Rupa-rupanya, Cabut Gigi Tidak Membunuh - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, November 20, 2013

Rupa-rupanya, Cabut Gigi Tidak Membunuh


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.

Rupa-rupanya Cabut Gigi Tidak Membunuh | mula-mula, gigi geraham bongsu naik kat gusi atas sebelah kanan. memang tak sakit langsung. maybe sebab dia naik di tempat yang sepatutnya atau memang 'member' sebelah dia dah save tempat luas-luas sementara menunggu dia tumbuh.

baru-baru ni, gigi geraham bongsu ini mula tumbuh di sebelah kiri. mula-mula tu tak sakit lagi sebab dia 'baby' lagi. lama-lama, rasa tak selesa. dia mula menyenget mengenai pipi belah dalam. nak bukak mulut dan nak jelir lidah time gosok gigi pun dugaan sangat. nak menguap pun seksa! :'(

cabut gigi geraham bongsu, gigi geraham bongsu, geraham bongsu, cabut gigi
mungkin macam ni lah keadaan gigi muja. mungkin.
at that very moment, muja dah tahu muja memang kena pergi jumpa dentist who i am very scared of since i was a kid. dentist adalah paling mengerikan! dah besar ni, dah pernah jumpa scarier people, rasa berani tu tetiba ada. the effect of maturation in me ~~~


now, abah tak payah dah beli kek, hulur kat tangga, macam romantiklah sangat, semata-mata nak mintak anak sulung dia cabut gigi macam abah buat masa muja kecik! ekekeke *terkenang saat-saat indah, saat-saat hidup hanyalah untuk bersuka ria dan berbahagia. :')

sabtu lepas, muja gi ngan huda, hana and my two other cousins. hajat di hati nak gi makan dulu, baru la gi cabut gigi but huda cakap, malu nanti dentist tu tengok ada sisa makanan. so, we went to the dentist first. malang sungguh tidak berbau....

cabut gigi geraham bongsu
over betul. cabut gigi pun amik gambar. gua syak dentist tu pun annoyed dengan kami. kih3
huda sorang je teman muja masuk dalam bilik rawatan. dentist tanya dah makan ke belum and ada penyakit yang significant tak macam darah tinggi ke. bagi orang yang ada Hemophilia, cabut gigi memang bahaya sebab darah yang keluar susah nak membeku. dentist pun ala-ala doktor juga.

muja cakap tak de, ke kena check dulu? apa ke soalan la muja tanya. muja cakap jugak belum makan. dia cakap patutnya muja makan dulu sebab lepas cabut gigi, banyak jam juga tak leh makan. ok, saya lupa. terkono den. lapar weh!!!!!!!!!!!!!!!! uwaaaaaaaaa!!! :'(

tips cabut gigi 1: makan dulu di rumah, gosok gigi biar putih bersih, baru pergi klinik gigi -.-'

memula dentist tu cucuk 3 jarum ubat bius. masa ni agak sakit. for me la. katanya satu jarum untuk satu akar. tahan jela sakit dia tu. -.-

then dia suruh kumur sepuas hati sebab lepas cabut gigi memang tak leh nak kumur-kumur dah. dia biarkan muja relax dulu. kasi ubat bius tu beri effect 'lumpuh' kejap. baru la cabut. time nak cabut tu, nervous dia tu yang amat sangat. 

dia suruh lepaskan kaki yang bersilang, nak bagi badan lembut. muja cuba sedaya upaya kot nak lembutkan badan tetiba dentist tu cakap susah nak cabut sebab muja keraskan badan. pfftt! nervous kot, otomatikla otot mengeras. dah la kena nganga. emo tetiba. kah3

tips cabut gigi 2: lembutkan badan, elakkan silangkan kaki.

cabut gigi, gigi geraham bongsu

masa cabut tu memang tak sakit langsung, tapi muja dapat dengar bunyi krikk krikk bila gigi tu seolah-olah mencengkam time nak dicabut. mungkin, dia sayang nak tinggalkan gusi dan kawan-kawan giginya tu. husnudzon. cek pulak?

alhamdulillah. semuanya berjalan dengan lancar. kini, muja yakin bahawasanya cabut gigi tidak membunuh! cuma melayang la RM60. program nak makan tomyam petang tu cancelled. maka muja lunch hari tu pada waktu malam. terima kasih huda yang sudi beli kuey tiaw sup for me. kih3

sekarang, makanan la suka melekat kat ruang bekas rumah gigi geraham bongsu. kalau lepas makan memang kena berkumur dengan penuh jitu. tak pelah, daripada dok menahan sakit akibat gigi sendiri. :')

alamak, kalau dah start menulis, pengalaman cabut gigi pun boleh jadi panjang. ok. wassalaam. :P

23 comments:

  1. Hohoh..memang sakit masa nak bius tu...ok gak kena 60 rm, saya kena 194.00 , tapi sakit sampai sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. dah ok dah sekarang,, dah boleh bukak mulut,, hehe

      Delete
  2. kalo bnding sakit dtg bulan ngan sakit gg.. zara tahan lg sakit period. sakit gg mgalahkn pyakit sgggt.. hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes muja ni pulak bukan sakit gigi, lebih kepada sakit pipi angkara gigi,, hahaa

      Delete
  3. ok..siyes kelakar..ahahaa..memang la tak mati..tapi org yang ada darah tinggi macam agak berisiko.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la,,, nasib baik la tittew normal jek,, huhuu

      Delete
  4. Kalau dulu nampak van kesihatan datang sekolah utk cek gigi, siap terfikir dah escape plan..hahaha ngeri wooo..

    Step yg gosok gigi sblm cabut tu nk tgelak sbb bayangkn gi jumpa dentist xgosok gigi., haaaauffffff.. Pengsan..

    ReplyDelete
  5. Cabut gigi geraham bongsu memang sakit...boleh demam2 dibuatnya

    ReplyDelete
  6. Seram je cabut gigi.. Fobia dgn doktor gigi..

    ReplyDelete
  7. cabut gigi memang tak sakit tapi tak best..hahahha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. Semasa kebas bius tidak terasa selepas habis kesan bius baru terasa sakit bangat.

    ReplyDelete
  9. mcm kt kliik dr maziah je ni...huhu bru pegi td tampal gigi b'l0bang........

    ReplyDelete
  10. Seram la nk cbut gigi ni.sakit x??bnda yg pling seram cabut gg la.ketakutannye mngalahkn takut pda hantu.last cbut gg drjh 6,skrang dh 25 thun.sakit x cbut gg bungsu atas..??dia potong gusi tu rasa sakit ke x,?risau ni...nk cbut tp rsau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan risau la,, time first dia bius je sakit sikit,, then time cabut tu dah tak rasa pape cuma rasa gigi kena tarik je,, jangan risau ye,, wan kan dah besar,, heee

      Delete
  11. 2 kali gagal cabut gigi gara gara tensi ane tinggi, mudah-mudahan untuk yg ke 3x tensi tak tinggi, biar tak jadi beban gigi bisa segera di cabut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga makan.. jga emosi.. insya Allah ok.. doa bbnyk..

      Delete
  12. Alamak tomorrow aku nak cabut gigi lah hrap2 bius tu tak skit 😰😰😰😭😭😭

    ReplyDelete
  13. Dah cabut 2 hari lepas tp sakit x reda lg..normal ke? Pasal dah mkn pain killer kerap sgt ni

    ReplyDelete