Muzium Padi, Alor Setar- Tempat Menarik di Kedah - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, August 03, 2015

Muzium Padi, Alor Setar- Tempat Menarik di Kedah

Muzium Padi, Alor Setar-, Tempat Menarik di Kedah

Muzium Padi, Alor Setar- Tempat Menarik di Kedah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. You know what, crying is not a healer for me. Writing is. So, here I am again, writing on this useless blog about a museum to avoid writing rubbish feelings on Facebook. Well, after going to Air Panas Ulu Legong, we went to Muzium Padi, Alor Setar, Kedah.


I never thought a museum can be as interesting as this one. Maklumlah, muzium yang aku pernah pergi kat Kelantan is never as big as this, never as modern. Best jugak rupanya jejak kaki kat muzium asalkan dia ada benda lain selain gambar orang yang aku tak kenal dengan sejarah manusia tersebut. Cer tengok appearance luar dia. Korang rasalah kan, berapa butir padi yang dorang tepek kat atap tu? Haissyyy, jenuh jugak nak kira padi sebijik sebijik kan. Kui3


Muzium Padi ni best sangat bagi aku sebab ada potret ajaib. Kenapa dia ajaib? Sebab bila aku tengok lukisan tu, aku rsa macam aku duduk atas bukit, kemudian aku tengok ke bawah. Macam pemandangan sebenar dan aku memang tak leh nampak penghujung kepada lukisan tu. Aku sendiri tak tahu nak describe macam mana. Korang kena jejak kaki sendiri kat sana baru boleh rasa that amazement I felt there. Totally amazing!!! :D



Muzium Padi, Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Korang rasa belakang aku tu pemandangan sebenar? Korang silap. Wakakaka.

Pelantar tu berpusing sebab lukisan tu dilukis membulat. Agak memeningkan. So, ada beberapa pemandangan berbeza. Ada kawasan bukit, jelapang padi, pasar malam, kampung. Hebat. Sungguh hebat. Kalau jumpa pelukis dia, memang kena amik signature nih.

Muzium Padi, Alor Setar,Tempat Menarik di Kedah
Kawasan bukit dengan pasar malam.

Muzium Padi, Alor Setar,Tempat Menarik di Kedah
Kawasan perkampungan?

Muzium Padi, Alor Setar,Tempat Menarik di Kedah
Kawasan jelapang padi.

Muzium Padi, Alor Setar,Tempat Menarik di Kedah
Tak cukup lagi 2. Dok bizi amik gambar kot. Huhuu

Muzium Padi, Alor Setar,Tempat Menarik di Kedah
Rupa rupanya, padi ni banyak benar jenisnya.

Muzium Padi, Alor Setar,Tempat Menarik di Kedah
Kalau aku jadi pesawah, ok gak. mmm

Tetiba tak de mood lak nak sambung. Kbai. :)

6 comments:

  1. gambar paling bawah paling win, start entry dalam BI debar CP nak membacanya haha...minat jugak ek tengok lukisan, CP nih kalau muzium mungkin lebih kepada sejarah-sejarah lama tuh, macam istana lama..btw, singgah sini mai menjenguk lepas dah lama tak berblogging..

    ReplyDelete
    Replies
    1. starting tu tengah feeling.. tak tahu kenapa, kalau tengah feeling mesti tulis in English.. hehehe..

      Delete
  2. comelnya pic last tu Muja :) ermm dah memei comel kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah alah.. salu memuji... tak baik untuk hati ni.. btw, thank you anajingga cantik :P

      Delete
  3. muzium padi tak pernah pergi..haishh..banyak sangat tempat mase study nak p..hhhahaa

    ReplyDelete
  4. pernah pegi sekali tu pun dah lama zaman kolej lagi..rasa nak pegi lagi lah...hehe

    ReplyDelete