Kem Tahunan Askar Wataniah(AW) 506 Tahun 2014 - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, November 25, 2014

Kem Tahunan Askar Wataniah(AW) 506 Tahun 2014

Kem Tahunan Askar Wataniah(AW) 506 Tahun 2014 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Bila kehidupan di dunia nyata begitu membelenggu jiwa, teringat akan 'dunia sementara' yang menenangkan buat seketika. Bukanlah tenang sangat, tapi dapat larikan diri sekejap daripada rutin biasa pun tak pe. Lelah jugak, tapi I am okay with it. :)

Dunia itu adalah sebuah dunia di mana aku berubah menjadi seorang askar daripada seorang guru. Jauh benar bezanya. Tapi itulah yang aku perlukan. Jadi pelarian kejap. Menggali potensi diri. Keluar dari zon selesa kadang-kadang perlu dan jadi askar is my way in doing it.

How about yours?

askar wataniah, aw, kem tahunan

Tahun 2014 adalah tahun pertama aku join Kem Tahunan Askar Wataniah. Tahun sebelum ni, budak IPGKB selalu terlepas peluang sebab tarikhnya selalu bertembung dengan final exam. Alhamdulillah, tahun ni tahun bertuah kitorang.

Kem Tahunan dibuat dulu sebelum periksa akhir tahun. Lepas tamat pun, kami ada lebih 10 hari lagi untuk study, so aku on je. Bagi aku ini memang once in a lifetime chance. Seriously, I was so very excited to join the camp. Yelah, jenis askar jakun. Kem ni bukan macam Latihan Tempatan biasa.

kem tahunan, askar wataniah, askar cantik, askar wanita, kem tahunan askar wataniah 

Suatu ketika dulu, dengar perkataan askar pun dah menakutkan. Teringat suara bapa saudara aku yang suaranya macam halilintar. Cakap biasa dah macam jerit. Tapi bila dah besar, dengan dia juga aku mintak tolong. Dia juga yang bawak anak jalan-jalan naik motor. Manjakan anak dia betul.

Luaran kasar, dalaman tisu. Siyes. Sorry askar. Terbocorkan rahsia korang. :P

kem tahunan, askar wataniah, aw, askar wanita, askar perempuan

Teringat pulak memula join AW dulu. Takut teringatkan video askar berguling atas padang kawad. Seram mengenangkan cerita askar baru kena buli. Gerun fikirkan kulit yang bakal membuatkan aku tak boleh dibezakan dengan arang. Tapi, itulah cabarannya.

Lagipun, masa tu aku terdesak nak beli handphone. So, gagahkan juga join rekrut sebab dapat RM1000. Quite a lot kan? So, join AW tahun depan! :3

Malam Akrab Kem Tahunan Askar Wataniah Tahun 2014


kem tahunan askar wataniah, kem tahunan 506, askar wataniah, malam akrab

Malam akrab ni boleh kata majlis yang ditunggu-tunggu oleh askar semua. Lepas berhempas pulas dengan kehidupan yang serba tak ada dalam hutan, malam akrab ni kira peluang untuk lepaskan tensi, kurangkan tekanan, release tension. Malam ni ada sesi karaoke tau.

kem tahunan askar wataniah, kem tahunan, aw, malam akrab askar wataniah

Ramai askar ni suara sedap. Serak serak basah. Pandai dorang kawal suara. Maybe sebab dah biasa jerit atas padang kawad. Tinggi sangat not suaranya. Haipp! Jangan nak mengada mintak video aku nyanyi pulak sebab aku dah berenti menyanyi lama dah. :P

Lawatan Ulung Pengerusi BAKAT 8 Briged - Badan Kebajikan Angkatan Tentera


bakat, badan kebajikan angkatan tentera, askar wataniah, kem tahunan

Ahli BAKAT terdiri daripada askar wanita dan isteri askar. 20 orang peserta Kem Tahunan kena kerah berlakon jadi ahli BAKAT sebab nak kasi perjumpaan tu nampak ramai. Plus, kitorang kena jadi waitress masa jamuan makan. Jadi, tak de cara lain, kami menyamar jadi isteri askar. Hahaha

bakat, badan kebajikan angkatan tentera, askar wataniah

So, kalau ahli BAKAT tu tanya isteri sape, kitorang kena reka je nama askar tu. Nama askar yang tak wujud pun tak pe. Letak pangkat depan nama. Aduhai, tulah. Hidup ni macam-macam. Aku sendiri tak sangka dalam hidup aku nih, aku berpeluang jadi isteri palsu. Hahaha.

kem tahunan askar wataniah, bakat, badan kebajikan angkatan tentera, askar berbaju kurung

Aku bersyukur sangat terpilih jadi waitress untuk majlis tu sebab lambatlah sehari aku masuk hutan. Masa aku memula nak join kem ni, aku tak tahu kena masuk hutan. Kalau tahu, memang tak join rasanya. Hahaha. Aku askar lembek. So what? :P

Aktiviti Bersukan Di Waktu Petang


kem tahunan askar wataniah, kem tahunan, di padang

Satu lagi yang best jadi askar sukarela ni, masa terluang kami terisi terutamanya waktu petang. Ada pertandingan bola tampar antara batalion. Yang tak pernah main tetiba jadi power. Best gak. Kalau kat rumah, dok membongkang tidur. Tak pun online. Baik lagi aku gi kem macam ni

main bola tampar, askar wataniah, kem tahunan aw

Kat kampung aku, lelaki je conquer segala jenis court, segala jenis padang. Kat sini, lelaki ngan wanita ada peluang sama rata. Cuma dugaan askar lelaki tu lebih sikit bab buat kerja berat. Dah memang fungsi lelaki, tak gitu?

------

Lastly, kalau tak pergi Kem Tahunan, aku takkan berpeluang tengok askar bergayut kat pokok pinang macam ni. HAHAHAHAHAHA

kem tahunan askar wataniah, askar wataniah, bergayut pada pokok

Buat korang yang menganggur di rumah, atau bosan tak de kerja di hujung minggu, nak dapat duit lebih dengan melakukan perkara berfaedah, rasa diri tu patriotik dan sayangkan negara, aku sangat galakkan join Askar Wataniah. Khairy Jamaluddin, David Teo, dan Siti Nurhaliza pun join tau. Jangan memain..

Wassalaaam. :D


11 comments:

  1. Tidak sangka didalam kelembutan ada juga keberanian untuk mengangkat senjata. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa beranikan diri je bro,, antara benda tak disukai jugak tu menembak dengan masuk hutan,, haha

      Delete
  2. teteiba rindu kenangan join palapes 3 tahun dulu..hehe

    ReplyDelete
  3. Wahhh... cun betul awek askar ni.. thumbs up dik.. massive respect

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tak leh nak dinafikan tu.. ramai askar perempuan yg cun.. hahahaa.. tq :p

      Delete
  4. taff x latihan dia?
    dulu x minat pun unit beruniform polis askar bomba bla bla
    last2 terjebat dgn kerjaya unit berunifrom pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa biasa je.. tak macam askr regular pun.. sesuai untuk askar sukarela.. :)

      Delete
  5. kelebihan menjadi askar ialah seorang yang berdisiplin...

    ReplyDelete
  6. Sis, nak tanya? Apa beza latihan mingguan dgn rekrut sbln?

    ReplyDelete
    Replies
    1. latihan mingguan tu dibuat sekali setiap bulan. rekrut sebulan tu untuk mereka yang baru join askar wataniah. mereka kena jalani rekrut selama sebulan untuk jadi askar prebet.

      Delete