Sunday, February 16, 2020

Happy Birthday Sayang..

February 16, 2020 2 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. The time has come. It is 2020. It is 16th February. It is my birthday. This is the day I turn 28. Yes, I am legit 28! :D

When you feel unloved, you are wrong coz scientifically, we will never be able to love anybody more than we love ourselves.

No amount of love can beat the power of love of your ownself. Love can be so powerful but never more powerful than self love.

Happy Birthday Mujahidah Sayang.. 




Muja, I sayang you. I cinta you. I kasih you. I heart you. You are my most important person. I adore you with all my heart. You are my forever love. I love you till my last breath. My love for you is eternal. No one can ever come between me and you, Muja.

Muja, I love you in this world and in the here after.

Muja sayang. Let's conquer the world together. Let's face all the hurdles and trials with brave heart we own. We can do this Sayang. Let's do ibadah till we get so tired that we can have a good rest in Jannah. We can do this Sayang.

Call this Narcissism. I still call this Self Love, coz I can!! :D

Thursday, February 06, 2020

Azam Tahun Baru 2020

February 06, 2020 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. As cliche as it sounds, aku still rasa aku kena listkan aku punya azam tahun baru for this year even though I really doubt I can achieve even one of them. Bear with me guys. I am just going with the bandwagon of stating my resolutions for this year.

Azam Tahun Baru 2020 Kena Reasonable dan Achievable 


Me wearing Sutera Herbal Lip Glass Code Loves. Nak? Whatsapp 01126947035.


1. Not To Lash My Anger to My Husband.


Biasalahkan, sekecil-kecil benda pun boleh jadi sebab untuk suami isteri, laki bini bergaduh, bertekak. My weakness is, my tone of voice ni, time aku tak marah pun, orang cakap aku sedang marah. Apatah lagi kalau aku marah. Kalau aku duduk sorang-sorang, thinking, omg betapa banyaknya aku meninggikan suara kat suami aku, betapa berdosanya, kalau datang angin kus kus menyerang. It's not that I want to, but it just happens.


So, azam pertama aku kali ni, aku nak cabar diri aku untuk berhenti menjerit masa aku tengah krisis dengan Nik. Yes, aku nk nampak profesional, more matured, calmer. That would be the NEW ME.

2. Nak Achieve My Best Weight, 57kg.


Hahaha. Okaylah aku gelak dulu sebelum korang gelak. Yes, tak nama azamla kalau tak masukkan azam nak kurus ni. In my defense, 2017 aku dah keluarkan seketul Nazhan. 2019 pula, keluar pula Si Nazeem. Lepas keluar yang kedua ni, memang lagi susahlah nak hapuskan love handle ni. Aku rasa macam dah terima hakikat kulit pecah-pecah ni takkan hilang, cuma aku nak capai berat 57kg. Aku akan rasa aku berjasa pada suami untuk cover balik dosa yang aku buat dulu kalau impian aku yang satu ini tercapai sebab Nik memang suka kalau aku kurus. Hihi.



So, azam kurus masih kubawa ke tahun 2020 dengan niat untuk kemaslahatan rumahtangga aku. Yes. Dah ada yang cakap aku makin kurus. :D

3. I Want To Control Grow My Savings and Limit My Spendings


Honestly, bab duit ni, aku masih fail sampai sekarang. Hujung bulan je, rasa sesak, rasa sengkak. Tambah pula tengok berita Facebook dan berita, ekonomi makin teruk. Gaji naik pada kadar biasa sedang barang makin mahal. Aku nak capai saving 6 bulan gaji dalam masa 2 tahun. So, aku akan carry this one sampai 2021. Aku jadi risau dengan masa depan my children. Therefore, I want to continue my side business and really control my spending so that aku boleh invest more in their future education. Means that, aku nak tambah lagi jumlah yang aku save dalam Tabung Haji dan open SSPN account pula lepas ni.

Semoga masa depan anak-anak kita secerah kita sekarang.

4. I Want To Grow My Instagram and Youtube Channel


No, I am not an influencer to say the least tapi I like to idea of being able to influence people for the good things. Yup, positive effects or feedbacks or vibes yang aku dapat bagi kat orang buat aku happy. Buat aku rasa my life is worth living for. I don't know other people, but I would feel so glad bila produk yang aku suggest, berkesan untuk orang lain. Tips yang aku share, bermanfaat untuk orang lain. Tempat yang aku share, orang lain jejak juga. I don't know la tapi I feel so satisfied when people recognise my recommendations. Hahaha. Aku suka weh. Aku suka!

So, for those yang nak show support, boleh la


4 ini jela dulu for 2020. Kalau bab azam, rasanya, the lesser the better. Hehehe. Choww! Wassalaam.

Sunday, January 26, 2020

Panduan Bercuti Ke Tempat Menarik Di Beijing Dengan Traveloka

January 26, 2020 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh

Minggu cuti sekolah ni kitorang banyak menonton filem kungfu cina walaupun dah banyak kali tengok. Koleksi filem Ip man, Kung Fu Hustle dan Fearless lakonan Donnie Yen, Stephen Chow dan Jet Li antara action movie yang tak pernah bosan untuk ditonton. Bila tengok movie ni, rasa macam best pulak pergi ke China..nak tengok tempat diorang berlakon ni. Selalunya kalau China, biasanya orang pergi ke Beijing.

Korang pernah tak bawa anak-anak bercuti atau honeymoon dengan pasangan di Beijing? Dengar kata banyak tempat-tempat menarik di Kota Beijing ni.

Kalau korang nak tahu percutian di Beijing,China merupakan satu salah tempat dalam bucket list kitorang untuk pergi bercuti bersama keluarga. Nak bercuti di luar negara bukan boleh main terjah macam tu je, perancangan yang rapi perlu dibuat terlebih dahulu. Dapatkan tambang tiket murah dahulu, persediaan passport, tempat penginapan dan yang paling penting sekali, kumpul duit cukup-cukup..hahaha. Tempoh perancangan yang lama membolehkan korang membuat persediaan dengan secukupnya. 

The Great Wall..antara tempat yang menjadi tarikan pelancong.

Forbidden City..kat sinilah shooting filem Karate Kid diorang buat.

Summer Of Palace..dulu tempat rehat maharaja, sekarang ni dah dibuka untuk pelancong.

Bird's Nest, adalah sebuah stadium di Beijing..kat sini la berlangsungnya Summer Olympics 2008

Lagipun, kitorang pun belum pernah lagi jejak kaki ke oversea..lebih-lebih lagi ke Tanah Besar China. Memang seriau jugak la kan nak makan angin di negara orang ni. So, terpaksalah kami men-google untuk cari info berkaitan dengan percutian di Beijing ni serta tempat-tempat menarik untuk dilawati. Tengah sibuk cari sini sana info pasal ni, baru teringat ada sepupu kitorang yang pernah bercuti ke Beijing pada tahun 2018. Tunggu apa lagi, ambik telefon terus sembang dengan dia tentang pengalaman di sana. Dengar dia cerita pasal budaya, bahasa, makanan dan gaya hidup disana, membuatkan kitorang tak sabar untuk merasai suasana sendiri. 

Hasil daripada cerita yang sepupu aku kongsi, kat sini ada beberapa panduan yang korang boleh follow kalau korang ada perancangan nak bercuti ke Beijing. Untuk senang korang baca, aku listkan kat bawah panduan yang aku rasa berguna untuk korang dapatkan.

1. Tiket Flight

Yang menjadi salah satu keutamaan sepupu aku ialah mencari tiket flight. Dia ni boleh dikira agak paranoid kalau bab bab flight ni. So, dia ambik masa 7 ke 8 bulan awal untuk cari tiket flight. Dengan beberapa bantuan apps dan info dari google, dia ambik keputusan untuk menaiki cathay pacific flight yang dia jumpa kat laman web Traveloka. Dia beli kat Traveloka sebab senang dan mudah katanya . Harga yang dia bayar semua dah include dengan 30kg luggage. Takyah pening nak fikir dah.

Untuk tiket flight, korang boleh survey melalui Emirates sebab ada promo online.

Kalau korang nak try survey flight, dia cadangkan survey jugak melalui Traveloka ni. Korang siap boleh dapat Emirates online promo lagi hokay. Naik Emirates ni better kalau korang travel jauh la sebab keselesaan dalam flight mesti menjadi keutamaan korang. Tapi andai kata korang nak ke Australia ke, haa boleh la try cheap flights to Melbourne promo. Tak salah nak usha dulu. Yang penting korang cuba je bandingkan harganya okay. So setel bab flight.

2. Penginapan

Untuk penginapan ni, korang boleh cuba search kat dalam apps Traveloka, Airbnb etc untuk dapatkan hotel yang murah dengan review yang cantik. Tapi kalau nak ikutkan banyak je yang murah-murah walaupun di tengah bandar. Nak lebih selesa, dia suggest ambik satu apartment je terus kalau korang pergi ramai. Lebih senang nak handle. Aku tanya sepupu aku kenapa penginapan ni kena cari awal-awal? Sebabnya senang untuk korang mohon visa nanti.

Korang boleh cuba cari hotel yang harga murah dan berpatutan melalui apps Traveloka.

3. Passport Dan Visa

Yang ni simple je. Mana yang tak ada passport, boleh buat passport dulu sebelum apply visa. Passport sekarang dah senang dah nak buat. Korang pergi je mana-mana UTC yang berdekatan dengan korang. Tapi kena la pergi awal. Awal datang, awal la siap passport korang tu. Harga untuk passport baru nak buat adalah seperti berikut :

  • Umur 13 – 59 tahun - RM200
  • Warga emas (60 tahun ke atas) - RM100
  • Kanak-kanak (12 tahun ke bawah) - RM100
  • OKU – Percuma

Murah je kan? Tempoh sah setiap passport pula ialah 5 tahun. Boleh la tahan 2 3 kali lagi travel. Setel bab passport, kita bergerak kepada visa. Nak ke China perlu ada visa, so visa ni kalau korang pergi dengan pakej dari agensi pelancongan, korang minta je agensi tu buatkan. Lebih senang. Nak apply sendiri pun boleh juga, tapi leceh sikit dan memerlukan masa yang panjang jugak. So, dia just suggestkan korang bayar kepada ejen je la untuk buatkan visa tu okay. Lebih mudah.

4. Pertukaran Matawang

Untuk pertukaran matawang ni korang wajib tukar di Malaysia siap-siap sebab kat sana dorang tak ada sediakan perkhidmatan penukaran matawang. Matawang di China ialah Yuan, so bajet siap-siap berapa yang korang nak bawak and tukar dekat pengurup wang berlesen dekat mana-mana tempat di sekitar korang. Tolong jangan tukar kat airport. Lagi sekali dia nasihatkan aku, jangan tukar kat airport. Rugi dan mahal.

5. Pakaian

Korang perlu tau yang Beijing merupakan kawasan yang mempunyai 4 musim. So kalau korang terkena musim sejuk, pandai-pandai la prepare baju sejuk, stoking, pakai kasut yang sesuai, penutup kepala, penutup telinga dan apa-apa pakaian la yang korang rasa boleh tahan sejuk. Haa. Mana la tau, badan tak biasa, takut keras kejung je nanti, pastu nak duduk dalam bilik je sebab tak tahan sejuk. Rugi la kalau macam tu. Kalau musim selain musim sejuk, korang boleh je pakai macam korang pakai kat Malaysia. Yang ni tak ada masalah.

Kalau korang datang bercuti di Beijing pada musim sejuk, pastikan bawak baju sejuk ye!

6. Makanan Halal

Part ni sepupu aku kata yang paling best kat Beijing. Korang tak perlu risau nak dapatkan makanan halal kat sana sebab di Beijing, penganut islam boleh dikatakan agak tinggi dan banyak je restoran yang menghidangkan masakan makanan halal. Tapi kalau nak bawak bekal maggi dari Malaysia pun no hal. Mana tau takut rindu nak makan maggi kari berapi tengah malam..hahaha

Info Tambahan

# Sila bawa siap-siap adapter untuk plug yea. Sebab kat sana soket lain dari yang di negara kita.

# Bawa ubat-ubatan yang berkaitan dengan diri anda bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

# Wajib untuk korang membawa buku bahasa Mandarin bagi memudahkan korang berkomunikasi dengan local di sana.

# Prepare mental korang mengenai toilet di sana sebab kebarangkalian untuk toilet tiada pintu dan boleh melihat orang disebelah sangat tinggi. Korang dinasihatkan melepaskan hajat sepenuhnya di hotel sahaja.

So, korang dah ready nak bercuti ke Beijing? Setakat ni je dulu yang aku dapat sharekan dengan korang sebagai rujukan dan panduan. Kalau korang pernah bercuti di Beijing, komen la sekali..nak tahu jugak macam mana pengalaman korang disana. 

Friday, January 03, 2020

Cara Mendapatkan Bentuk Badan Cantik Semasa Mandi Sahaja

January 03, 2020 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. 
Siapa tak nak tubuh badan langsing? 
Siapa tak nak boleh pakai baju seluar saiz S?
Siapalah yang tak nak... Mana ada yang tak nak....

Kalau tak nak, mungkin ada wayar tak betul kat kepala dia kot. Semua wanita nak tubuh badan kurus langsing. Selain cantik, badan langsing insya ALLAH lebih sihat berbanding badan orang yang overweight dan obese.

Tapi! Ada ke cara nak capai badan langsing dengan cepat dan mudah? Taklah. Bukan nak salahkan awak bila awak nak satu cara yang ringkas, cepat dan mudah sebab tak boleh nak dinafikan, zaman sekarang susah sangat kita nak buat aktiviti fizikal. Kebanyakan kerja jenis kat pejabat. 9 pagi sampai 5 petang. Habis kerja dah penat. Susah betul nak luangkan masa untuk bersenam dan nak menyediakan makanan yang berkhasiat dan tidak menyebabkan kegemukan.

Untuk dapat badan langsing pula, kita nak perut dan peha yang kurus dan payudara dan punggung yang gemuk? Betul tak? Masalahnya, kebanyakan situasi yang berlaku pula sebaliknya. Bila seseorang itu kurus, semua bahagian pun kecut sama. Bila gemuk pula, semua bahagian pun nak kembang sama. Tak de ke cara nak kuruskan dan gemukkan bahagian tertentu sahaja?

Haa..! Sebenarnya, ada cara untuk dapatkan badan berbentuk huruf S dengan cara ringkas, cepat dan mudah. Cara ini boleh dilakukan sambil mandi sahaja! 

Kita orang Malaysia, memang hari-hari mandi, betul tak? Paling malas pun, sekali sehari kalau masa musim hujan, kan? Kalau cuaca panas, ada yang mandi sampai 4 kali sehari. So, tiada masalah untuk memasukkan rutin baru yang sangat senang ini semasa mandi. Bila dah guna cara ni, dah tak payah beli shower gel pun tak pe. Dengan penggunaan berterusan dan konsisten, kita akan dapat kesan yang sangat jelas dan ketara.

Caranya adalah, mandi menggunakan 2 jenis

CNKCOS Magic Bean; Sexy Bean dan Volume Bean.



CNKCOS Sexy Bean dan Volume Bean adalah 2 produk yang boleh digunakan bersama-sama untuk mendapatkan bentuk badan langsing seperti huruf S. Sexy Bean adalah produk yang akan mengurangkan inci dan Volume Bean pula untuk menambahkan inci. Yes, jangan tersalah apply pula.

CNKCOS SEXY BEAN


Sexy Bean merupakan skin cleanser (macam shower gel or body mask) yang mampu mengurangkan ukuran bahagian badan seperti di lengan, perut dan peha. Selain itu, ia juga bertindak untuk mencerahkan dan menegangkan kulit. Semua ini boleh dilakukan semasa mandir sahaja.


CNKCOS VOLUME BEAN

Volume Bean pula merupakan skin cleanser yang mampu mencantikkan dengan menambahkan saiz pada bahagian payudara dan punggung. Bila digunakan bersama dengan Sexy Bean, maka terbentuklah S-Shaped Body idaman setiap wanita!



Kandungan CNKCOS Volume Bean




Cara Sexy Bean dan Volume Bean Bertindak Pada Bahagian Badan


Sexy Bean


Volume Bean

Testimoni Pengguna Sexy Bean dan Volume Bean


Dalam seminggu sahaja, kawasan perut tampak lebih tegang dan kesan stretch marks semakin berkurang.


Selepas sebulan lebih menggunakan Volume Bean, bra semakin ketat. Suke la tu. :D


Cara Menggunakan Sexy Bean dan Volume Bean Semasa Mandi.




  1. Pecahkan Bean dan tuangkan serbuk ke dalam bekas. Kalau malas, pecahkan terus atas bahagian badan yang dikehendaki.
  2. Tambahkan sedikit air ke dalam bekas dan kacau sehingga pekat untuk dijadikan masker.
  3. Sapukan Sexy Bean di bahagian yang ingin dikuruskan seperti perut, lengan dan peha.
  4. Sapukan Volume Bean di bahagian yang ingin digemukkan seperti di payudara dan punggung.
  5. Biarkan selama 5 minit untuk membolehkan masker meresap ke dalam kulit. 
  6. Luangkan 5 minit ini untuk membuang mekap, mencuci muka dan menggosok gigi.
  7. Selepas 5 minit, mandi seperti biasa tanpa sabun atau shower gel lain sebab masker ini merupakan sejenis skin cleanser juga.


Kelebihan CNKCOS MAGIC BEAN


Kedua-dua bodycare ini berasal dari Korea dan telah mendapat tempat pertama di Global Rakuten, sebuah online store terbesar di Jepun. Nampak tak betapa larisnya produk dari Korea ni? Nampak tak betapa ramainya orang yang mempercayai keberkesanan produk ni? Boleh tengok video testimoni DI SINI

Haaa.. Orang Korea kan memang power bab-bab kecantikan. Terbaik! :D





Sexy Bean dan Volume Bean Berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia


Apa-apa pun produk yang kita makan atau sapu pada badan mestilah berdaftar dengan KKM untuk mengelakkan kesan mudarat pada masa akan datang. Pengguna Sexy Bean dan Volume Bean tidak perlu risau tentang kesahihan dan keselamatan 2 produk ini kerana kedua-duanya telah berdaftar dengan KKM. Barulah boleh digunakan tanpa was-was.





Sexy Bean dan Volume Bean dengan berat 120g per bottle ini telah berjaya dijual di banyak negara tetapi kita boleh dapatkannya di WeGlowBeauty dengan harga yang paling murah. WeGlowBeauty adalah pengedar tunggal yang diiktiraf oleh Korea Brand Owner.



Macam mana nak dapatkan kedua-dua produk ini dengan harga paling murah, klik link di bawah.


Jangan lepaskan peluang merasai sendiri kehebatan dan keberkesanan Sexy Bean dan Volume Bean untuk mendapatkan S-shaped Body idaman setiap wanita. Jangan lupa juga untuk daftar affiliate untuk jana side income di zaman ekonomi meleset ni tau.

Setakat ini dulu buat hari ini. Wassalaam.

Monday, November 25, 2019

Citrus Melody Starter Collection- Organic, Vegan and Cruelty-Free Skincare Regimen For All Skin Types.

November 25, 2019 0 Comments
Hye. Everybody nowadays is looking for organic skincare products because most non-organic ones eventually give harmful effects to the skin which their chemically heavy ingredients. Yes, our skin might look so much smooth and beautiful for a few moments (with they help of the nasties) but, will become worse as time goes by. That is why many of us turn to using what nature provides us with.

Natural organic products are known to give the best result since ages, without harming our skin in the near future. They usually work more slowly compared to mainstream products, but surely to give magnificent effects to our skin. 

Natural products do not seem to focus on whitening (Asians are dying to have bright white skin) or darkening (As white people us tanning lotion for). They focus more on making sure that our skin looks as best, as healthy, as radiant, as youthful as it could be. That is the most important thing to highlight here. Don't you think so?

Skincare junkies like me would love to get to use products that really work.

Rose Mira Citrus Melody Starter Collection- Just What You Need to Start A Natural-Based Skincare Routine


natural skincare, organic skincare, rose mira organic skincare, vegan product, cruelty free products
Them 3 should be your best friends. :)

This 3-step collection packaged in Swiss Violet Glass includes three of our best products for all skin types and especially for combination/oily skin. This collection provides a simple and effective regimen to build upon.


Formulated For

Rose Mira Citrus Melody Starter Collection is formulated for all skin types. It is best to be used on combination/oily skin. Most of us have this type of skin, am I correct? :D

For your information, skin oil is produced for our skin protection. It will be produced depending on our skin moisture level and other factors. People with oily skin usually assume that moisture will make their skin even worse. 

In contrary, oily skin desperately needs to stay hydrated. Sufficient moisturisation will prevent the facial skin from producing even more oil. Only then, the skin will look more glowing and healthy without being oily. And yes, glow from within is what we aim for.

Details of the Products

Why Swiss Violet Glass Packaging?

To produce a high quality skincare product range, we use Swiss Violet Glass packaging. Violet glass blocks all degrading light frequencies and maintains superior quality of the product it contains. The glass dramatically prolongs shelf life, enhances bioavailability and nutritional value, and looks great on one's counter.

Aloe & Pink Grapefruit Gel Cleanser (3.3 oz)

Fresh and citrus-scented, this cleanser is pure and gentle. It removes makeup and grime without drying your skin and is the perfect cleanser for all skin types. An Aloe Vera Gel base is mixed with jojoba oil infused with herbs like Olive Leaf, Neem and Calendula. 

Fig Botanical Fruit extract and Pink Grapefruit Essential Oil round up this formula and leave nothing to be desired. This cleanser is effective without the use of harsh detergents, alcohols or synthetic preservatives and helps your skin stay clean and soft.

Citrus Melody Balancing Toner (1.7 oz)

Toner is very prominent in ones skincare routine. This step allows all the following goodness of other products to really be absorbed into the skin. Elegantly simple, this citrus-scented Toner is perfectly formulated for all skin types.

The Starter Collection includes one of the following:

See Me C Repair Serum (0.33 oz)

We combine potent antioxidant oils (Marula and Pomegranate Seed) with the best anti-aging essential oils of Frankincense and Rose — known for their powerful skin rejuvenating and hydrating properties. We then add a Citrus Essential Oil Blend for a delightfully scented, fast-absorbing serum, rich in the nutrients essential for radiant skin. 

Light and Nourishing — See Me C Repair Serum is wonderful for your face, body, and Spirit. A great summer serum when you want to hydrate your skin without using heavy oils.

OR

Moisturize Me Citrus Restorative Cream (1 oz)

Rich and citrus-scented, this cream can be used both day and night. It effectively moisturizes and restores tone, slows down wrinkle formation and helps temper existing ones. It is particularly good for combination and oily skin and those prone to acne, yet is also very nourishing to dry, mature skin. A versatile product loved by women and men alike.

Benefit of Using This Citrus Melody Starter Collection


These 3 products are specially created for Regenerating, Balancing, Clearing, Restoring and Moisturizing. All these goodness will ensure that our skin is anti-aging thus remains youthful and looks more radiant and glowing.

How To Use The Citrus Melody Starter Collection 


The kit offers a 3-step program which takes not much time to finish every morning daily.

  1. Cleanse with Aloe & Pink Grapefruit Gel Cleanser. If using heavy make-up, repeat until all residue of make-up is removed. Rinse with warm water.
  2. Spray Citrus Melody Balancing Toner onto cleansed skin 2-3 times to refresh, soothe and prepare the skin for moisturizing.
  3. Massage the skin with a few drops of See Me C Repair Serum or a few dabs of Moisturize Me Citrus Restorative Cream all over face and neck. Both Serum and Cream are rich and concentrated products, a small amount is sufficient for good results.


All these vegan products are 100% Natural and 100% Organic or Wildcrafted. They are made in U.S.A and also
  • Sulfate-Free
  • Paraben-Free
  • Phthalate Free
  • Alcohol-Free
  • Toxin Free
  • Preservative Free
  • No synthetic fragrances or dyes
  • NEVER tested on animals


Looking for a simple organic skincare routine? This Citrus Melody Starter Collection is just for you.


For more information, please visit

Thank you. :)

Wednesday, November 20, 2019

Masalah Pelajar Sekolah Zaman Sekarang

November 20, 2019 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku kecewa dengan diri sendiri. Serasa macam aku cikgu yang tak seberapa. Semacam guru yang membuatkan client aku yakni pelajarku kecewa. Rasa macam, didikanku macam tak meninggalkan bekas. Seolah-olah, buat kering air liur sahaja lidahku bertutur. Kenapa ya?

Masalah Pelajar Sekolah Zaman Sekarang Membimbangkan Aku, Seorang Guru



1. Suka Perkara Lucah


Masih di sekolah rendah, tapi dah jumpa buku latihan dipenuhi dengan lukisan lucah. Ya, lukisan tangan sendiri. Punya tinggi imaginasi. Dari mana belajar? Mestilah dari internet dan handphone. Bila kantoi, tak bagi cikgu tengok. Bila tengok juga, menangis. Siap berkongsi dengan kawan-kawan yang lain. Sampaikan kawan-kawan lain bergaduh, berebut nak tengok.

2. Maruah Diri Dikecilkan


Bersentuhan, bertepuk, bertampar, sudah jadi perkara biasa. Ada pelajar PEREMPUAN memberikan duit kepada pelajar lelaki tanpa diminta, tanpa meminta balasan. Aku seorang ibu dan cikgu yang paranoid. Aku terfikir, kalau sekarang dia sanggup menghabiskan RM1 untuk seorang lelaki tanpa diminta, macam mana agaknya kalau lelaki dia suka suatu hari nanti meminta sesuatu yang lebih berharga. RM1 at their age is quite a lot you know.

3. Malas belajar


Ada seorang yang sentiasa tidur di dalam kelas. Kenapa dia mengantuk sangat? Malam dia buat apa? Internet dengan handphone juga kesnya ni. Bukunya didirikan, konon sembunyikan muka, kepala diletakkan di atas meja, mata tutup. Bila bagitahu ibubapa, disoalnya cikgu apa cikgu buat kalau anak dia selalu tidur. Seorang lagi, tak pernah siapkan kerja sekolah. Buku sentiasa tinggal di rumah. -_-

4. Kurang Pengisian Agama.


Kalau dulu, budak yang kurang daripada segi akademik, lain prestasinya kalau bab baca Quran sebab mereka sudah bermula seawal 4 tahun secara tidak formal. Baca Quran lancar, doa pun hafal. Sekarang, semasa tadarus, yang berbunyi hanya guru dan 2 atau 3 orang daripada seluruh kelas.  Mampu tengok je Quran tu. Ada juga yang jenis tak puasa. Kalau puasa pun, 2 or 3 hari je sebulan. Dorang ingat dorang budak tadika? Kalau 2 or 3 hari tertinggal tu, bolehlah juga nak brain. Sedihnya.

5. Suka Bergaduh


Murid lelaki tanpa segan silu, menyepak kawannya di depan mata cikgu. Alasan? Macam-macam yang bagi orang dewasa ini, tak munasabah. Tapi, benda kecil-kecil pun boleh buat dorang ni baran, mengamuk. Tak ikut arahan. Ejek guna nama ayah. Ejek rupa paras. Kenapa dorang ni macam tak de rasa takut langsung? Macam tak boleh kontrol emosi langsung? Depan cikgu pun berani, kalau di belakang? Mungkin patah riuk si kawan dikerjakan.

6. Hormat Yang Hilang


Cara berdoa, bukan lagi macam dulu. Tangan tak tadah. Bercakap-cakap. Bila cikgu marah, nasihat, membebel, tersengih-sengih, tergelak-gelak, terjerit-jerit. Itu ok lagi. Yang tak berhenti langsung buat hal sendiri dalam cikgu masih bercakap pun ada. Memerli cikgu, menipu cikgu, menghina cikgu, memandang rendah pada cikgu.

Cikgu yang kecewa dengan diri sendiri.

Rasa kecewanya dengan diriku sebagai guru. Rasa tak layak aku menanggung amanah daripada Allah. Rasa risau tentang masa depan mereka yang merupakan aset negara. Rasa bimbang mereka jadi tak seperti yang sepatutnya. Rasa takut memikirkan apa yang akan jadi nanti pada aku dan mereka kalau berterusan macam ni. Bukan di dunia je, di akhirat juga. Wallahua'lam.

Insya Allah, usaha akan tetap diteruskan. Aku kena sedar, manusia hanya boleh merancang dan berharap. Allah jualah yang menentukan. Aku hanya mampu usaha, berdoa dan bertawakal. Aku kena sedar kemampuan aku setakat mana. Jerit tak boleh, lempang tak boleh, rotan tak boleh, pulau tak boleh. Insya Allah. Aku mampu harungi ini.

Entah kenapa aku tercoret perkara sebegini. Mungkin ada kalanya aku sekadang memerlukan tempat untuk meluahkan perasaan kecewa. Mungkin, aku tiada telinga yang sudi mendengar, tapi aku ada blog yang sudi diisi dengan tulisanku.

Wassalaam.

Jom Jana Pendapatan sebagai JTT Ambassador dengan Jamu Tun Teja

November 20, 2019 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Terima Kasih kerana berminat menjadi sebahagian daripada team Jamu Tun Teja. Sebagai JTT Ambassador, HQ akan memberi tawaran yang sangat berpatutan untuk memulakan perniagaan anda bersama-sama kami. 

Jom Jana Pendapatan Dengan Jamu Tun Teja


Jamu Tun Teja ialah jamu berkualiti tinggi (Premium Quality) dan menjadi sebutan wanita-wanita yang sudah mencuba. HQ sentiasa berusaha secara maksimum untuk menaikkan nama Jamu Tun Teja melalui Facebook Ads, billboards, iklan-iklan di radio dan majalah, Instagram, etc.

jamu tun teja, jtt ambassador, jamu berkualiti

Harga Pasaran 1 kotak Jamu Tun Teja

RM88 (15 sachets) 

Harga 1 kotak Jamu Tun Teja Untuk JTT Ambassador

RM77.44 (15 sachets)

Cara Menjadi Seorang JTT Ambassador


Setiap pengguna Jamu Tun Teja layk menjadi seorang JTT Ambassador. Sebagai JTT Ambassador yang sah, anda akan dinaikkan di dalam Page Facebook HQ untuk rujukan pelanggan. 

jamu tun teja, jtt ambassador

Untuk menjadi seorang JTT Ambassador, anda hanya perlu membayar yuran pendaftaran sebanyak RM100 sahaja untuk keahlian seumur hidup. Ya, sekali seumur hidup. Tapi, bukan bayar kosong macam tu sahaja.

Dengan hanya RM100, anda akan mendapat
  • 2 kotak Jamu Tun Teja (15 sachet setiap kotak)
  • 3 sachet Jamu Tun Teja secara PERCUMA
  • 1 botol sample Feminine Herbal Wash
  • 1 Ginseng Herbal Soap
  • Ambassador Starter Kit
Dengan hanya RM100 itulah, anda kini boleh menjana pendapatan secara online hanya dalam keselesaan di rumah sahaja. Memang terbaik!

#notyouraveragejamu

Nilai sebenarnya lebih daripada RM100 tau. Dengan Ambassador Starter Kit yang diberikan, anda boleh merasai sendiri keberkesanan dan kehebatan Jamu Tun Teja dalam meningkatkan kesihatan wanita. Apabila sudah betul-betul yakin, barulah bersemangat nak menjana pendapatan dengannya.

Kelebihan Sistem Baru Menggunakan Konsep Ambassador



  1. Hanya RM100 yuran seumur hidup untuk mendapatkan ID dan Ambassador Kit
  2. Telegram/Whatsapp group yang sentiasa aktif dan dikemaskini dengan informasi terbaru dari HQ beserta dengan testimoni dan perkongsian oleh semua Ambassadors.
  3. RM0 kos restock. 5 kotak sahaja diperlukan untuk mendapat rebate sebanyak 11%.
  4. Bahan promosi disediakan oleh pihak HQ. Gambar, copywriting, info produk dan sebagainya.
  5. HQ bertanggungjawab 100% atas keadaan dan kerosakan produk sebelum dan selepas penghantaran.
  6. Kos penghantaran boleh dijimatkan kerana HQ boleh terus hantar kepada pelanggan, berbanding sistem sebelum ini, produk dihantar kepada stokis dahulu barulah pelanggan. Tiada lagi free postage. Jika Ambassador ingin membuat free postage, kos penghantaran akan dipotong daripada komise Ambassador sendiri.
  7. Ambassador hanya perlu fokus untuk mempromosikan produk dan mencari pelanggan. Hal lain, semua diuruskan oleh HQ.
  8. Semua orang boleh menjadi Ambassador. Semua Ambassador boleh membina team sendiri. Semua Ambassador boleh mendapatkan produk dengan harga lebih murah. Semua Ambassador akan mendapat rebate daripada pembeli yang daftar sebagai member walaupun hanya seorang.
  9. Boleh memantau data/sales Ambassador dalam Team yang sama.
  10. Lebih adil kerana mengikut sale performance individu dan Team
  11. Ambassador restock terus dari HQ. Customer service yang akan berhubung dengan pelanggan selepas penghantaran dibuat dan produk sudah diterima oleh pelanggan.
  12. Dapat gaji hujung bulan dengan valid payslip.
Ambassador TAK PERLU
  1. tanggung risiko tidak balik modal.
  2. tanggung risiko produk rosak.
  3. pegang/uruskan stock sebelum dan selepas penghantaran.
  4. buang masa membuat penghantaran.
  5. restock produk

Apabila anda sudah menjadi seorang JTT Ambassador, anda boleh mendapatkan Jamu Tun Teja dengan harga RM77.44 sekotak sahaja. Jadi, harga ini jauh lebih murah daripada harga pasaran, tidak kiralah untuk kegunaan sendiri atau untuk dijual kepada para pelanggan.

Oh ye. Jamu Tun Teja bukan sahaja menjual jamu. Terdapat juga
  • Feminine Herbal Wash (untuk bahagian intim wanita)
  • Ginseng Herbal Soap (untuk seluruh badan termasuk muka)
  • Mekar (krim payudara)
  • Sutera Lip Therapy (lip polish, lip serum, lip glass)
Dan, akan datang, insya Allah, banyak lagi produk berkualiti untuk kesihatan dan kecantikan wanita yang akan dikeluarkan oleh Jamu Tun Teja.

Setiap JTT Ambassador akan diserapkan ke Support Group Whatapps (pemasaran, diskusi, pengumuman, testimonial dan sebagainya.).



Untuk menjadi sebahagian keluarga Jamu Tun Teja, sila klik link di bawah
  1. Beli Produk JTT 
  2. Daftar Sebagai JTT Ambassador
Untuk lebih lanjut, boleh Whatsapp/Telegram Muja di 011 2694 735. Jom kita sembang-sembang, borak-borak, bincang-bincang cara nak sihat, nak cantik, dan nak kaya sama-sama. :D

Sama-samalah kita meroket dengan Jamu Tun Teja. Insya Allah. Wassalaam.

When Your Soul Is With Your Family

November 20, 2019 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh


Been living so far from my hometown
Been living long enough to fill this misery
Bought our own home here thinking that
We can build a new legacy
But, when we realise something there we left
Our soul.

Here, there are many things
Here, they are buildings, all facilities, all funs, all comforts
But, what are they for when you mind is somewhere else
Travelling every time you open your eyes
To your hometown, where you left your soul.

Nope, many things don't mean everything
There newly bought house can't replace my bedroom which I slept on for 18 years
These comforts can't replace my childhood memory

Abah, Umi, Sisters, Brothers
I miss you so much.


Monday, November 18, 2019

Sutera Lip Therapy by Jamu Tun Teja- Mencantikkan Bibir Sambil Merawat

November 18, 2019 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Alkisahnya, adik aku si Faizah menghadapi masalah bibir yang merekah sampai berdarah setiap kali dia cuba pakai lip products di pasaran mainstream. Dah banyak duit habis nak nampak bibir cantik, asyik membazir saja sebab pakai sekali je. Bibir pedih, terkoyak, berdarah. Semua ni gejala bibir sensitif. Jadi, apalah masalah dengan lipstick di kebanyakan drugstore popular seluruh Malaysia ni?

Sebenarnya, tanpa kita sedar, banyak bahan dalam pembuatan lipstick memberikan kesan tidak baik pada bibir. Ada juga yang sampai membahayakan kesihatan. Antaranya adalah: 
  • Logam berat
  • Petroleum
  • Phthalate
  • Paraffin
  • Fragrance

Sebab itulah ada yang mengadu bibir pedih, bibir sakit, bibir kering, bibir berdarah. Rupa-rupanya, founder Jamu Tun Teja pun menghadapi situasi yang sama. Situasi inilah yang telah menginspirasikan beliau untuk memformulasikan Sutera Lip Therapy. 

Sutera Lip Therapy by Jamu Tun Teja


Sutera Lip Therapy adalah produk kecantikan bibir di bawah rangkaian produk kecantikan Sutera Beauty Therapy by Jamu Tun Teja. Sutera Lip Therapy diformulasikan daripada bahan-bahan gred premium yang memberikan keselesaan setiap kali diaplikasikan pada bibir. Selain sangat selesa, Sutera Lip Therapy juga memberikan banyak manfaat dalam kesihatan dan kecantikan bibir bagi setiap penggunanya.



Sutera Lip Therapy terdiri daripada 3 jenis produk untuk kecantikan bibir iaitu; 
Sutera Lip Polish, Sutera Lip Glass dan Sutera Lip Serum.

1. Sutera Lip Polish- RM39

Promosi dah tamat tau.

Sutera Lip Polish adalah sejenis skrub bibir yang terbaik untuk menampakkan bibir mungil sempurna tanpa sel-sel mati dan kuping-kuping kulit bibir.

Cara Penggunaan Sutera Lip Polish

  1. Sapukan Sutera Lip Polish pada bibir dan gosokkan secara membulat sehingga rata selama 2 hingga 5 minit untuk membuang sel mati.
  2. Bilas dan sapukan pula Sutera Lip Serum untuk melembapkan bibir.
  3. Ulang langkah di atas sebelum tidur sekurang-kurangnya 2 kali seminggu supaya bibir tampak lebih lembut dah sihat.
Lepas dah guna lip polish dengan lip serum pada malamnya, pakai lip glass diikuti dengan lip serum untuk nampak berkilat pada esoknya. Memang cun!

Kebaikan Sutera Herbal Lip Polish Untuk Bibir

  • Mencantikkan bentuk dan warna bibir secara semulajadi
  • Melembapkan bibir dan membuatkan bibir kelihatan mungil (fuller)
  • Memberikan efek bibir kelihatan licin dan ‘juicy’
  • Melembutkan bibir dan mengatasi bibir merekah
  • Membuang sel-sel kulit mati pada bibir
  • Mengurangkan garis-garis halus pada bibir
  • Membantu proses penyembuhan luka pada bibir

2. Sutera Lip Glass- RM48

Sutera Lip Glass pula datang dengan 5 warna yang sangat cantik iaitu Dahlia, Lily, Mawar, Orked dan Iris (Limited Edition) . Apabila dipakai, bibir akan nampak lebih sihat, tebal dan gebu. Senang cerita, gorgeous sexy looking momma!

Sangat sesuai untuk tona kulit medium.

Bahan-bahan Semulajadi Yang Digunakan dalam Sutera Lip Glass

Bagaimana pihak Jamu Tun Teja sanggup menjanjikan keberkesanan Sutera dalam memberikan terapi kepada bibir kita? Ini kerana, Sutera dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi yang memang diakui manfaatnya dari dulu lagi. Jom kita tengok. 

1) Organic Mustard Sprout
2) Minyak Kulit Kayu Manis
3) Babassu Oil
4) Minyak Peppermint
5) Minyak Kelapa Dara
6) Minyak Jojoba
7) Ballon Vine ( Heart Seed )
8) Vitamin E



Manfaat Sutera Lip Glass by Jamu Tun Teja

Kalau kita tengok bahan yang digunakan dalam Sutera, memang lain daripada yang lain. Semuanya adalah bahan herba semulajadi, bersesuaian dengan prinsip Jamu Tun Teja yang menggunakan herba tradisional dalam setiap pembuatan produknya. Setiap bahan mempunyai manfaatnya yang tersendiri. Jadi, selain daripada memberikan warna yang cantik pada bibir, Sutera Lip Glass juga sangat bagus untuk 

1) Melembapkan bibir 
2) Melambatkan penuaan 
3) Menghaluskan kulit bibir 
4) Meredakan kegatalan bibir 
5) Mencerahkan bibir yang gelap 
6) Melembutkan bibir



Tekstur Sutera Lip Glass

Tekstur Sutera Lip Glass sangat unik. Sekali lagi ulang, ia LAIN DARIPADA YANG LAIN. Ia seolah gandingan lip matte dengan lip gloss. Teksturnya dalam bentuk cecair yang sederhana pekat tetapi ringan apabila disapu pada bibir.



Cara Penggunaan Sutera Lip Glass

Cara penggunakan Sutera Lip Glass lebih kurang sama dengan liquid lipstick yang biasa kita pakai. 
  1. Pertama sekali, gunakan Sutera Herbal Lip Polish sebagai skrub bibir untuk membuang sel kulit mati. Kalau boleh, malam sebelumnya.
  2. Diikuti dengan Sutera Lip Glass untuk memberikan warna yang sempurna dan semulajadi pada bibir.
  3. Sutera Lip Serum boleh dipakai selepas lip glass untuk memberi kesan bibir berkilat dan bersinar.



3. Sutera Lip Serum- RM43




Kebaikan Sutera Lip Serum Untuk Bibir

  • Mencantikkan bentuk dan warna bibir
  • Melembapkan bibir dan membuatkan bibir kelihatan mungil (fuller)
  • Memberikan efek bibir kelihatan licin dan juicy
  • Melembutkan bibir dan mengatasi bibir merekah
  • Membuang sel-sel kulit mati pada bibir
  • Mengurangkan garis-garis halus pada bibir
  • Membantu proses penyembuhan luka pada bibir

Cara Penggunaan Sutera Lip Serum

  1. Sapukan pada bibir untuk warna merah muda yang berkilauan
  2. Sapukan sebagai asas pada gincu lain untuk kesan halus dan lembut Sapukan sebagai rawatan malam bibir untuk penghidratan maksimum pada hari berikutnya

Untuk mendapatkannya, klik Sutera Lip Therapy by Jamu Tun Teja.
Untuk lebih lanjut, Whatsapp/Telegram Muja 01126947035

Terima kasih. :)







Wednesday, November 13, 2019

Pizza Hut Malaysia: Combination of quality chicken, tuna, beef, pineapple and more

November 13, 2019 2 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Orang kata, belajar setinggi mana pun seseorang perempuan itu, akhirnya ke ceruk dapur juga. Tapi, kalau zaman sekarang, pergi dapur untuk ambil pinggan, buang sampah dengan kemas-kemas je. Senang sangat sebab makanan sekarang, tak perlu dimasak. Order saja, senang sangatlah. Jangan risau ibu-ibu semua,. You are still the perfect mother when you order food for your family. Mom's guilt is real, but not cooking is not one of them.

Kita, mak-mak bekerja ni, bukan tak nak memasak, tapi kalau dah kita kerja, mesti letih bila sampai di rumah. Memasak bukanlah sesenang mencampak bahan-bahan. Bahan nak kena cuci, nak kena potong. Ada tu yang nak kena celur dulu la. Nak kena rendam dulu la. Yang nak kena marinate dulu pun ada. Waima nasi goreng pun will take 1 jam if kita nak start from scratch. Yang paling sedih, dah susah susah masak (sambil anak heret-heret kain) eh terlebih pulak masin manis masamnya. Jadi, paling senang, order food delivery je.

Me trying to feed Nazhan food so that he keeps breathing and living.

Dalam nak memasak, nak kena melayan anak pula. Of course la kita pilih anak daripada memasak kan. Aku pun suka ada dengan anak. Boleh layan dorang berbual memang satu nikmat yang besar. Dengar cara Nazhan cakap dengan pelat dia tu, boleh buat hilang semua stress. Honestly, 24 jam sehari macam tak cukup. Sekarang, asyik fikir cara apa yang paling senang dan paling cepat untuk selesaikan sesuatu. Cara mana yang paling praktikal untuk seimbangkan kehidupan sebagai pekerja berintegriti dan suri rumah berdedikasi. 

Salah satu cara yang sangat efektif adalah memegang kepada prinsip, 
'Kalau aku tak sempat masak, aku akan order makanan. Order makanan bukan satu kesalahan. Anak yang kenyang adalah anak yang gembira. :D

Kelebihan Menempah Penghantaran Makanan 


Yang paling aku suka bila menempah makanan mestilah sebab pilihannya yang sangat banyak. Korang suka makanan yang macam mana? Masakan melayu macam nasi tomato, nasi dagang, nasi kerabu? Masakan western macam pizza, spageti, macaroni, ke angel hair? Tak pun, masakan Siam macam tomyam, kerabu megi, kerabu mangga, somtam? Alah, semua jenis makan boleh orderlah sekarang. Kalau risau nak bayar dulu, boleh buat COD. Barang dapat, baru bayar. Senang.

Ya Allah, bestnya Pizza Hut Spicy Chicken Arrabiata Spaghetti ni...

Kenapa nak tunggu dihantar? Kenapa tak pergi restoran? Sesekali memang terasa juga nak makan tempat baru. Tapi, memang kena pergi dengan perancangan rapi. Kalau tak, boleh haru biru kehidupan ini. Nak pergi restoran ni makan masa. Kena bersiap-siap. Yelah, takkan nak selekeh kalau keluar rumah. Kalau urus diri sendiri je, senang. Ni anak lagi berderet. Daripada nak jimat masa, eh eh makin lambat pula. Order makanan adalah pilihan paling senang kalau perut sendiri dan anak-anak sudah mula berkeriuk bergendang minta diisi.

Persoalannya, nak order apa? Dengan siapa? Contoh paling senang, korang boleh order di aplikasi FoodPanda Malaysia untuk pizza delivery kegemaran masing-masing. Pizza Hut menyediakan macam-macam jenis pizza.  Topping pun pelbagai. Ada ayam, tuna, daging, nanas, seafood dan macam-macam lagi. Senang cerita, kalau dengan Pizza Hut, tak risau nak fikir orang ni alah seafood, kena beli ayam. orang ni tak makan ikan, kena beli beef. Order je personal set sorang satu. Setel masalah.

Contoh personal set. Dah siap dengan Pepsi sekali.

Walaupun asal-usul pizza datang dari Itali, pizza yang dijual di Pizza Hut telah disesuaikan dengan selera orang Malaysia. Contohnya, Hawaiian pizza yang ditambah dengan potongan nanas sebagai topping. Favourite aku  la tu. Dorang punya pizza juga sentiasa diupdate. Tak delah kita bosan asyik pilih yang sama je. Punya banyak pilihan. Tinggal pilih ikut selera anak tekak masing-masing. 

Jom kita tengok sebahagian daripada pelbagai jenis pizza di Pizza Hut.

Blazing Seafood Pizza

Island Supreme Pizza

Hawaiian Supreme Pizza

Chicken Supreme Pizza

Black Volcano Pizza

Sejak ada food delivery macam ni, mak ayah dah tak perlu risau kalau terbalik rumah lewat, makanan tak de. Tinggal call sahaja. Kalau malas nak bercakap, order je delivery secara online. Goyang-goyang kaki depan tv tengok drama setengah jam, tup tup makanan sampai depan pintu. Senang. Bolehlah menjamu selera beramai-ramai. Anak suka, ibu bapa bahagia.

Anak aku suka pisang. Just in case you all kat Pizza Hut tengah fikirkan menu baru. :')

Tu jelah bebelan aku kali ini. Alang-alang dah baca, follow blog ni for more informational content. Insya Allah, berbaloi korang klik Follow Button tu. Bai guys. Wassalaam.