,, muja suka bola keranjang,, hehe

      Delete
  6. muja so simple but still beautiful ... (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrkkk,,, jangan puji,, tambah satu saiz hidung karang,, haha

      Delete
  7. namee dulu jeles gak bila tgk orang stayback sekolah praktis bola tampar. sbb namee tak terpilih. cekeding sgt kot...so dua2 pasukan takut kalah. hahaa

    ReplyDelete
  8. Tu dia semngat seorang cikgu..bukan senng nak jadi cikgu..

    ReplyDelete
  9. hi... boleh ajar ke camne nak merekod skor bola tampar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry. sy tak simpan lak cara scoring dye.. heee

      Delete