Pantai Air Tawar, Besut, Terengganu- Sesi BBQ dan Siblings Day Out - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, May 16, 2015

Pantai Air Tawar, Besut, Terengganu- Sesi BBQ dan Siblings Day Out

Pantai Air Tawar, Besut, Terengganu- Sesi BBQ dan Siblings Day Out | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang ingat lagi tak adik aku Huda yang blogger jugak dulu? Dia baru dapat laptop baru semalam so, she will be starting anew in blogging area. Nak kenal dia? Klik Blog Nurhuda Ismail. Tolong support my sister k. Dia pun nak jadi beauty blogger juga :)

Baru-baru ni, dia ada buat bbq dengan her friends di Pantai Air Tawar sebab semua dah nak pergi belajar jauh. Susah dah nak jumpa. By the way, Huda will be studying in UPM soon. Untunglah dia. Entah-entah merata pergi blogger event lepas ni. Kalah la kakak beliau yang terjeruk di Kelantan ni. Sobsss. Merangkap driver, aku pun join sekaki bawak si Hana dengan Amir. Ain't I a good sister to be doing this? Sambil berjalan makan angin, inilah entri aku untuk bagi korang idea tempat menarik di Terengganu. Mana tahu korang nak buat Terengganu Visit Year ke hape nanti kan.

tempat menarik di terengganu, pantai air tawar
Bak kata pepatah, jauh di mata dekat di hati.

Pantai Air Tawar adalah sebuah pantai yang sangat cantik, terletak di Besut, Terengganu. Pantai Air Tawar ni dekat je dengan Pantai Bukit Keluang. Boleh kira jiran. Cuma, bagi aku, kalau tak nak mendaki bukit, Pantai Air Tawar is a better place sebab suasana dia memang cantik. Senang nak jumpa. Very reacheable. Ada pokok ru banyak. Gerai tepi jalan pun ada. Kalau setakat nak pisang goreng dengan keropok, boleh dapat kat sini. Restoran pun ada tapi aku, aku tak recommend sangat. Mahal dan tak berapa sedap. Sebab tekak orang Kelantan kot, kurang boleh terima selera Terengganu.

pantai air tawar besut terengganu, pantai cantik terengganu, tempat menarik di terengganu
Pergi 5 orang dalam sebuah Myvi sahaja. Itu je yang mampu.

Masa datang Pantai Air Tawar ni, Nik Nashram aka Tunang aka Bakal Suami dalam kurang sebulan sahaja lagi ada je kat rumah, tunggu orang hantar barang untuk rumah dia. Rumah dia tengah under renovation for our wedding. Touched sangat beliau sanggup renovate rumah dia bila ittew nak jadi penghuni kat situ nanti. Unfortunately, orang tu tak sampai-sampai. Rugi je aku kena drive sendiri and missed the chance to go on a date with him. Dah la beliau tu jarang-jarang je duduk kat rumah. Tak pernah lagi pergi pantai dengan beliau. Tak pelah. Kita tunggu honeymoon ye bang. ;)

pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik di terengganu, pantai cantik di terengganu

Sampai je Pantai Air Tawar tu, terus lapar. Tapi restoran kat situ still tak bukak sepenuhnya lagi. Heran aku. Nilah orang kita. Suka bazirkan masa. Buka kedai lambat. Rugi tu. Kalau bukak awal, ramai je orang yang nak makan. Time tu, boleh order air je. Hajatnya nak jugak amik gambar and promote tapi sebab servis yang slow dan harga air Milo tawar RM2.50 yang mencekik darah, aku lupakan hajat murni aku. Panas betul la hati dengan orang yang naikkan harga guna alasan GST tapi still kurangkan kesedapan makanan. Kalau still nak kurangkan bahan, baik tak payah naik harga. Biar je jadi tak sedap dengan syarat kena murah la. Panas pulak hati kita.

Out of topic kejap. Bila cakap pasal harga makanan, teringat pulak kisah makan nasi kerabu. Semalam, order dua pinggan nasi kerabu ayam dengan daging, pastu air horlicks beng dengan air teh o beng, kena RM15. Sepinggan RM5.50 weh. Pastu, nak tambah keropok keping goreng, kena bayar harga lain. Few keping dapat sepinggan. Maybe RM1 kot. Itu tak pe lagi, bila aku kira ikut harga kat senarai harga, baru RM14. Bila pergi nak komplen, dia cakap harga tak tukar lagi kat papan. Padahal aku dah nampak banyak harga yang dah ditukar. Ok, aku ikut je dia cakap harga Horlicks beng tu RM2.50. Then bila cakap nak baki 50 sen, menyirap gila sebab dia cakap air batu kosong tu harga 50 sen. Sama taraf dengan Pizza Hut!!!! Opkos la lepas ni tak jejak kaki dah kat situ. Fuiii.

pantai air tawar besut terengganu, pantai cantik terengganu, tempat menarik terengganu
Kawan-kawan seangkatan dengan Huda. Dua orang je dalam gambar ni ada bf. Teka sape. Kih3

Back on the track. Pastu aku sempat tengok ada construction tengah buat kat tempat taman permainan dan pembahagi jalan. Aku syak, tak lama lagi makin bertambah cantiklah Pantai Air Tawar ni. Aku salute sangat kat kerajaan negeri Terengganu yang berusaha keras untuk menjaga keindahan alam semula jadinya. Terutama masa aku pergi Pulau Perhentian hari tu. Perghhh. Laut dia tu macam dok kat Maldives. Jauh daripada pencemaran tahu. Sekarang pun, sentiasa ada usaha untuk mengekalkan keindahan tersebut. Untunglah Terengganu, negeri dengan pantai terpanjang di Semenanjung Malaysia. Banyak je kawasan pantai cantik yang kita boleh lawat sesambil tenangkan fikiran.


pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik terengganu, pantai cantik terengganu
Kakak mithali adalah kakak yang tolong bakar ayam
So, startla aktiviti bbq di tepi Pantai Air Tawar tu. Ada ayam, hotdog, memacam la dorang ni bawak. Huda bawak, bihun goreng kalau tak silap. Dalam dorang dok habiskan masa bersama tu, aku, amir dengan hana bawak diri ke tepi pantai. Malu jugak nak menumpang majlis orang lain. Nanti dorang jadi awkward pulak kan. Panas giler masa tu. Dalam pukul 2 petang. Tahan jelah panas pun sebab nak bergambar. Jarang kot aku boleh sampai Terengganu dengan drive sendiri. Pergi tu pun Umi reda dengan tak je. Reda jela tahan muka untuk dapat cahaya lebih sebab bila matahari betul-betul atas kepala, otomatik cahaya tak de kat muka. Kena dongak dulu. Rare kan ittew? :P

pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik terengganu, pantai cantik di terengganu
My forever escorts.

pantai air tawar besut terengganu, pantai cantik terengganu, tempat menarik di terengganu
Dongak sebab nak cahaya matahari kena kat muka, nak kasi nampak putih. Hahaha

pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik di terengganu, pantai cantik di terengganu
Bebajet photoshoot.

tempat cantik terengganu, pantai cantik terengganu, pantai air tawar
Buat wedding outdoor photo shoot pun ok nih.

tempat menarik terengganu, pantai cantik terengganu, pantai air tawar terengganu
Nampak macam bermakna je gambar nih kan?

pantai air tawar berut terengganu, tempat cantik terengganu, pantai cantik terengganu
Dua beradik poyo tak nak amik gambar dedekat. :P

tempat menarik di terengganu, pantai air tawar terengganu
My honey bunney. Insya Allah, kak akan jaga korang nanti. :)

tempat menarik terengganu, pantai air tawar besut, terengganu
Selfie sikit untuk mereka yang rindu. Kah3
 
Jadi, kalau ada yang nak datang makan angin or melawat Terengganu, mohon singgah di Pantai Air Tawar ni tau sebab dia memang best. Lepas ni mesti lagi best bila contructions tu dah siap. Ada tempat permainan kanak-kanak. Restoran pun ada untuk yang kebuluran. Kalau nak lagi best, lepas je melawat Terengganu, pergi stret ke Pasir Puteh, mana tahu boleh terserempak dengan blogger mujadafewa dok beli ikan kat pasar basah Selising. Kih3
Tu jelah kot nak cerita. Mohon komen kalau best. Kalau tak best, simpan dalam hati. Dissolve. Wassalaam.

5 comments:

  1. Memang best view pantai ni..
    Akak pergi last april..
    Lagi best dari bukit keluang..
    Akk stay kat chalets azimos boleh jalan kaki ke pantai ni..bestnye muja rasa macam.nak duk situ laa..

    Lepas tu akak minum petang kat restoran yang ada canopy putih tu..sate ikan dia 3 cucuk rm1.akak mintak rm3 je sekali dengan crabstick n sosej..rasa macam mahal..tapi makan je lah dah lapo..

    Eh banyak pulak story kt komen ni hehe :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sis.. adoii.. kena gi dok resort sekali nih.. hari tu gi kjap je.. tak pe komen pnjg.. lagi afdhal gitu.. hehehe

      Delete
  2. Alamakkk! saya lama tak balik terengganu jadi taktahu la pulak harga sampai macam tu. Tapi kat pantai di batu rakit okeyy jee heeeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungla.. huhuu.. malas dah mkan situ.. lpas ni jgn lupa bawak bekal ye.. :)

      Delete
  3. seronok dapat spent time dengan adik beradik begini...

    ReplyDelete