Apabila Isteri.. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, July 04, 2015

Apabila Isteri..

Just want you to know that I'm married. Yeaayyyy. :D
Apabila Isteri.. | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Hye guys. I don't know what to write actually. Tetiba teringat,  Bila aku bercerita dengan my guy friends, dorang selalu cakap women are complicated, hard to understand, hard to please, yadaa yadaa. Dorang macam risau je sebab dalam beberapa tahun lagi, dorang pun nak kahwin kan.

So, chill guys. I'm helping you here. :)

By the way. Women are not that hard to understand pun. Ingat tak aku bagi peringatan kat para isteri dulu? Sekarang peringatn untuk para suami pulak. It is just a matter of korang sudi tak buat perkara-perkara yang boleh menyenang hati para isteri nih. Sebab ramai jugak yang rasa macam tak perlu, tak penting, leceh sedangkan isteri lebih kepada rasa ia sangat penting. Gitchew.

Now, lets start.

1. Bila Isteri Tanya


Bila dia tanya, rambut macam mana sesuai untuk dia, siap tunjuk gambar. Korang tak boleh cakap, 'Ikutlah. Mana-mana pun boleh.' It shows you're not interested and it hurts. Go for, 'Yang ni nampak cute. Yang ni nampak matang. And abang suka sayang nampak matang. Cantik'. Gituu.

Actually, bila dia tanya kamu, it means your opinions matter. Kamu suami k. Nothing is more important for us than you. Never consider our questions as 'not important' because they are! At least for us. Bila korang macam tak sudi bagi opinion, we will feel less important and you know it is bad when that happens. :P

2. Bila Isteri Bercerita


We, wives, consider our husband as our best friend! Kalau boleh semua benda nak cerita kat dia. Nothing is not important. It's our nature to be a story teller and it is your nature ,supposedly, to become our listener. Kawan yang mendengar, yang respon, yang never look down on us.

Even berbuka lauk apa pun boleh jadi perkara yang menarik. Mungkin kami nak gitau lauk ni sedap, kami suka. You might think benda bebudak sangat, tapi you should not let us know that. Layan je. Give us your precious  2 minutes, will you? Kejap je pun.

3. Bila Isteri Sedih


Ini paling senang! When we are quiet, not smiling, looking deep through the wall, our eyes macam berkaca, it just means we are sad. Jangan marah or ejek kami nangis. Again, it is our nature. Tears is Allah' gift to soothe our sadness. Maybe kitorang tengah pms ke hape. Tak leh elak!

Bukan sengaja pun. Just come near, hug, and rub our shoulder. Just show that you care. Just show that korang ada di sisi time korang diperlukan. Tahu korang ada pun, dah cukup besar nikmatnya bagi kami. Tak perlu tanya pape sebab nanti kami akan cerita jugak bila rasa nak cerita. Normallah tu. ^^

4. Bila Isteri Manja


Bila kami nak manja, pegang tangan, letak kepala atas bahu, tiup telinga, selak-selak rambut, janganlah tolak, janganlah marah. Women are childish. Embrace the fact. UAI pun cakap, wanita sejenis makhluk pelik yang akan jadi baby sampai dia tua. Bukan selalu pun kan? Cute apa. :P

5. Bila Isteri Minta


As far as I'm concerned, isteri yang sayang suami dia akan berusaha untuk menyenangi dan memahami suami dia. So, bila kami ada benda nak mintak, show effort untuk penuhi. Kalau memang tak boleh, just tell us the reasons. Insya Allah, kami boleh terima. Yang ni macam masalah sikit.

----

Wanita makhluk yang detail. Lelaki makhluk yang ringkas. Bila wanita bertanya, dia nak tahu terperinci tapi lelaki suka gitahu benda at the surface je. Bagi aku, bila dah jadi suami isteri, there is no such thing as secret between the two. Isteri ni dia curious lebih pasal suami dia and curiousity lead to suspicion. Elakkan kami tertanya-tanya. Tell us everything.

That is how you maintain a good marriage. :)

---

I love you, husband. More than you will ever know.

Macam tak cukup je 5 benda nih. Nanti mungkin aku sambung untuk para lelaki lebih mudah nak faham wanita dia. Maybe, isteri dia. Perkahwinan is a process. There is always something new to learn every day. In fact, every single second. Hehehe

ps- thank you Allah for your gift and blessing in the form of my husband and my new family. i am so the luckiest girl on Earth having them in my life. :)

Toodles. Wassalaam. :D

16 comments:

  1. perempuan ni complicated, sedangkan diri sendiri pun susah nak faham, macam mana la laki nak faham..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh je faham.. nak ngan tak nak je.. huhuu

      Delete
  2. no komen sangat.

    senang cakap, hargai pasangan masing-masing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom menghargai pasangan masing masing secara berjemaah ye cikgu.. hehee

      Delete
  3. Peringatan untuk we alls ke untuk encik suami baca? Hehe, nice sharing yer Muja ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk semua yang bergelar dan bakal bergelar suami la zumal.. hahaha

      Delete
  4. Yup betul sgt tu.. Lelaki sampai2 bila2 pun tak akan faham wanita selagi dia tak mahu belajar utk memahami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap harap.. suami kita mahu ye sis.. hehehe

      Delete
  5. Tips yg menarik, kebanyakannya baru tau lol, btw congrats ya dah jadi isteri org, moga bahagia till jannah XD

    Jom Terjah: Bukti cukai GST menyusahkan rakyat berbanding SST

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.. nanti apply tau.. takmo malas malas.. heee

      Delete
  6. Tip terbaik untuk suami-isteri ada sefahaman dan saling tahu isihati masing-masing. Selamat Pengantin Baru...Muja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq bro kamil.. insya Allah boleh apply lepas ni.. :)

      Delete
  7. Basically and precisely, Women Are From Venus and Man Are From Mars.
    Lelaki dan perempuan adalah berbeza. That's it.

    Sebab tu, even benda simple pun saling tak memahami unless diberitahu.
    Dah bagitahu pun kadang-kadang tak jelas juga.

    Lelaki ni lebih straight forward. Hantar maklumat dan terima maklumat agak lurus.
    Just make is crystal clear to us.

    Perempuan ni lebih kepada 'hantar kod' atau signal.
    Kadang-kadang cakap nak tapi dalam hati taknak.

    Mulut kata tak, tapi dalam hati nak.. merajuk.. nak dipujuk lagi.
    Harapkan lelaki faham apa yang dalam hati.

    Women are expecting lelaki untuk faham apa yang tersirat sedangkan perempuan pun kadang-kadang susah nak faham diri sendiri..

    What do you expect? How do we know?
    Betul betul ?

    Perempuan kata lelaki kenalah faham..
    but now I'm saying that, lelaki straight forward.. beri kami signal, bahasa-bahasa kod tu.. kami memang blur most of the time.

    Ya, sometimes berjaya jugalah menafsir kod kan. yeah !! Hahaha.. =)
    Masa ni korang sukalah, yahoo .. hubby faham pun..

    But still.. walaupun perempuan dah tahu lelaki perlu diberikan info yang jelas, women still will give us codes..

    So, lelaki tak faham perempuan?
    Perempuan pun tak faham lelaki ni.. hehehe.. =)

    Kan.. Make sense?

    Seriuosly, it is actually kelakar sebenarnya kalau berjaya 'lihat' dua cara 2 makhluk ni berkomunikasi.

    Jadi, bukan lelaki je perlu 'faham' wanita.
    Wanita pun, perlu 'faham' lelaki.

    Makhluk yang sama which is human..
    ..bercakap dalam bahasa yang sama tapi..
    ..berbicara dengan bahasa yang totally berbeza.

    Bahasa lelaki adalah logik.
    Bahasa wanita adalah naluri.. perasaan.

    And seriuosly, thanks for this article you know..
    Explaination yang logikal untuk lelaki faham.

    Lelaki dan perempuan bila berbicara is like.. ayam dengan itik..
    Seriously, I'm laughing out loud right know..

    Spesis sama tapi 'bahasa' berbeza.. lol =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi

      dah macam entri dah komen dye.. tak pe.. take it slow.. hari hari.. kita develop kita punya communication skill with each other k. good luck. :)

      Delete
    2. Well, bukan selalu jumpa artikel yang interesting dan 'sedap' dikomen..

      Hahaha.. =)

      Delete