Selamat Hari Malaysia dan Merdeka To All!!! :D - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, September 16, 2013

Selamat Hari Malaysia dan Merdeka To All!!! :D


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join 8share here :D

Eh, sudah jam 12 tengah malam, saat permulaan 16 September 2013. yakni hari ulangtahun di mana Persekutuan Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak bersatu di bawah negara Malaysia. kira ni entry 2 in 1. boleh je kan? Kalau korang perasan, muja tak buat pun entry Hari Merdeka, maybe sebab sibuk dengan assignment tapi sekarang pun esaimen still on going but i come up with this entry. irony right?

hurt knowing a friend regards me as one of the colonizers. :'(

in my opinion, Hari Merdeka is very important to show our appreciations to our earlier warriors, but Hari Malaysia is more significant for us to celebrate sebab only on 16 September 1963 we actually become Malaysia. hari di mana Persekutuan Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak semuanya mencapai kemerdekaan. semasa Hari Merdeka yang 31 Ogoas hanya Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka. Sabah dan Sarawak belum. setelah merdeka, semenanjung Tanah Melayu masih bergelar Persekutuan Tanah Melayu. Hari Malaysia i consider as a bigger scope of merdeka. kiranya di bawah Hari Malaysia, kita dah boleh simpulkan semuanya termasuklah kemerdekaan, penghargaan dan penyatuan kita semua. boleh ke gitu? harap korang faham la apa yang muja maksudkan.

bercakap pula tentang someone yang kurang suka dengan orang Semenanjung. it is only about perkataan 'menyertai' yang digunakan dalam menyatakan cara penyatuan Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak. tolonglah jangan dibesarkan yang kecik. jangan disebarkan perkara yang boleh membarakan api kemarahan sesama kita. bagi muja, disebabkan Persekutuan Tanah Melayu yang mengajak, dan mengusahakan penghasilan memorandum penghasilan Malaysia, that is the reason why the word 'menyertai' digunakan. bukannya dengan niat menghina, menjajah, memandang rendah or whatsoever yang dimaksudkan dalam ayat tu. adalah yang mencucuk, katanya Sabah dan Sarawak sebenarnya bukan negeri tapi sebuah negara. apakah maksud di sebalik ayat sebegini????

plus, if i were you, i would be so much proud sebab ada pihak yang sudi datang pada kita, mengajak bergabung. it was a big appreciation. dont you think so? itu satu penghargaan dan penghormatan. most importantly, i will never agree people calling us in peninsular as colonizers because we are definitely not! ada ke kitorang seksa korang yang datang sini? ada ke kitorang tak bagi korang makan kat sini? MEMANG TAK DE!!!! tolong la jangan kami dipandang hina sedemikian rupa. sedih memikirkan waktu Hari Merdeka hari tu siap naikkan bendera Sang Saka la. cakap kita ni bukan Malaysia la. negara kita ni bukan negara kita la. why??? kenapa??? 

i know there will be people who won't agree with me but for a 100th time, you are not forced to have the same opinion as mine. tak perlu nak mencucuk di sini naaa. gi mencucuk kat fb sana. we are malaysian. tak kirala semenanjung ke, sabah dan sarawak ke. kita semua satu negara. Malaysia. that is all. itu yang kita kena ingat!

so, to all malaysian, wherever you are in this country Malaysia, i want to wish you a very Happy Malaysia Day. lets pray for:
  • a better nation of Malaysia
  • a better life of everybody not according to races or state
  • a better ukhuwah among Malaysia
  • a better unity between a citizen to another
  • a better Malaysia, a well-known multiracial country
  • a better life of the people
and lastly, most importantly, very desperately, lets pray for us to have
  • better leaders and rulers, who we really can depend on. not those who are selfish, who fight for important positions, who talk more that work, who do things just to fulfill their own desire on wealth and pleasure. amiiiiiinnnn
lets really pray for everything to be better. lets work hard together, to develop our country. get rid of everything that has the possibility to destroy our nation. if there are problems, misunderstandings, lets work to solve them in a correct way, not using grudge and anger. not by accusing this person and that person. it is not going to work that way. believe me.

Happy Malaysia Day all!!!! i love you!!! :D
stop hating, spread the love. muahhhxxx!!! :D

7 comments:

  1. wah blog dah lain...lama tak terjah..rinduu..2 minggu kot..waaa...selamat hari malaysia kepada muja dan semua masyarkat yang semenanjung, sabah dan sarawak..memang sedih sape yang kibarkan bendera saka tu...tak respect langsung

    ReplyDelete
  2. love u too muja. haks :p

    Happy Malaysia Day juga. :D

    ReplyDelete
  3. selamay Hari Malaysia..entri yg cuku berkobar dan menbakar semangat ni..

    ReplyDelete