Big Book Kami Bertajuk My Kingdom - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, October 24, 2013

Big Book Kami Bertajuk My Kingdom



ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.

banyak betul benda-benda melibatkan kreativiti yang muja dan kawan-kawan kena libatkan diri untuk semester ini, hari tu pementasan Mind Your Language. lepas tu buat Alat Bantu Mengajar pulak. dari jadi cikgu, terus jadi pelakon then penulis buku. multi-tasking betullah jadi cikgu nih. hey muja! kau baru nak sedar ke?? deng!

so, untuk subjek Children's Literature yakni Sastera Kanak-kanak, kami dikehendaki untuk menghasilkan sebuah Big Book. halahhh. ni yang leceh, ni yang malas. kalau dibiarkan penyakit malas ni, bukan setakat Big Book je kita malas. nak gi toilet nak membuang ayaq besaq pun malas. procrastination is the thief of time; dah lupa dah time malas. macam mana malas sekali pun, dah namanya kerja, kena buat galak. dalam malas pun, eh, big book dah siap la -.-'

Big Book, Children's Literature
Our Big Book is entitled My Kingdom
jadi hari ni, dengan penuh bahasa Melayunya, muja nak memberitahu ciri-ciri Big Book yang baik. rasa macam bukan muja je menulis cenggini. kejap je tahan ni. keh3
  1. saiz yang sangat besar- besar daripada buku biasa. kalau kecil, tak de namanya big book kan
  2. kulit keras- buku mudah lembik bila dibaca banyak kali. kulit keras penting untuk buatkan ia kekal lama dengan kanak-kanak yang kurang skil menjaga :P
  3. tulisan yang besar- tulisan yang besar memudahkan kanak-kanak untuk membaca terutamanya yang mengalami masalah penglihatan.
  4. kertas yang licin atau kasar- struktur kertas yang memberi 'rasa' pada jari jemari para pembaca juga dapat menarik perhatian kanak-kanak ini
  5. warna yang menarik- kanak-kanak sangat sukakan warna. sebab tu mereka suka mewarna dan pensil warna. pelik sungguh :P
  6. ilustrasi berkaitan dengan cerita- apabila mereka tengok gambar, mereka lebih faham jalan ceritanya. itulah ilustrasi yang baik.
  7. ilustrasi yang cantik- kalau pun berkaitan dengan cerita, tapi tak menarik, hitam putih je, tak de gunanya. pastikan mereka yang melukis adalah pelukis. bukan hentam je melukis
  8. jalan cerita yang menarik - kanak-kanak suka berimaginasi. sukakan haiwan. puteri. cerita sebegini biasa memikat hati mereka
  9. memberi pengajaran- buku yang baik mengandungi ilmu dan membantu menjadikan pembacanya seorang yang lebih baik
kami memilih My Kingdom sebagai tajuk sebab kanak-kanak sangat suka membayangkan diri mereka sebagai kerabat diraja. yes! they are so poyo but we cannot deny that we were them before. so, kami pilih my kingdom. dalam My Kindom ni ada few interesting short stories and poems. i really hope mereka yang membaca akan suka big book handmade ni. Yes, it is very interesting. I know. :D

tq to miss syanim, yang dah came up with the idea to make a pair of wings for the cover of our big book. tq to miss ada yang dah berusaha keras untuk decorate the dividers for each section, tq to hakim yang akhirnya managed to finish his work. tq to miss muja yang dah sudi mengedit our essay. eh, terterima kasih kat diri sendiri pulak. ouuuchhhh! :P

seriously, i am so proud with our work. it is so beautiful and creative. sangat suka!!! yang the end tu muja buat sendiri tau! i am so not into creative stuff but once something is done by me, i am so very happy. baru ku tahu apa ertinya kepuasan hati. yang ugly duckling tu kumpulan lain. saja letak kasi cukup korum. oh ye, sapa yang birthday dia hari ni. happy birthday sayang. kof3


ps- korang sayang muja kan? muja pun sayang korang jugak. ekekeke



10 comments: