Tip Blogging : Kedudukan Iklan Terbaik Dalam Blog - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, February 11, 2014

Tip Blogging : Kedudukan Iklan Terbaik Dalam Blog

Tip Blogging: Kedudukan Iklan Terbaik Dalam Blog | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Alhamdulillah, usaha Muja dalam blogging semakin hari semakin menampakkan hasil.

Dalam tahun 2014, ada beberapa job advertorial yang Muja dapat and it feels so wonderful for me. Muja dalam proses memperkenalkan Geniee SSP dengan H12 Media untuk semua blogger yang berminat untuk jana pendapatan hanya dengan melakukan hobi menulis. Insya ALLAH ada rezeki di mana-mana.

Jadi, untuk memaksimumkan lagi pendapatan kita dengan iklan yang menggunakan Impression yakni bilangan kali iklan dipaparkan di blog seperti Komli, Geniee dan H12 Media ni, Muja nak berkongsi tip iaitu kedudukan iklan terbaik dalam blog. Kedudukan iklan ini haruslah ada di Home dan di Entry.

Kedudukan iklan yang terbaik pula adalah seperti di bawah.

Di bahagian atas header, letakkan banner bersaiz 728x90.
Bagi pengguna Blogspot, boleh rujuk ----)) Tutorial Tambahkan Add A Gadget Atas Header.
Di bahagian side bar atas sekali, letakkan banner bersaiz 300x250
Di bahagian bawah side bar, bawah sekali, letakkan banner bersaiz 160x600 dan 120x600
Di dalam entry, atas sekali, letakkan banner bersaiz 468x60

Masa mula-mula join iklan yang guna Impression ni, Muja tak tahu setiap kedudukan iklan ada kelebihan sendiri. Lepas tahu dan tukar, Muja boleh lihat perbezaan yang agak ketara. Boleh tengok di bawah ni. Print screen dari akaun Muja sendiri tau. :3

tip blogging, blogging tip, kedudukan iklan terbaik, iklan terbaik, kedudukan iklan terbaik dalam blog


Tip ini paling bagus digunakan untuk iklan yang menggunakan Impression sebab ia memaksimumkan paparan iklan. Boleh juga digunakan untuk iklan yang menggunakan klik tapi.. Macam rugi je. Kenapa nak guna klik kalau sekadar orang tengok pun dah dapat earning kan? :3

Ini cara yang Muja guna sekarang, ada cara yang lebih baik sebenarnya tapi tak menuntut lagi. Ti dah dapat, Muja share lagi. Selamat mencuba! :D


27 comments:

  1. wah untungnya berkawan dengan otai pencurimovie tu.. hehe terima kasih atas tips power ni..

    Oh ya, saya ada anjurkan sebuah contest mudah buat blogger semua, hadiahnya merupakan wang tunai bernilai RM2000. Jemput awak untuk join sekali ya, boleh baca details lebih lanjut di ->> http://www.azri.my/2014/01/contest-kembara-kemboja.html

    Terima Kasih :)

    ReplyDelete
  2. wahh ! tips terbaik ni ! thnks mujaa,, zara try adjust iklan kat blog zara. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak terbaik lagi ni,, nanti nak kongsi lagi kalau dapat yang lagi bagus :D

      Delete
  3. Tips yang berguna... boleh apply nanti.. thanks muja.. :)

    ReplyDelete
  4. terbaik tips nya.. kita tgk graph ain mcm mana plak nnti..hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kongsi la graf awak ngan tittew k,, ekekekee

      Delete
  5. terbaik..thanks muja for sharing tips

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga membantu akak,, you are so much welcome :D

      Delete
  6. muja ada wat tuto x pasal msukkan iklan dlm dlm stiap entry..liniey ada try tuto emas putih tp x mnjd la ..help me :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. muja tak reti nak buat tuto libatkan koding ni liniey,, sorry :'(

      Delete
  7. Replies
    1. urgghhhh,, seteres betul orang bjet tak tahu nih,, hahaha,, tunjuk ajarku sifu :D

      Delete
  8. Kedudukan iklan main peranan juga untuk mendapat pulangan yang baik.

    ReplyDelete
  9. Iklan impression ni yang kena tengok ialah CPM-nya. Kadang-kadang nak sertai mudah, tapi CPM-nya terlalu rendah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. sikit sikit lama lama jadi bukit.. heeee

      Delete
  10. muja... thanks!! amal pun xtahu... thanks yaa :D

    ReplyDelete
  11. memg bagus letak iklan dekat denagn pengunjung yang senang nampak..ehhe

    ReplyDelete
  12. salam...mcm mana nk masukkn iklan between entry kite ye???
    harap sudi kongsi... =D
    t follow sini tau ---> http://lensamerah.blogspot.com

    ReplyDelete