Review di Mujadafewa | Xiaomi Hongmi/Redmi 1S - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, September 19, 2014

Review di Mujadafewa | Xiaomi Hongmi/Redmi 1S

Review Xiaomi Hongmi/Redmi 1S | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tak kusangka-sangka aku sekarang sedang menggunakan handphone baru, tidak lagi Samsung S Advance yang pernah hilang yang aku beli tahun 2012. Rasa lejen sebab aku bukan jenis yang bermewah, nasib baik ada pendapatan blogging ni sikit-sikit. Baru merasa handphone baru.

review telefon, xiaomi hongmi, xiaomi redmi 1s, review xiaomi hongmi/redmi 1s
Gambar dari XiaomiShop.Com

Macam mana boleh terbeli Telefon Xiaomi Hongmi/Redmi 1S

Aku ni jenis selagi boleh guna, aku guna. Samsung aku tu dah lama start hang. Banyak kali keluar SD Card removed. Camera tak leh guna. Asyik kena on off je manjang. Tapi sebab aku ni penjimat, aku bertahan sahaja hinggalah satu hari tu, aku cas hp tu berejam tapi tak juga menaik dia punya bateri.

Malam tu jugak aku mintak Ain beli telefon Nokia (sorry tersupport barang yahudi sebab beli terkocoh-kocoh) yang ada lampu suluh tu dekat Pantai Timur. Mahu tak terkejut Ain bila aku mintak tolong beli hp time tengah mencekik makan malam dengan Mirah. Sorry. Hehehe

Esoknya, aku borak ngan Jiji pasal hp aku tu. Then, tetiba je aku cakap kat Jiji aku nak beli hp kat Lazada. Jiji pun recommed Xiaomi Redmi. Dia pun pakai hp Xiaomi as a standby phone. Masa tu juga Jiji order dekat Lazada. Harga asal RM419. Lepas diskaun dapat RM369. In budget lagi tu.

Senangnyalah hidup sekarangkan? Guna handphone Azmeer, login akaun Lazada Azmeer, pinjam duit Azmerr, guna baucer RM50 Azmeer. Kiranya, once in a lifetime, akhirnya Azmeer berjasa jugak dengan aku. Lalalalaa.

Camnilah hp aku. Warna hitam. Suka sangat dengan kotak dia. Elegant dan lain dari yang lain. Kan? Gambar dari SINI
review telefon, review xiaomi hongmi, review redmi 1s, review xiaomi redmi
Paparan depan. Malu pulak nak letak gambar sendiri. Kih3

Gambar Hasil Tangkapan Xiaomi Hongmi/Redmi 1S

Gambar kat bawah ni mungkin tak menyerupai kualiti sebenar sebab aku dah kecikkan saiz gambar. Yang sebenarnya memang lebih cantik. Terang. Adik aku sampai cakap kualiti gambar kamera Xiaomi Hongmi/Redmi 1S ni menyamai kualiti gambar iPhone. Tu adik aku cakaplah, aku tolong ulang je. Bagi aku, kualiti dia memang sangat memuaskan untuk sebuah telefon berharga RM369. :D

review xiaomi hongmi redmi 1s, review telefon, review redmi 1s
Gambar pertama ditangkap. Nampak tak bahagia aku saat itu?

review xiaomi redmi 1s, review xiaomi hongmi 1s, review redmi, review hongmi
Front camera. Jerawat macam dah tak de, nak hilangkan parut macam mana ye?

review xiaomi hongmi, review xiaomi redmi 1s, review telefon
Encik Tunang kecintaan.

Spesifikasi Ringkas Xiaomi Hongmi/Redmi 1S

Dual SIM (Mini SIM, dual standby)
Memory- Internal 8GB, 1GB RAM, microSD up to 32GB
Kamera- Belakang 8MP, Depan 1.6MP
OS- Android v4.3 JellyBean
CPU- Quad-core 1.6 GHz Cortex-A7
Selanjutnya di SINI.

Jiji gitau lagi, kalau bateri dia rosak, boleh beli bateri baru dengan harga RM12 je. Like seriously?? Mana lagi nak cari hp seokay ini dengan harga semurah ini dengan bateri semurah ini jugak? Dengan Xiaomi, anda tak perlu risau lagi. Gitchewww.

Secara keseluruhannya, aku sangat puas hati dengan Xiaomi Hongmi/Redmi 1S. Cuma, sebab hp ni baru lagi, aku tak leh jumpa lagi casing untuk dia. Tempered glass hari tu pun nasib baik ada masa aku teman adik aku gi beli bateri hp dia. Tapi Jiji kata dia dah jumpa tempat murah beli banyak aksesori Xiaomi ni. Jadi tak sabar lak nak balik IPGKKB. Kih3

Ps- rupanya Samsung aku tu tak rosak pun, charger Pineng tu yang rosak. Bila try dengan charger lain ok pulak. Dah ditakdirkan aku beli hp baru. So aku ada dua hp. Redha jelah. Kah3

Wassalaam.


11 comments:

  1. Hp xiomi mmg murah. Murah sbb xiomi tak laburkan wang yg byk utk promosi. Tak mcm samsung. Hp mahal sbb nak cover balik kos promosi yg menggila. Tp ikut pengalaman, dual sim phone lama kelamaan cepat hang. Mungkin Xiomi ok kot, hopefully :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe kot sbb muja lps ni nk guna celcom kt samsung n digi kat redmi.. hehe

      Delete
  2. Boleh tahan jugak lah kamera phone ni ye. Bagus2 bila berjimat dalam berbelanja. selagi boleh pakai barang tu kita pakai je.

    jemput singgah blog ye. www.kaio.my

    ReplyDelete
  3. Dual sim tu yang seronok tu. Satu personal satu biz.

    ReplyDelete
  4. Ana mmg target nak beli xiaomi pun kak muja. Keh3. Dalam dia mmg macam iphone. Perghh.. Nak beli! Nak beli. Haha, ade ketamakan di situ. :P

    ReplyDelete
  5. mohon beli xiaomi kalau nak hp yg sgt ok dgn harga mampu milik. :)

    ReplyDelete
  6. untuk harga kurang RM500, spec cam tu memang puas hati kaw2.... processornya puas ati, ram pon, kire okla tu... eh puas ati sangat la ngan harga camtu...

    ReplyDelete
  7. fuh..murah pun murah..nad pun tgh nak cri handphone ni

    ReplyDelete
  8. Nak tahu alamat beli bateri xiomi ni kat mana ye... saya punya bateri handset dah kong...

    ReplyDelete