Follow Us @soratemplates

Wednesday, November 13, 2019

Pizza Hut Malaysia: Combination of quality chicken, tuna, beef, pineapple and more

November 13, 2019 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Orang kata, belajar setinggi mana pun seseorang perempuan itu, akhirnya ke ceruk dapur juga. Tapi, kalau zaman sekarang, pergi dapur untuk ambil pinggan, buang sampah dengan kemas-kemas je. Senang sangat sebab makanan sekarang, tak perlu dimasak. Order saja, senang sangatlah. Jangan risau ibu-ibu semua,. You are still the perfect mother when you order food for your family. Mom's guilt is real, but not cooking is not one of them.

Kita, mak-mak bekerja ni, bukan tak nak memasak, tapi kalau dah kita kerja, mesti letih bila sampai di rumah. Memasak bukanlah sesenang mencampak bahan-bahan. Bahan nak kena cuci, nak kena potong. Ada tu yang nak kena celur dulu la. Nak kena rendam dulu la. Yang nak kena marinate dulu pun ada. Waima nasi goreng pun will take 1 jam if kita nak start from scratch. Yang paling sedih, dah susah susah masak (sambil anak heret-heret kain) eh terlebih pulak masin manis masamnya. Jadi, paling senang, order food delivery je.

Me trying to feed Nazhan food so that he keeps breathing and living.

Dalam nak memasak, nak kena melayan anak pula. Of course la kita pilih anak daripada memasak kan. Aku pun suka ada dengan anak. Boleh layan dorang berbual memang satu nikmat yang besar. Dengar cara Nazhan cakap dengan pelat dia tu, boleh buat hilang semua stress. Honestly, 24 jam sehari macam tak cukup. Sekarang, asyik fikir cara apa yang paling senang dan paling cepat untuk selesaikan sesuatu. Cara mana yang paling praktikal untuk seimbangkan kehidupan sebagai pekerja berintegriti dan suri rumah berdedikasi. 

Salah satu cara yang sangat efektif adalah memegang kepada prinsip, 
'Kalau aku tak sempat masak, aku akan order makanan. Order makanan bukan satu kesalahan. Anak yang kenyang adalah anak yang gembira. :D

Kelebihan Menempah Penghantaran Makanan 


Yang paling aku suka bila menempah makanan mestilah sebab pilihannya yang sangat banyak. Korang suka makanan yang macam mana? Masakan melayu macam nasi tomato, nasi dagang, nasi kerabu? Masakan western macam pizza, spageti, macaroni, ke angel hair? Tak pun, masakan Siam macam tomyam, kerabu megi, kerabu mangga, somtam? Alah, semua jenis makan boleh orderlah sekarang. Kalau risau nak bayar dulu, boleh buat COD. Barang dapat, baru bayar. Senang.

Ya Allah, bestnya Pizza Hut Spicy Chicken Arrabiata Spaghetti ni...

Kenapa nak tunggu dihantar? Kenapa tak pergi restoran? Sesekali memang terasa juga nak makan tempat baru. Tapi, memang kena pergi dengan perancangan rapi. Kalau tak, boleh haru biru kehidupan ini. Nak pergi restoran ni makan masa. Kena bersiap-siap. Yelah, takkan nak selekeh kalau keluar rumah. Kalau urus diri sendiri je, senang. Ni anak lagi berderet. Daripada nak jimat masa, eh eh makin lambat pula. Order makanan adalah pilihan paling senang kalau perut sendiri dan anak-anak sudah mula berkeriuk bergendang minta diisi.

Persoalannya, nak order apa? Dengan siapa? Contoh paling senang, korang boleh order pizza delivery dari Pizza Hut melalui servis Food Panda Malaysia Delivery. Pizza Hut menyediakan macam-macam jenis pizza.  Topping pun pelbagai. Ada ayam, tuna, daging, nanas, seafood dan macam-macam lagi. Senang cerita, kalau dengan Pizza Hut, tak risau nak fikir orang ni alah seafood, kena beli ayam. orang ni tak makan ikan, kena beli beef. Order je personal set sorang satu. Setel masalah.

Contoh personal set. Dah siap dengan Pepsi sekali.

Walaupun asal-usul pizza datang dari Itali, pizza yang dijual di Pizza Hut telah disesuaikan dengan selera orang Malaysia. Contohnya, Hawaiian pizza yang ditambah dengan potongan nanas sebagai topping. Favourite aku  la tu. Dorang punya pizza juga sentiasa diupdate. Tak delah kita bosan asyik pilih yang sama je. Punya banyak pilihan. Tinggal pilih ikut selera anak tekak masing-masing. 

Jom kita tengok sebahagian daripada pelbagai jenis pizza di Pizza Hut.

Blazing Seafood Pizza

Island Supreme Pizza

Hawaiian Supreme Pizza

Chicken Supreme Pizza

Black Volcano Pizza

Sejak ada food delivery macam ni, mak ayah dah tak perlu risau kalau terbalik rumah lewat, makanan tak de. Tinggal call sahaja. Kalau malas nak bercakap, order je delivery secara online. Goyang-goyang kaki depan tv tengok drama setengah jam, tup tup makanan sampai depan pintu. Senang. Bolehlah menjamu selera beramai-ramai. Anak suka, ibu bapa bahagia.

Anak aku suka pisang. Just in case you all kat Pizza Hut tengah fikirkan menu baru. :')

Tu jelah bebelan aku kali ini. Alang-alang dah baca, follow blog ni for more informational content. Insya Allah, berbaloi korang klik Follow Button tu. Bai guys. Wassalaam.

Wednesday, November 06, 2019

Kenangan Beraya di Sekolah

November 06, 2019 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Eh eh, tak publish lagi entry yang ni? Ingat nak up gambar masa sambutan raya sekolat, tup2 malas pulak nak upload. Publish gambar masterpieces by my students. 


Membuat Kad Raya






Tip untuk cikgu yang tak de idea nak ajar apa (i know ada hari harinya kita blank), fikirkan apa perayaan or pesta yang tengah hot masa tu. Then, boleh la kita minta budak-budak gambarkan suasana dan lukiskan. Kalau rajin, fotostat je gambar berlambak lambak kat internet ni. Tinggal Google je. 

Sekian. 😊



Monday, November 04, 2019

Preena Serum- Serum Anti-Aging Terbaik dari Thailand

November 04, 2019 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Wanita dengan kecantikan memang tidak boleh dipisahkan. Kalau dah namanya wanita, cantiklah dia. Cuma, kecantikan wanita ini boleh pudar kalau tidak dijaga dengan baik. Jangan biarkan kulit kita terbiar tanpa langkah-langkah untuk melambatkan penuaan. Ya, semua orang akan tua, tapi kalau kita boleh rasa cantik sampai bila-bila, apa salahnya? Kan? That, is our aim guys! To be and to feel beautiful at all time.

Sebenarnya, pada saat kita rasa kita masih muda dan tak perlu ambil berat sangat tentang kecantikan wajah, pada masa itulah kulit kita semakin hari semakin tidak bermaya. Tanda-tanda penuaan ni tak tunggu lama untuk menampakkan diri di muka kita. Bermula dari seawal umur 20 tahun, wanita mula menunjukkan tanda-tanda penuaan. Kita akan mula perasan tompok-tompok hitam dan garis-garis halus mula kelihatan. Lubang pori pada muka pun mula menjelma, makin hari makin jelas.

Tanda-tanda Penuaan Pada Wajah

  • tona kulit tak sekata
  • garis-garis halus
  • kulit menggeleber
  • liang pori semakin besar
  • lingkaran hitam bawah mata.

Semua tanda macam ni memang mengerikan semua orang terutamanya wanita. Jadi, ramai budak-budak muda pun dah mula menggunakan produk anti-penuaan seawal umur 20-an. Toner nak anti-aging, moisturizer pun nak anti-aging. Tapi, dalam banyak-banyak produk yang ada, mana satu yang kita nak guna.

Meh sini rapat-rapat aku nak cerita.

Preena Serum- Serum Anti-Penuaan dari Thailand Untuk Kulit Wajah Awet Muda



Preena Serum adalah serum yang memungkinkan kita merasai sendiri pengalaman mempunyai kulit wajah yang lembap dan lembut pada sentuhan tetapi cukup kuat untuk menghalang tanda-tanda penuaan daripada menampakkan diri pada wajah. Ini kerana Preena Serumm mampu membekalkan kelembapan yang cukup. Hidrasi ini sangat diperlukan untuk kulit kekal selembut sutera dan cantik seperti orang muda-muda.




Senarai Bahan Dalam Preena Serum



Aqua, Niacinamide, Glycerin, Pisum, Sativum Extract, Phenoxyethanol, Sodium Citrate, Butylene Glycol, Polysorbate 20 , Carbomer, Palmitoyl Oligopeptide, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Propanediol, Xanthan Gum, Ethylhexyl Glycerin, Fragrance

Preena Serum Bebas Daripada Bahan-bahan Berbahaya


Preena Serum memang dijamin selamat dan sudah didaftarkan dengan nombor Pendaftaran Produk (Thailand): 10-1-6200024050. Ia diformulasikan tanpa;
  • paraben
  • steroid
  • retinoic acid
Bila bahan-bahan bahaya tak de, kerisauan pun tak de. Jadi, kita lebih yakin untuk menggunakan produk. Yelah, muka kita ni ada satu je tau. Setiap produk yang kita guna, kena pastikan dulu keselamatan dia.


Berat Bersih: 30ml (1oz). Saiz normal untuk produk kecantikan.

Cara Penggunaan Preena Serum


Cara penggunaan produk ini sangat senang.
  1. Gunakan selepas membersihkan muka dan pakai toner pada waktu pagi dan malam.
  2. Titiskan 1 hingga 3 titis pada jari.
  3. Tekapkan pada wajah dari bawah ke atas.
  4. Boleh dijadikan primer sebelum make up foundation.


Review Preena Serum


Sekarang, pendapat aku tentang Preena Serum pula.

Packaging


Bila nak travel, guna penutup supaya produk tak berterabur.

Masa mula-mula sampai, produk dibalut menggunakan bubble wrap untuk menjamin keselamatan produk. Lepas dah buka, aku nampak produk yang sangat mewah dengan warna gold sepenuhnya. Bentuknya pun agak unik, tak cliche. Macam peluru gitu. Terus menusuk hati tau.

Produk tu juga rasa berat bila kita pegang. Bila rasa berat, rasa macam tengah guna produk mewah. Bukan pegang plastik murah. Keliling dia keras, bukan jenis senang kemik. Bagi aku, small details macam ni pun penting bagi kita pengguna. Kita nak rasa tu. Rasa yang... Korang fahamkan?

serum, serum kecantikan, produk thailand

Yang paling penting, ia didatangkan dengan penutup dan fungsi pam untuk keluarkan produk. Tinggal picit je uols. Packaging jenis pam memang favourite aku sebab sangat menyenangkan dan hygienic. Tak delah senang bakteria nak masuk dalam produk berbanding dengan produk yang jenis dalam bekas yang kita kena calit untuk pakai.

Tekstur



Berbentuk gel jernih yang sedikit pekat. Kepekatannya masih membolehkan kita meratakan produk pada seluruh wajah dengan senang dan sempurna. Setelah diaplikasikan, dia ada rasa sedikit kesat yang menjadikan dia primer yang baik.

Apabila dia ada rasa kesat, foundation lebih melekat dan tahan lama pada kulit muka. Tapi, untuk serum jenis gel macam ni, dia tidak begitu sesuai untuk dititiskan bersama foundation.

Bau


preena serum, anti aging serum

Bau Preens Serum lebih kepada floral. Ala-ala bau mawar, tapi bukan mawar. Baunya tak kuat sangat. Lepas beberapa minit, baunya hilang. Tidaklah menyakitkan hidung sepanjang pakai serum tu.

serum anti ageing
Dah mendapat tempat istimewa dalam almari mekap aku.

Alhamdulillah. Kulit aku sangat serasi dengan Preena Serum. Tak de kesan-kesan negatif yang dapat dilihat. Sangat menghidratkan kulit supaya kulit wajah tak kering. Aku sangat recommend pakai serum ni sebelum foundation sebab ia buat mekap sangat tahan lama.

Harga Preena Serum


Satu produk Preena Serum berharga $39. Harga yang sangat berpatutan dan berbaloi dengan kualiti yang ada pada sebuah produk kecantikan.

Jom Tahu Lebih Lanjut Tentang Preena Serum



Untuk lebih lanjut tentang Preena Serum, kita boleh lawati
Jangan lupa dapatkan Preena Serum hari ini juga.
Selamat menjadi cantik dan awet muda dengan Preena Serum! :D

Wednesday, October 30, 2019

Rasa Bersalah Ibu Bekerja

October 30, 2019 7 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku sekarang baru je habis cuti bersalin 3 bulan. Yup, kali pun aku ambil cuti bersalin maksimum. Yelah, sekali lagi aku ada keazaman untuk breastfeed anak aku sepenuhnya. Setakat ni masih berjaya dan Nazeem sudah berumur 3 bulan. Kalau dapat 6 bulan fully breastfeed dalam bekerja ni, sudah menjadi sebuah kejayaan yang besar dah bagi aku. So, keep praying for lots and lots of milk suppy okay strong mommas. We can do this!


Hari ini, hari gloomy aku. Biasalah perempuan. Jangan ingat period je boleh buat perempuan moody. Kami boleh moody bebila masa kami nak jadi moody, dan disebabkan apa-apa sahaja alasan untuk kami rasa nak moody. Hari ini, otak aku memilih untuk moody kerana rasa bersalah dengan anak-anak yang aku tinggalkan di rumah setiap hari untuk bekerja. If only I know other ways of making money from home, I would be at home. But, the talents are not anywhere to be seen. 

1. Tak boleh direct feeding selama 2 tahun.




Bila kita kerja, kita berpisah dengan anak yang masih bayi. Jadi, yang terbaik kita boleh buat, pam susu di tempat kerja, masukkan dalam botol untuk anak. Kalau tak kuat azam, susu mudah kering so, menyusbadan tak cukup 2 tahun. Sedih sangat terbaca yang ibu bekerja tak patut masukkan susu badan dalam botol untuk anak. Botol tu banyak bakteria. Terdedah kepada bahaya. Allahu... 

2. Anak menangis tengok kita keluar bekerja.



Awal-awal pagi dah kena tinggalkan kat rumah pengasuh. Walaupun hanya drama seminit, hati ini remuk bila anak tak nak salam dan menangis tengok umi nak tinggalkan dia. Merajuk sambil berdiri dekat pintu, tengok umi pergi. Allahu... 

3. Anak menunggu di pintu semasa kita balik dari kerja.



Sampai saja masa, memang dah bersedia nak punch card. Secepat mungkin sebab tak sabar nak berjumpa dengan anak. Sampai kat rumah, dengar sahaja bunyi kereta, anak tinggalkan Didi and Friends, Coco Melon, mahupun Upin dan Ipin untuk menyambut kepulanganku di pintu rumah. Betapa dia merindu ketiadaanku. Allahu...

4. Tidak boleh melihat anak membesar sepenuhnya.



Di tempat kerja terfikir fikir.. Apalah yang anak aku tengah buat. Apalah perkataan baru yang dia belajar. Apalah skill yang dia kuasai hari ni. Alangkah indahnya kalau dapat bersama dengan anak-anak sepanjang masa. Allahu.. 

5. Terpaksa meninggalkan anak kepada orang lain.



Pagi-pagi, terpaksa mandikan anak-anak walaupun sejuk sebab nak kena hantar rumah orang. Kesiannya anak aku. Ditinggalkan dengan pengasuh. Tetiba kena habiskan masa berjam-jam di rumah orang lain. Mesti tak selesa nak aktifkan diri macam di rumah sendiri. Aku hanya mampu berharap dan berdoa, semoga Kak Ema jaga anak aku, sayang anak aku, macam sayang anak sendiri. Amiin. Allahu.. 

6. Terlepaskan tekanan kerja atas anak-anak.



Sifat anak sukakan perhatian, sentiasa aktif, sentiasa bergerak, bersifat ingin tahu, ingin mencuba benda baru. Tapi aku? Tak tahan tengok barang berselerak, anak berlari, marah anak, jerit kat anak. Anak panjat, merengus. Anak kacau adik sikit, cubit. Bukan tak tahu anak cuma nak kita spend masa dengan dia. Bukan tak tahu cubit tu buat anak sakit, trauma semata-mata. Allahu.. 

7. Terlalu letih untuk melayan anak. 



Anak minta nyanyikan Head Shoulders Knees and Toes, diam. Anak minta dukungkan, biar. Anak minta baca buku,"Lepas ni." Bila cuti, geram je kalau terpaksa bangun awal juga sebab anak dah bangun. Padahal, masa inilah nak kena maksimumkan masa dengan dorang. Tapi, rela pulak layankan letih, malas. Pastu meradang sebab anak tak faham. Selalu lupa, anak kecil lagi. Belum tahu, belum faham apa-apa. Allahu.. 

Yup, kami tak boleh buat macam ibu yang di rumah sepanjang masa but that doesn't mean we love less.
Yup, kami terpaksa tinggalkan anak dalam jagaan orang lain sementara but that doesn't me we like it that way.
Yup, kami mungkin beli makanan dari luar sebab tak sempat masak, but that doesn't mean we care less.

Tak perlulah banding-bandingkan ibu bekerja dengan suri rumah sepenuh masa. Semua mereka adalah ibu yang bertarung nyawa melahirkan khalifah di dunia. benda ada cabaran sendiri. Ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, rezeki masing-masing, ketentuan masing-masing. Sebab yang sempurna hanya Allah. Kita sekadar hamba yang hidup mengikut aturanNya.

We are all mothers.. 
We love boundlessly.. We care tremendously..
But, we are all in different shoes that bring us through different paths towards the same ultimate destination; to give the best to our children. 

Saturday, September 07, 2019

Cara Menginap di Wad Korporat Hospital Universiti Kubang Kerian Selepas Bersalin

September 07, 2019 2 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Disebabkan pengalaman bersalin kali pertama yang agak memeritkan bagi aku yang boleh dikatakan tak pernah hidup susah, aku memang berusaha semampu mungkin untuk memaksimumkan keselesaan aku selepas bersalin kali kedua. Tak nak dah melalui fasa menangis tak pasal-pasal dan digelar zombi oleh adik beradik aku macam pada tahun 2017. Remember that baby named Nazhan? Ye, masa saya beranakkan dia tu la. Fu fu fuuuh.


Antara langkah yang aku ambil;

Pertama, balik kampung lebih awal daripada EDD so that aku sudah di Kelantan di samping keluarga selepas bersalin. Alhamdulillah, kali ini pun maternity leave aku diluluskan oleh guru besar untuk balik awal. Kalau boleh, mintaklah pada masa 37 weeks of pregnancy sebab masa tu kandungan dah matang. Orang kata, dah cukup hari. Bila bila masa boleh bersalin. Pastinya kita tak nak bersalin dalam perjalanan pulang, betul tak?


Kedua, aku bukakan hati, cerahkan otak untuk melabur duit sedikit untuk mendapatkan perkhidmatan confinement lady selama 7 hari. Kalau ikutkan hati, nak je bayar sampai sebulan, tapi kemampuan aku sampai seminggu je. CL akulah yang uruskan makanan berpantang, mandikan baby, urutkan, mandi lulur dan sebagainya. Teman berborak pun kira oklah. Hilang stress.

Kak Siti urutkan Nazhan. Hahaha :D
Kalau korang di Kelantan mencari khidmat CL ni, bolehlah hubungi Kak Siti di nombor 011 57766602.

Macam Mana Nak Duduk Wad Korporat?


Berlainan dengan USAINS, Wad Korporat di Hospital Universiti Kubang Kerian tidak boleh ditempah sebelum bersalin. Jadi, kita boleh menginap di situ mengikut kekosongan, tapi berdasarkan pengalaman abah dengan aku, insya Allah, bilik banyak yang kosong.


Selepas kita bersalin, ibu bersalin akan dibawa ke Wad Topaz, wad khas untuk postnatal. Untuk yang nak pergi ke Wad Korporat, anak dah keluar, jahit dah settle, bagitahu saja nurse kat situ yang kita nak duduk di Wad Korporat.

Bayaran sebanyak RM500 perlu diselesaikan sebelum kita dibawa ke Wad Korporat. Suruhlah suami pergi bayarkan masa kita duduk relax atas katil. Bayaran untuk satu malam adalah RM200. Kalau kita duduk kat bilik itu satu atau dua malam sahaja, baki akan diberikan di kaunter sebelum kita checkout.

Review Wad Korporat HUSM


Masa Nazhan dulu, dia kena kuarantin under antibiotic sebab aku ada masalah GBS. Beberapa malam juga kena stay sana, aku pula kena balik rumah sebab wad dah penuh. Inilah sebab utama aku memilih untuk stay di Wad Korporat, aku berazam nak stay di hospital sampailah Nazeem keluar wad. Tapi, alhamdulillah, kami sempat stay di situ semalaman sahaja. Nazeem boleh keluar lagi awal daripada Nazhan.


Sepanjang duduk kat sana, senang cerita, aku sangat berpuas hati. Insya Allah, berbaloi dengan bayaran yang dikenakan. Nurse pun lebih berlemah lembut, berbayarlah katakan. Bagi aku, tak salah untuk kita habis duit sikit untuk keselesaan sendiri sepanjang melalui proses berpantang.  Di Wad Korporat,

  • pesakit akan menginap di bilik sendiri tanpa perlu berkongsi dengan ibu yang lain
  • bilik air disediakan di dalam bilik yang lengkap dengan sink dan pemanas air 
  • pesakit boleh memilih makanan daripada menu yang diberikan
  • ada tv untuk ditonton time bosan-bosan
  • kita boleh minta dengan nurse kalau memerlukan apa-apa
  • beberapa hadiah diberikan seperti tuala dan keperluan bayi


Yang aku paling penting, family boleh melawat tanpa had masa dan bilangan. Malam tu, Nik, mak mertua dan Nazhan tidur kat sana temankan aku. Esok malamnya, Nik pergi ambil Nazeem untuk balik rumah. Sangat smooth perjalanannya.


Kesimpulan aku, apabila kita tahu kita mengandung, kita dah kena start fikirkan cara uruskan kewangan kita supaya kita selesa sepanjang berpantang sebab tempah ini adalah tempoh yang sangat kritikal at least for me. Paling kurang, fikirkan bajet untuk settlekan majlis bercukur dan akikah anak sebab itukan perkara sunat yang penting dan berkaitan dengan agama dan adat kita orang Melayu Islam.





This time around, aku tak rasa stress macam dulu, aku tak rasa penat macam dulu. Aku rasa sangat lega dan tenang berbanding masa kali pertama dulu. So far, sangat ok. Wassalaam.

ps- Looking forward to pengalaman kali ketiga, bila aku rasa 'Eh, macam nak cuti 3 bulan lagi je'.