Pengalaman Pertama Bersalin- You Cannot Change The Past, but You Can Learn From Them - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, November 20, 2017

Pengalaman Pertama Bersalin- You Cannot Change The Past, but You Can Learn From Them

Pengalaman Pertama Bersalin- You Cannot Change The Past, but You Can Learn From It | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Anak aku si Nazhan dah selamat dicucuk untuk check up 3 bulan, baru tergerak hati nak buat blogpost pasal pengalaman bersalin anak pertama. Menangis juga anak laki aku tu kena cucuk time tengah tidur. Alhamdulillah, Nazhan bukan jenis yang demam lepas kena cucuk. Dia cuma akan bangun lebih sikit waktu malam, mungkin sebab tak selesa so dia menyusu lebih. Susu tu menyenangkan bagi dia kot.

Selamat datang ke dunia wahai penghuni syurga.

Pengalaman pertama melahirkan anak ini aku gredkan B. Insya Allah, untuk anak seterusnya, aku A kan dia. Prinsip aku buat masa sekarang; there is always a big room for improvement. Husnudzon mode on.

Kronologi Bersalin Anak Pertama


17 Ogos 2017- Aku pergi hospital untuk checkup suggested by KK Selising sebab terdapat bakteria GBS di laluan untuk melahirkan, sejenis bakteria yang boleh mengancam baby walaupun tak berbahaya untuk ibu. Jadi, aku kena inform hospital so that they can have the arrangement for my son untuk masuk wad. Dah pergi sana, doktor scan, nampak air ketuban aku dah tinggal sikit dengan bacaan 5 je. Bukaan jalan masa tu, 1 cm. Hari tu jugak doktor suruh aku stay kat wad. So, balik rumah kejap ambil barang semua, then masuk hospitallah iols pada hari itu dengan dihantar oleh Huda. Thank you so much adik sebab balik dari KB, lepas tu hantar ke Kubang Kerian. I know how tired you were dalam tempoh aku ada kat hospital.

18 Ogos 2017- Di hospital ini, baju tak disediakan. Aku tak bawa baju persalinan sebab di hospital sebelum ini, wajib pakai baju yang disediakan oleh pihak hospital. Jadi, aku minta sepasang kalau ada. Dia bagi tapi dia pesan, esok kena bawa baju sendiri dah. Fine. 1 pagi sampailah 4 pagi, aku mula rasa contraction yang tak berapa kerap. So, pagi tu masih boleh makan nasi dan bersuka ria. Nik dah on the way balik dari Johor masa ni. Saat-saat kesakitan yang betul-betul menstresskan adalah waktu petang sampailah waktu aku nak bersalin. Petang tu, abah, umi, mak saudara and adik yang ada kat rumah datang wad. Aku dah tak boleh tahan daripada menangis. Alhamdulillah, Zohor hingga Maghrib masih boleh aku laksanakan sambil air mata bercucuran, tapi aku tak mampu selamatkan Isyak. Aku harap Allah terima solat yang aku sudah Qadakan. Amiin.

Sepanjang aku sakit petang tu, sedih jugak sebab jarang sangat nurse yang datang menjenguk. Kalau ada pun sekali dua, compared to di hospital sebelum ini yang datang berkali-kali sehari untuk check tekanan darahbagai. Cuma, aku ada masuk bilik rawatan sekali bila nurse yang sedang mop lantai ternampak aku yang menahan sakit. Dia paksa aku masuk bilik rawatan untuk check jalan which sepatutnya check setiap4 jam. Masa tu, bukaan adalah 3 cm. Check jalan pun dah sakit giler. Tambah-tambah lagi bila doktor buat gerakan jari, cucuk lepas tu regang jari kat dalam untuk cepatkan bukaan jalan sebab takut anak lemas bila air ketuban dah sikit sangat. Kalau aku tak beranak juga hari Sabtu, Ahad tu aku akan dibedah.

Malamnya, entah bila umi pergi inform kat nurse yang contraction aku dah kerap sangat. Sampai hati nurse tu cakap nak check balik esoknya tanpa datang tengok keadaan aku. Nampak sangatlah betapa tak pentingnya ibu yang tengah sakit sangat-sangat ni. Lepas tu, Huda pula pergi paksa dorang tengok keadaan aku barulah dorang tarik katil aku lorong lalu lalang tu, so that nurse 'senang sikit nak tengok' (belum bawak gi labour room lagi). Dalam pukul 10 malam, barulah dorang bawa naik kerusi roda ke labour room. Atas kerusi roda tulah aku call Nik untuk masuk dalam labour room sekali.

Thank you Abang sudi teman saya bersalin walaupun penat tak makan lepas sampai hospital dari Johor.

Dalam labour room, Nurse 1 tanya aku, ada ambil apa-apa tak untuk mudah bersalin macam air selusuh ke hape. Aku pun informlah dia, aku ada minum minyak kelapa dara. Terus dia membebel sambil buat kerja apa entah di tepi katil aku. Yang aku sakit hati, dye berani kutuk mak aku! Bila Nik masuk bilik tu, Nik pula kena warning supaya tak bagi aku minum pape dah untuk anak seterusnya. Kau marah pulak suami aku! Bila doktor masuk, doktor tu pula diberitahu betapa 'susahnya aku ni nak beranak' sebab minum kelapa dara. Habis orang dia ceramahkan pasal aku minum air kelapa dara!

'Dia ni minum air kelapa dara. Tu yang jadi sakit susah sangat nak beranak.' Lebih kurang macam tulah ayat dia kat doktor yang merawat aku. Wahai nurse, kot ye pun aku salah di mata kau, it is not the best time kau nak preach pasal keburukan VCO time aku tengah berguling-guling nak beranak! Kau simpan sikit sengal tu, sabar banyak. Lepas dah keluar anak, kau bebel panjang-panjang lagi. Boleh?

Susah sangat ke proses aku beranak kalau sejam je aku kat dalam labour room tu? Yang aku contraction dalam wad tu bukan dia tahu pun. Jadi, apa yang buat dia cakap aku susah nak beranak? Sikit pun dia tak pegang aku, apatah lagi nak tolong tekan perut ke, atau lap peluh yang menjejer kat dahi aku. Membebel je dari jauh suruh sabar. Aku tahu suara aku memang kuat, tapi yang keluar zikir senang beranak je. Aku tak de tendang apa-apa pun macam orang bilik sebelah. Doktor yang rawat aku masa tu pula aku agak student lagi sebab dia sempat berpesan kat Nurse 1'Kak, janganlah tinggal saya'. Can you imagine when you have to risk putting your life in the hands of a person yang takut nak kena tinggal oleh nurse dalam labour room?? T_T

Dah la tengah sakit perut, ditambah pula sakit hati. Tapi, best sangat bila rasa that natural urge untuk kita meneran. Bila rasa je, aku terus tarik nafas panjang, dan teran. Tetiba Nurse 1 berbunyi lagi,'Jangan teran lagi. Baru 8cm' Not the best time to advise me auntie! Seingat aku, lepas 3 kali teran, keluarlah Nazhan di dunia yang penuh pancaroba ni. Contoh pertama, kau kena deal dengan nurse yang menyakitkan hati. Sorry Son sebab you terpaksa tinggalkan syurga untuk tinggal dengan Umi dan Abi buat sementara. Nanti kita gi syurga sama-sama lepas ni ye? :)

Nurse 2 ambil anak aku, letak atas dada tapi aku tak diberitahu untuk terus susukan dia. Manalah aku tahu or ingat. Aku tak perasan pun masa tu aku dah ada susu badan. Sampai sekarang aku menyesal sebab tak susukan Nazhan terus. You know la kalau dah amateur ni. Semua nak kena beritahu. Bila tak diberitahu, camnilah jadinya. Sampai sekarang Nazhan tak nak direct breastfeeding. Aku terpaksa pam susu dalam botol. Tak pasal-pasal jadi EP mom. In my defense, kenapa nurse tak ingatkan?? That was my first experience kot. Padahal hospital tu terima jolokan Breastfeeding Friendly. Is it really... I doubt it.

Sorok badan yang mengembang. Muehehehe

Lepas anak dah keluar, suami pun kena keluar. After few minutes, nurse ambil baby, tak tahulah bawa ke mana. Aku pula kena beberapa jahitan. Honestly, sakit jahit adalah lebih sakit daripada beranak. Walaupun dah pakai mask yang ada pain killer, tak hilang sakit. Lepas dah nak siap semua proses barulah aku rasa lali dan mengantuk. Dalam doktor lelaki tu duk menjahit, sempat lagi dia borak dengan doktor pelatih tu. Katanya, dia fed up betul dengan pesakit yang tanya dia berapa jahitan yang dorang kena. Disebabkan mereka mengumpat benda tu depan aku, sampai sekarang aku tak tahu berapa jahitan aku kena. Rasanya ada nurse yang mention, aku kena 6 jahitan. Please la mengumpat belakang, boleh tak doktor?

Settle jahit semua, aku dibawa ke mana entah. Nurse 3, hulur Panadol dengan air milo sebab aku memang nak tidur. Aku terus angkat kepala dekat dengan tangan dia. Terus kena sound,'Takkan saya nak suap pulak?' Oh ok. Baru aku tahu suap ubat kat ibu yang baru few minutes beranak ni salah. Dem! Napela semua nurse kat labour room yang uruskan aku, tak puas hati ngan aku. Salah ke suap ubat? By the way, Nurse yang bawa anak aku tu who I dont know you.  Nape tak bagi kat Nik and suruh azankan? Eh peliklah. Korang tak hafal ke step by step bila bayi dah lahir. Kalau aku lah, bila dah anak keluar, bersihkan. Then, bagi ibu untuk susukan. Lepas tu, bagi suami suruh azankan. Bukan macam tu ke? Ke korang memang rasa leceh nak beritahu new parents like us ni satu persatu? Korang rasa susah ek? Kitorang ni masih baru. Masih dalam KETIDAKTAHUAN. Kalau dah tahu pun, dalam keadaan macam tu, KAMI MUNGKIN TERLUPA sebab tak biasa. That was our FIRST TIME walaupun you deal with new parents everyday. Is it not your job to remind us? Kalau pun tak masuk dalam skop pekerjaan, korang tak rasa macam tu tanggungjawab korang sebagai sesama Islam or sesama manusia?

Bila dah masuk wad, aku tanya seorang doktor pelatih, macam mana nak jumpa anak sebab anak masuk wad sebab aku ada GBS. Nak susukan macam mana. Doktor tu cakap mungkin sebab GBS aku tak boleh susukan kot. Dia juga cakap dia pun tak tahu sangat pasal that department. Dia cakap nak inform aku later, but no, he never did. Btw, GBS tak de kaitan pun dengan breastfeeding and aku masih tak boleh terima hakikat anak aku tak nak direct feeding just because his mom was so stupid to believe a doctor membuta tuli macam tu. Wad baby pula terletak kat bangunan lain. Bukan bilik lain ye, bangunan lain. How can this situation happen in a breastfeeding friendly hospital?? Seriously, I was very disappointed, but they certainly must have a strong reason that that happened. Husnudzon.

20 Ogos 2017- Hari Ahad aku balik rumah. Sabtu tu memang aku tidur sahaja seharian. Sebelum balik, aku pergi melawat Nazhan di wad baby. Masa tulah first time dia reject direct feeding.

21 Ogos 2017- Hari Isnin, Nazhan balik rumah. Bila aku tried to direct feed him, terus dia nangis sekuat-kuat hati. I had no choice, terpaksa pump dan topup dengan susu formula sebab he was hungry. Yes, I failed to do what normal mothers do, but, orang yang berjaya paksa anak dia kembali kepada direct feeding lepas terpisah, jangan jadi bitter sangat. Bersyukurlah kau berjaya, tapi jangan nak kutuk orang yang kurang bernasib baik macam aku. Korang tak tahu apa yang kami dah buat for our children. Masa tu, terpaksa pump dan topup dengan formula milk sebab tak baca lagi pasal pumping ni macam mana.

Now, jadual pump aku bermula 5 pagi selepas bangun. Then, aku pump sekali di sekolah, pump lagi lepas sampai ke rumah, pump lagi pukul 7 sambil tengok drama, then pump lagi pukul 9 or 10 malam. Kalau rajin, pukul 12 tengah malam pun pump lagi. Aku tahu, ada orang yang lagi berdisiplin daripada aku. Yang ikut betul-betul jadual pump 3 jam sekali. Tapi aku kena gerak pergi sekolah 6.30 pagi. Bangun pun 5.30 pagi sebelum ni. Aku cikgu yang mengajar ikut jadual waktu kat sekolah. Mana boleh tinggal kelas macam tu je. Kalau ada kesempatan, aku usahakan juga pump 2 kali kat sekolah. Peralatan mengepam nak kena basuh berkali-kali sehari. Penat? Buat-buat tak rasa sebab nak juga bagi Nazhan susu dada.

Sehari dua ni, areolar mula melecet sampai berdarah. Mula-mula belah kiri. Sekarang dua-dua. So, terpaksa marmet style. Seriously lenguh gila. Susah juga susu nak keluar. Perhaps, I dont have to use dumbbell dah kalau setakat nak buat otot tangan. Lepas luka dah sembuh, insya Allah nak buat power pumping pula sebab risau susu kering. Sedih gila bila dah sanggup bangun pukul 5 pagi untuk bekalkan susu untuk anak, tiba-tiba terlupa masukkan dalam peti, susu pun basi. Betapa ralatnya rasa bila teringatkan breast sakit sampai berdarah bila pump. Tup tup, susunya kena buang saja.

T_T

Pengajaran Masa Hadapan Kalau Beranak Lagi

  1. Jangan pilih negeri, pilih hospital. Mungkin, kalau ada rezeki aku lagi, aku nak stay kat Johor sahaja untuk beranak. Tak tahu lagilah macam mana.
  2. Sediakan beg bayi bermula dari minggu ke 37. Bila bayi dilahirkan lebih daripada 37 minggu, bayi sudah tidak dipanggil bayi pramatang. Memang dah sempurna untuk keluar.
  3. Ambil cuti sekurang-kurangnya 2 minggu lebih awal daripada due. Aku sendiri bersalin 5 hari lebih awal daripada due date.
  4. Bawa 2 persalinan pakaian, in case hospital yang kita pergi tu tak sediakan pakaian.
  5. Jangan beritahu nurse apa-apa yang kita ambil untuk mudahkan bersalin. Simpan dalam hati. It is our choice. Senang ke susah nak bersalin, hadap sendiri.
  6. Masa sakit, berzikir banyak-banyak bagi Allah cekalkan hati. Minta maaf dengan semua orang kalau ada tersalah terkata terberdosa.
  7. Sebelum meneran, tarik nafas panjang. Masa meneran, dekatkan lutut ke dada, pegang kaki, jangan angkat bontot. Barulah vagina tak koyak.
  8. Lepas nurse bagi anak, terus susukan anak sebab feeling nak menghisap paling tinggi masa ni. Susu yang terbaik pun keluar masa tu.
  9. Ingatkan husband untuk minta anak dengan nurse untuk diazankan lepas dia dah keluar dari labour room. In case suami terlupa atau nurse terlupa nak ingatkan suami.
  10. Jangan perkenalkan puting lain selain daripada puting payudara kepada anak sampailah 2 minggu sebelum masuk kerja balik untuk mengelakkan nipple confusion.
  11. Khatankan dan aqiqahkan anak pada hari ke-7 tak kiralah anak lelaki atau perempuan. Ini aku dengar dari cerama di radio

Semua ini memang pengajaran daripada pengalaman aku sendiri. I cannot change the past, but I can learn from it. Aku nak sangat rasa anak aku direct feeding selalu supaya we have more bonding time. Aku pernah rasa 2 kali Nazhan nak direct feed. Memang best rasanya. Nazhan pun satu. Dia reti je nak direct feed, bukan tak reti. Cuma aku agak, dia malas nak menghisap sebab susu daripada botol lagi senang nak keluar. Kawan-kawan aku pun ada cerita budak lelaki memang malas nak menghisap kalau dah kenal puting botol. Budak niiiiiiii.


Disclaimer,
I am not saying that I have the worst treatment in the hospital, but as I said, there is always a huge room for improvements. Patients deserve to be treated better. They are not there for leisure. They are sick. They need more attention, more soothing words than annoying ones. Kalau tak boleh bagi, baik dorang stay kat rumah je. My expectation memang tinggi and aku sanggup ambil cuti awal semata-mata nak balik bersalin di negeri kelahiran sendiri. Tup tup, kecewa. Jauh sangat bezanya dengan treatment yang aku dapat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar hari tu.

Aku sebenarnya tak tahu logik ke tidak aku nak rasa tak selesa dengan apa yang tidak menyelesakan aku sepanjang di hospital. Mungkin prosedurnya sudah macam tu, memang keadaannya sepatutnya macam tu, I dont know. Yang pasti, aku tak rasa selesa kat sana. Rasanya dah cukup panjang luahan hati aku kali ini. Aku memang tak ingat langsung muka-muka yang membuat hati ini terluka di sana. Tapi, kalau aku salah, aku harap aku tak buat lagi nanti. Kalau dorang salah, aku sudah maafkan. Insya Allah. Wassalaam.

No comments:

Post a Comment