Kenapa Nak Mintak Sangat Orang Lain Berubah? - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, February 07, 2016

Kenapa Nak Mintak Sangat Orang Lain Berubah?

Kenapa Nak Mintak Sangat Orang Lain Berubah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku selalu berdepan dengan situasi di mana orang meminta orang lain berubah. Manusia boleh ada masalah tekanan perasaan, depression semata-mata untuk keep up with people's expectation sahaja tahu?

Tengok Miley Cyrus tuh. Dah jadi macam mana dengan dia. Aku sendiri, dah jadi susah nak tidur. Menangis tiba-tiba. Orang tengah tidur, aku kelip-kelip mata. The overthinking thing is very torturous and it is torturing me really badly..


Katakan aspek A aspek yang disukai dan aspek B aspek yang dibenci.

Aspek yang dibenci tu bukanlah yang tidak boleh diterima sangat pun. Jenis aspek yang, ada pun tak pe, tak de pun tak pe. Tapi, still nak juga orang tu berubah. Tak boleh ke just tolerate the thing? Sebab orang tu pun ada je dia nak mintak korang berubah something, dia tak cakap je. Sebab dia tahu rasa.

Tak boleh ke try adapt and adopt? Kenapa kena selfish sangat hidup dalam komuniti? Dah rasa diri tu sempurna?

Tak risau ke kalaulah orang tu mengubah aspek B, aspek A pun berubah sama? Seseorang manusia datang secara pakej. Kelebihan dan kelemahan. Setiap satu daripadanya pula saling bergantung, saling memberi kesan. Jangan ada yang menyesal pulak nanti.

Tak takut ke kalau :

  • muka dia bertambah putih, hati dia bertambah hitam?
  • muka dia bertukar jadi cantik, hatinya pula bertukar pemilik?
  • dia bertambah slim, mata dia pun mula lihat ke lain?
  • suara jadi slow, suara jadi menggoda?
  • dia jadi beauty queen, dia jadi sombong, riak, angkuh?
  • dia jadi famous, dia lupakan kawan?


Tak risau?

2 comments:

  1. Indeed. Kita semua mahu diterima dan disayangi, just as we are. We want people to honour our interests, value our needs and menghormati segala keputusan kita dalam kehidupan. So why, then, do we expect other people to sacrifice theirs for us?

    Le sigh...

    ReplyDelete