5 Alasan Wajib Elak Untuk Bersenam Secara Istiqamah- Ini Alasan Aku. Korang Boleh Tambah Secukup Rasa - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, August 16, 2014

5 Alasan Wajib Elak Untuk Bersenam Secara Istiqamah- Ini Alasan Aku. Korang Boleh Tambah Secukup Rasa

5 Alasan Wajib Elak Untuk Bersenam Secara Istiqamah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Masalah aku dengan usaha nak kurus ni adalah alasan. Banyak sangat alasan yang aku bagi untuk elakkan aku rasa kena bersenam. Kalau boleh kumpul alasan buat shopping online, semua dress dengan shawl aku borong kot. Pfffttt.

alasan wajib elak untuk bersenam, alasan tidak bersenam, bersenam secara istiqamah, istiqamah bersenam, nurmujahidah
Aku tak leh bersenam sebab aku sayang lemak badan aku. Kau apa tahu...

Antaranya alasan yang aku tak pernah beralasan untuk guna.

  • Tak de masa nak bersenamlah. Alih-alih. Kul 5 sampailah Maghrib, berlingkar proses lemak atas katil. Paling tak pun, tercongok depan laptop scroll news feed Facebook. Ceh. 
  • Takut bersenam sebab nanti kalau berhenti lagi banyak gemuk. Hello, pemakanan yang baik dan senaman kena berterusan. Sape lak yang suruh ko berenti??? Arghhh!
  • Tak kreatif nak bersenam. Ehem3. Sape suruh ko fikir sendiri senaman macam mana nak kena buat? Kat Youtube tu, penat orang upload. Tak reti ke nak tengok?? Tengok tutorial shawl je manjang. Fui.
  • Kotorlah berpeluh dalam bilik. Huh! Dah tu, padang leluas kat IPGKKB tu orang tanam rumput sesaja ke?? Padang depan klinik kesihatan tepi masjid tu buat hiasan je ke???
  • Bersenam? Esok jelaa. Then, esoknya pun cakap Esok Jela. Begitu juga hari seterusnya. Ni alasan time rasa tak de dah alasan lojik nak kena bagi. Sampai bila weh???? -_-

Pastu nak jadi kurus, cantik, gebu macam Cik Epal??? Harapan jelaaaah. :P

Jadi, aku nak berubah. Aku memang nak sangat kurus macam masa aku  main bola keranjang dulu. Hitam je, tapi tak de yang ada hati nak cakap aku gemuk. Tak macam sekarang. Jumpa orang ni cakap gemuk. Terserempak dengan orang tu, cakap berisi. Seteress! Tapi, ini stress yang bagus. Kasik aku sedar diri banyak-banyak. Walau pedih kuterima ---- :'(

Ps- Bangun tidur just few minutes before Subuh. Then angkat Dumbellina dalam 20 kali baru mandi. Ok tak?



17 comments:

  1. memang ramai yang bagi alasan untuk bersenam,terutamanya akak,..hihih

    ReplyDelete
  2. 20 kali mana cukup. buat 3 set. 1 set. 30 kali.

    angkat pagi dan petang.

    itu dah cukup dah sebenarnya kalau wat hari-hari. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa,,, kita beginner lagi ni cikgu,, sobsss

      Delete
  3. saya pun malas bersenam. Asyik makan je sebab tu badan semakin membadak. hahaha. tapi awak tak adalah gemuk sangat. biasanya saya tengok dalam gambar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam gambar ni nampak keciknya.. yg sebenarnya.. sedeyh sgtttr

      Delete
  4. alasan kita sama lorh..
    kekdahnya...sampai sekarang tak kurus... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha,, tu la kita kena elak semua alasan ni,, heee

      Delete
  5. Jangan stress2 k.muja. Hehe. Stress juga punca menggemukkan badan. :D

    ReplyDelete
  6. Buatlah senaman dengan ceria bukan satu paksaan. Nanti jadi hangat-hangat tahi ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu tak nak jogging dah macam dulu,, penat jd stress,, nak hepi je,, kalau ada teman lgi best :D

      Delete
  7. yeayyy..dah ade geng angkat dumbell.
    jom angkat tiap2 hari eh syg :)

    ReplyDelete
  8. Exercise should be done in moderate and one should keep special care on the diet as body needs energy to function properly. Get a diet chart and follow it, not necessary to strictly follow.

    ReplyDelete
  9. nak bersenam tapi takdo sape teman..ermmm

    ReplyDelete
  10. this post is so useful with many good imformation, i'm full agree with you and we must excercise that good for health and we can keep-fit, that has many advantages why ? we don't activity .

    ReplyDelete