Monday, June 22, 2020

Selamat Hari Raya 2020- Raya Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan

June 22, 2020 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tak pernah-pernah kot aku memasak jamuan raya tapi kali ni Allah dah tentukan yang aku kena memasak untuk raya. Raya dalam PKP memang lain dari yang lain. Kalau korang nak lebih detail kelainan dia, korang dengar lagu raya Didi and Friends ye. Aku pun gorenglah bihun sikit, ayam sikit. Nik buatkan air. Umi, abah, adik beradik yang available datang rumah yang aku stay dengan Nik, Nazhan dan Nazeem. Yup, rumah umi yang tak de orang duduk tu. Sekarangkan, aku dah rasa sense of belonging la kat rumah tu. Rasa macam rumah aku punya. Sorry mi, but that house is mine. Lalala.

NoPhoto Phase

Betul, raya tahun ini sangat berbeza. Raya tahun lepas, semua orang ada. Tahun ni, Huda tak de, Sumayah tak de, Umar pun tak de. Padahal, Huda dengan Sumayah yang selalu excited nak kumpulkan semua orang untuk lengkapkan yearly family picture. Yelah, kitorang dah besar ni baru nak start this tradition. Kecil-kecil dulu, camera pun non hado. Kalau ada pun, rosaklah apa. Sedih. Raya kat sekolah? Tak de sambutan tahun ni.

Raya Haji ni, tak boleh ambil gambar macam ni. Insya Allah, Raya Puasa tahun depan ada rezeki.

Bab tak de orang beraya rumah kami, tak rasa sangat sebab memang jarang orang datang. Haha. Rumah kitorang sebelum ini di tingkat atas klinik umi. So, kitorang yang selalu ziarah rumah atuk, nenek, mak pak saudara, sepupu sepapat. Tahun ni, alhamdulillah, ada jugalah orang yang datang rumah aku. Opps, rumah umi yang aku duduki. Umi, get the hit please. Hehehe


Sepanjang PKP, aku memang paranoid. Jejak tanah pun tidak. Bila Nik nak keluar beli groceries, jantung aku dup dap dup dap. Aku pun annoyed dengan diri sendiri. Memula PKP, sampai tak lalu makan punya anxiety aku menyerang. Dah la kena menyusu Nazeem, memang lemah lembek badan. Tapi aku kuatkan jugalah untuk anak-anak. Sorry, Abang. Saya banyak menyusahkan.

Tak de gambar berdua dengan Nik. Boleh tak aku crop gambar ni je? Hmmm... 

Bila abah datang jenguk, aku tak boleh buka pintu pagar. Aku risau, abah dah tua. Aku pula ada anak-anak kecil. Hopefully, abah tak hurt by me too much. It's about new normal. Cepat-cepatlah ubah dan vaksin yang betul-betul berkesan dijumpai. Aku selalu risau umi kat klinik yang jumpa berpuluh-puluh pesakit sehari. Mmmm T_T


The great news is, puasa kali ini memang buat saiz aku turun daripada big M to small M. Get it? Hehehe. Bila berbuka, ala kadar aje sebab aku dengan Nik je pun. Anak-anak lain cara makannya. 7kg loss tau. Alhamdulillah. I hope aku tak gain balik that 7kg sebab I really feel much better being lighter. Baju lama boleh pakai balik. tak cepat mengah. Lagi energetic. Nik pun happy. You knowlah dia kan suka jaga badan nak kesihatan. Aku pun kenalah ikut. It is a good thing after all. :)

If only you know, how much I think of you everyday..

Umi, you have 7 children; 5 girls, 2 boys. Do know that, your eldest loves you the most. Tu je kak nak bagitahu. Hehe

The first one is alway the most favourite one, kan?

The first and the last.

Saiz M dah too loose for me and that guys, is the best thing to feel in the whole world!

Buat dosa tak henti-henti. Minta maaf pun tak boleh berhenti k..

Bermulanya PKPB


Bila dah PKPB, anxiety aku dah berkurang. Kita pun dah boleh keluar walaupun masih terhad. Aku adalah juga pergi makan-makan di rumah Pak Teh. Best tau pergi rumah dia coz belakang rumah dia ada sawah padi. Sangatlah strategic untuk sesi photography. Kalau nasib baik, siap ada kambing, ayam, itik, lembu. Bolehlah ajak selfie. Kih3




Semua baju raya beli online and this one is my favourite.

The first one might be a favourite but that doesn't mean I love you less. NO no NO.

Nik was right when he said candid ones are the best ones.

I don't have much left to write. Hopefully, raya tahun depan akan balik menjadi raya tahun lepas-lepas. No more such thing as 20 people at a one time. Wassalam.

Tuesday, June 09, 2020

Sutera Lip Glass Set of 5 by Jamu Empire

June 09, 2020 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Kini, Jamu Tun Teja sudah terkenal sebagai produk suplemen untuk kesihatan dan kecantikan dalaman wanita. Bila dalaman sihat, sinarnya terpancar di luar. Kini, Jamu Empire bukan sahaja menghasilkan produk jamu sahaja, malah JTT juga sudah menghasilkan rangkaian produk kecantikan yang dinamakan Sutera Beauty Therapy. 

Sutera Beauty Therapy, Produk Kosmetik Berasaskan Herba daripada Jamu Empire.


Sutera kini telah mempunyai Sutera Lip Glass, produk kosmetik bibir yang mengandungi bahan-bahan untuk merawat dan mencantikkan bibir. Bibir anda kusam? Hitam? Kering? Berdarah? Inilah jawapan kepada semua masalah bibir kita. ☺️


Sutera Lip Glass Set of 5 merupakan produk pewarna bibir yang diformulasikan khas untuk wanita-wanita yang menitikberatkan keselamatan produk bibir terutamanya bagi mereka yang menghadapi masalah bibir sensitif, kering sampai berdarah, kusam dan hitam. Semua masalah ini sebenarnya berpunca daripada produk kecantikan bibir yang mengandungi bahan berbahaya seperti plumbum. 


Lip Glass terdiri daripada 5 warna menarik termasuk lip serum (clear colour), Dahlia, Lily, Mawar, Orked. Semua warna ini dihasilkan dengan memikirkan tentang keselamatan dan kebersihan produk untuk bibir. Dengan kebanyakan produk bibir yang mengandungi pelbagai bahan berbahaya yang menjadikan bibir kering, hitam dan kusam, Sutera dihasilkan dengan bahan-bahan premium tanpa sebarang bahan yang meninggalkan kesan buruk pada bibir.


Sutera Lip Serum adalah serum untuk memberikan kelembapan maksimum kepada bibir supaya sentiasa sihat dan kelihatan cantik berseri. Selain itu, Sutera Lip Serum juga mampu

1) Meningkatkan bentuk dan warna bibir
2) Melembapkan bibir dan membuatkan bibir kelihatan mungil (fuller)
3) Memberikan efek bibir kelihatan licin dan juicy
4) Melembutkan bibir dan mengatasi bibir merekah
5) Membuang sel-sel kulit mati pada bibir
6) Mengurangkan garis-garis halus pada bibir
7) Membantu proses penyembuhan luka pada bibir

Cara penggunaan Sutera Lip Serum sangat mudah. 

  1. Sapukan pada bibir untuk warna merah muda yang berkilauan
  2. Sapukan sebagai asas pada gincu lain untuk kesan halus dan lembut
  3. Sapukan sebagai rawatan malam bibir untuk penghidratan maksimum pada hari berikutnya


Sutera Lip Glass menggunakan bahan-bahan herba semulajadi yang sudah lama terkenal dengan khasiat masing-masing dalam merawat sambil mencantikkan bibir kita.

BAHAN-BAHAN MANFAAT/KEBAIKAN


1) ORGANIC MUSTARD SPROUT

  • Meningkatkan bentuk dan warna bibir
  • Melembapkan bibir
  • Melambatkan penuaan

2) MINYAK KULIT KAYU MANIS

  • Memberikan kesan bibir tebal dan seksi
  • Menghaluskan kulit bibir
  • Membantu proses peyembuhan luka

3) BABASSU OIL 

  • Pelembap bibir secara semulajadi
  • Kurangkan kegatalan bibir akibat keradangan

4) MINYAK PEPPERMINT

  • Memberikan sensasi sejuk dan dingin pada bibir
  • Meredakan kegatalan bibir


5) MINYAK KELAPA DARA

  • Merawat bibir kering dan pecah
  • Merawat bibir gelap

6) MINYAK JOJOBA

  • Melembut dan melembapkan bibir
  • Mempercepatkan penyembuhan bibir kering

7) BALLON VINE ( HEART SEED )

  • Antiradang dan antioksidan

8) VITAMIN E

  • Merawat bibir sensitif
  • Kurangkan tanda-tanda penuaan pada bibir 


Setiap warna Sutera Lip Glass dipilih dengan menitikberatkan personaliti wanita yang berbeza-beza. Ada yang natural, ada juga yang bold. Kita juga boleh menggunakan semua warna berbeza ini pada hari-hari dan majlis-majlis yang berbeza. Yelah, setiap warna menggambarkan suasana majlis yang berbeza.


Cara Penggunaan Sutera Lip Glass

  1. Sapukan Lip Serum pada malamnya.
  2. Sapukan Sutera Herbal Lip Glass untuk warna yang sempurna dan semulajadi.
  3. Boleh juga diikuti semula dengan Sutera Herbal Lip Serum untuk memberi efek kilat dan bersinar.

Negara Harga Umum

  • Malaysia RM 48.00
  • Singapura SGD 20
  • Brunei BND 20
  • United States
Nota: Harga yang disyorkan untuk negara lain, boleh merujuk kepada harga USD. Ia mungkin
berbeza-beza (pengendalian dan kos pengangkutan) 

Untuk yang teringin mencuba Sutera Lip Glass, bolehlah klik
  • Whatsapp Muja / Telegram 01126947035 untuk sebarang pertanyaan.
  • Di Sini untuk membuat tempahan secara terus dalam talian.
Ps- Mahu menjadi salah seorang JTT Ambassador? Anda boleh klik Daftar Jtt Ambassador. Jom kita perkasakan kewangan keluarga dari rumah sahaja. :)

Wednesday, May 27, 2020

Period Lambat Datang Lepas Bersalin?

May 27, 2020 2 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku harap, bila tulis di blog, tak delah orang cakap, membuka aib. Cumanya, aku nak beritahu yang period lambat datang lepas bersalin itu biasa. 

Masa bersalinkan Nazhan, aku campur-campur susu badan dengan susu formula. Masa umur Nazhan 5 bulan, aku dah period. Tapi, bulan-bulan lepas tu, period datang taklah regular macam sebelum bersalin. Tak pasti selama lama dia tak regular sebab aku dah hamil balik masa umur Nazhan lebih kurang setahun. Hehe. 😅


Masa bersalinkan Nazeem pula, aku nekad untuk menyusu badan sepenuhnya. Period pertama datang lepas Nazeem berusia 10 bulan. Biasanya, period pertam lepas bersalin ini lebih pendek berbanding biasa. 


Nurse Kongsi Pengalaman

Masa bersalinkan Nazhan, nurse yang datang check aku cakap, dia tak datang period 8 bulan lepas bersalin. Masa 'bersama', dia kurang tekankan protection, masih tak mengandung. Tapi, lepas start period balik, dia terus amalkan langkah-langkah merancang kehamilan balik. 

Sempat 'Kosong' Tiga Bulan Je

Kawan aku pula cakap, 3 bulan lepas bersalin, terus lekat. Tak sempat datang period pun. Agak stress juga kalau jadi macam nikan. Tapi, dah rezeki. Insya Allah, anak hadir dengan rezekinya sendiri dan ibu bapa juga akan ada kekuatan untuk menjaganya juga. 

Orang Tua Share Pengalaman

Ada juga orang tua yang share dengan aku yang dia pernah tak datang period selama 2 tahun selepas bersalin. Dalam tempoh itu, dia menyusu badan penuh kalau tak silap. Alhamdulillah, dia mampu jarak jarakkan anak dengan baik.

Contoh daripada Facebook

Hari tu, ada juga terbaca. Ada seorang pengguna Facebook ini. Dia tak datang period kalau tak silap 17bulan. Tup tup, lepas dia check, dah hamil 2 bulan. 

Period, Menyusu dan Kehamilan

Menyusu badan sememangnya termasuk dalam kaedah perancangan keluarga kerana menyusu adalah salah satu cara mempercepatkan mengembalikan saiz rahim kepada asal. Sebab tu, mula-mula menyusu dulu, setiap kali menyusu, aku akan rasa sakit di bahagian bawah pusat seakan-akan contraction nak bersalin. 

Penghasilan susu juga berkait dengan perubahan hormon dan sebagainya yang menyebabkan period lambat datang dan 'kurang subur'. Yang paling best dengan menyusu ni, bab tolong ibu kembalikan bentuk badan asal. Makan banyak pun, tak cepat naik badan kalau menyusu. Anak ambil lemak-lemak tu macam piranha. 😂

Namun begitu, semua kaedah perancangan keluarga bukanlah 100% berkesan. Peratusan untuk hamil masih ada walaupun kita sangat berdisiplin dengan kaedah pilihan. Disebabkan itu juga, ada ibu yang terpaksa menukar kaedah berkali-kali sebelum menemukan kaedah paling sesuai untuk dirinya. 

Jadi, buat ibu-ibu baru, jangan risau sangat kalau period lambat datang lepas bersalin. Ia sangat normal terutamanya bagi ibu yang menyusu. Walaupun kurang subur, amalkan langkah-langkah perancangan keluarga supaya kita dapat menjarakkan kehamilan. Ini penting untuk kesihatan fizikal dan mental ibu bapa dan juga memberi peluang kepada anak untuk mendapat perhatian dan kasih sayang secukupnya. 

Wassalaam. 

Thursday, April 30, 2020

Apa Nak Buat Bila Lapar Semasa PKP?

April 30, 2020 1 Comments
Assalaamualaikum wbt. Bagaimana semua orang kat rumah? Semoga sihat semuanya. Untuk kekal sihat, patuhilah arahan #StayAtHome #dudukrumah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ini. Sama sama kita putuskan rantaian wabak COVID-19. 

Tak dinafikan PKP yang diarahkan oleh kerajaan gara-gara COVID-19 memang buat kita hilang arah. Daripada bebas, kita terkurung. Daripada boleh pergi mana sahaja ikut suka, kita terpaksa tetap di rumah. Daripada boleh makan di warung dan restoran kegemaran kita, kita terpaksa makan di dapur rumah masing-masing. Ya, jangan tak tahu, antara benda yang paling menekan perasaan adalah bab makan.  


Tambah-tambah untuk kita yang selalu makan di luar. Tak kira la kat warung ke, restoran ke, semua orang ada tempat kegemaran masing-masing. Kalau dulu, soalan 'Nak makan kat mana? Nak makan apa?' menjadi igauan setiap hari. Betapa banyaknya pilihan yang ada. Sekarang? Ramai yang terpaksa mula menjengah ke dapur, isikan bahagian rak yang kosong, untuk mula memasak di rumah. Padahal.. Hik hik.. 

Nak Masak Apa Lagi Ni? 

Maka bermastautinlah para ibu di dapur sepanjang PKP berlangsung. Sekarang dah masuk fasa ke 4. Tak tahu bila nak tamat. Mihun goreng untuk sarapan, ayam sambal untuk tengah hari, cencaru sumbat pula untuk makan malam. Letihnya, Tuhan sahaja yang tahu. Dah tengok ke belum gambar mak tidur kat dapur? 😂. Ibu macam aku ni pula reti masak tomyam, sup dengan telur goreng je. Jenuh mengulang. Para anak pula mula menjadikan buka tutup peti sejuk sebagai tabiat baru. Betullah orang kata, kita makan bukanlah semestinya sebab kita lapar. Mungkin juga sebab kita bosan.


Internet mula jadi peneman. Facebook jadi tempat berinteraksi dengan dunia luar. Ramai yang mula update gambar makanan bermacam-macam jenis. Kita yang tengok pula, mulalah terliur. Mulalah nak cuba resipi baru. Masa nilah nak tonjolkan bakat. Yang tak pernah jejak dapur tetiba decorate dapur cecantik, dengan scallop bagai nak bagi semangat memasak. Hadap resepi yang tak pernah dibuat berjela-jela. 

Sanggup berhabis duit beli segala bagai peralatan, perkakasan dan bahan. Bahan memasak yang tak pernah masuk perut pun diorder. Apa susah, semuanya di hujung jari. Sampaikan aku nak beli air fryer murah-murah pun ada tempat yang habis stok. 

Berbaloi Ke? 

Aku pun terasa juga nak masak macam-macam, tapi peralatan tak de. Macam Si Dalgona viral tu. Nampak sedap sungguh, tapi pemutarnya tak de. Nak bakar roti sendiri, breadmaker pun tak de. Nak buat kek, oven juga TIDAK ADA. Kalau beli, hasilnya bagaimana. Macam mana kalau kita rasa nak share dalam group Masak Apa Hari Ini, tapi  layak masuk group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini je. 😭

Satu lagi, segala peralatan mahal ini masih akan digunakan ke bila PKP dah tamat? Dah la hasilnya tak seperti yang diangankan, membazir pula. 

Apa Kata Dengar Cadanganku Ini? 

Ini nak cerita sikit. Tak salah nak memasak kat rumah, tapi kalau 'pelaburan' yang dibuat macam tak setanding dengan usaha dan hasilnya, apa kata kita biar yang pakar je yang masakkan untuk kita? Kita beli je makanan dari tempat favourite kita. Selain, rasa puas hati dapat menikmati makanan sedap, kita juga tidak penat. Bahkan, kita juga membantu mengerakkan bisnes para peniaga makanan. 


Tak boleh keluar rumah nak beli? Yang tidak boleh bergerak itu kita. Tapi makanan boleh bergerak dengan adanya khidmat penghantaran makanan. Bertuah para runner bila kita membuka ruang rezeki untuk mereka. Ya tuan puan, penghantaran makanan termasuk dalam essential service. Punyalah kerajaan memahami rakyat marhaen yang kurang berbakat di dapur macam.. Err.. Kitalah.. 😭

FoodPanda Ada Untuk Anda

Contoh syarikat penghantaran makanan terbaik mestilah FoodPanda. FoodPanda mempunyai ramai runner yang boleh menghantar makanan kegemaran kita. Tugas kita, order sahaja. Dengan adanya FoodPanda, kita masih boleh merasa makan makanan kegemaran kita walaupun kita berada di rumah. 


Dah penat memasak dan teringin nak makan KFC? KFC Malaysia ada di FoodPanda. Siap ada diskaun lagi. Teringin masakan ala Thai macam tomyam dan kerabu mangga? Order FoodPanda je. Bukan itu ajalah, banyak lagi makanan seperti ABC, nasi ayam, pizza, kek dan sebagainya yang kita boleh order dengan FoodPanda ni. Bukan untuk kita je, kita juga boleh memesan makanan untuk orang lain seperti mak ayah atau anak-anak. Manalah tahu, rasa macam nak belanja mereka makan. 

Jangan risau tau. Letih nak masak? Tak de idea nak makan apa? FoodPanda kan ada. Selamat makan sedap sedap sepanjang PKP dengan FoodPanda. Wassalaam. 

Sunday, February 16, 2020

Happy Birthday Sayang..

February 16, 2020 2 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. The time has come. It is 2020. It is 16th February. It is my birthday. This is the day I turn 28. Yes, I am legit 28! :D

When you feel unloved, you are wrong coz scientifically, we will never be able to love anybody more than we love ourselves.

No amount of love can beat the power of love of your ownself. Love can be so powerful but never more powerful than self love.

Happy Birthday Mujahidah Sayang.. 




Muja, I sayang you. I cinta you. I kasih you. I heart you. You are my most important person. I adore you with all my heart. You are my forever love. I love you till my last breath. My love for you is eternal. No one can ever come between me and you, Muja.

Muja, I love you in this world and in the here after.

Muja sayang. Let's conquer the world together. Let's face all the hurdles and trials with brave heart we own. We can do this Sayang. Let's do ibadah till we get so tired that we can have a good rest in Jannah. We can do this Sayang.

Call this Narcissism. I still call this Self Love, coz I can!! :D

Thursday, February 06, 2020

Azam Tahun Baru 2020

February 06, 2020 1 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. As cliche as it sounds, aku still rasa aku kena listkan aku punya azam tahun baru for this year even though I really doubt I can achieve even one of them. Bear with me guys. I am just going with the bandwagon of stating my resolutions for this year.

Azam Tahun Baru 2020 Kena Reasonable dan Achievable 


Me wearing Sutera Herbal Lip Glass Code Loves. Nak? Whatsapp 01126947035.


1. Not To Lash My Anger to My Husband.


Biasalahkan, sekecil-kecil benda pun boleh jadi sebab untuk suami isteri, laki bini bergaduh, bertekak. My weakness is, my tone of voice ni, time aku tak marah pun, orang cakap aku sedang marah. Apatah lagi kalau aku marah. Kalau aku duduk sorang-sorang, thinking, omg betapa banyaknya aku meninggikan suara kat suami aku, betapa berdosanya, kalau datang angin kus kus menyerang. It's not that I want to, but it just happens.


So, azam pertama aku kali ni, aku nak cabar diri aku untuk berhenti menjerit masa aku tengah krisis dengan Nik. Yes, aku nk nampak profesional, more matured, calmer. That would be the NEW ME.

2. Nak Achieve My Best Weight, 57kg.


Hahaha. Okaylah aku gelak dulu sebelum korang gelak. Yes, tak nama azamla kalau tak masukkan azam nak kurus ni. In my defense, 2017 aku dah keluarkan seketul Nazhan. 2019 pula, keluar pula Si Nazeem. Lepas keluar yang kedua ni, memang lagi susahlah nak hapuskan love handle ni. Aku rasa macam dah terima hakikat kulit pecah-pecah ni takkan hilang, cuma aku nak capai berat 57kg. Aku akan rasa aku berjasa pada suami untuk cover balik dosa yang aku buat dulu kalau impian aku yang satu ini tercapai sebab Nik memang suka kalau aku kurus. Hihi.



So, azam kurus masih kubawa ke tahun 2020 dengan niat untuk kemaslahatan rumahtangga aku. Yes. Dah ada yang cakap aku makin kurus. :D

3. I Want To Control Grow My Savings and Limit My Spendings


Honestly, bab duit ni, aku masih fail sampai sekarang. Hujung bulan je, rasa sesak, rasa sengkak. Tambah pula tengok berita Facebook dan berita, ekonomi makin teruk. Gaji naik pada kadar biasa sedang barang makin mahal. Aku nak capai saving 6 bulan gaji dalam masa 2 tahun. So, aku akan carry this one sampai 2021. Aku jadi risau dengan masa depan my children. Therefore, I want to continue my side business and really control my spending so that aku boleh invest more in their future education. Means that, aku nak tambah lagi jumlah yang aku save dalam Tabung Haji dan open SSPN account pula lepas ni.

Semoga masa depan anak-anak kita secerah kita sekarang.

4. I Want To Grow My Instagram and Youtube Channel


No, I am not an influencer to say the least tapi I like to idea of being able to influence people for the good things. Yup, positive effects or feedbacks or vibes yang aku dapat bagi kat orang buat aku happy. Buat aku rasa my life is worth living for. I don't know other people, but I would feel so glad bila produk yang aku suggest, berkesan untuk orang lain. Tips yang aku share, bermanfaat untuk orang lain. Tempat yang aku share, orang lain jejak juga. I don't know la tapi I feel so satisfied when people recognise my recommendations. Hahaha. Aku suka weh. Aku suka!

So, for those yang nak show support, boleh la


4 ini jela dulu for 2020. Kalau bab azam, rasanya, the lesser the better. Hehehe. Choww! Wassalaam.

Sunday, January 26, 2020

Panduan Bercuti Ke Tempat Menarik Di Beijing Dengan Traveloka

January 26, 2020 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh

Minggu cuti sekolah ni kitorang banyak menonton filem kungfu cina walaupun dah banyak kali tengok. Koleksi filem Ip man, Kung Fu Hustle dan Fearless lakonan Donnie Yen, Stephen Chow dan Jet Li antara action movie yang tak pernah bosan untuk ditonton. Bila tengok movie ni, rasa macam best pulak pergi ke China..nak tengok tempat diorang berlakon ni. Selalunya kalau China, biasanya orang pergi ke Beijing.

Korang pernah tak bawa anak-anak bercuti atau honeymoon dengan pasangan di Beijing? Dengar kata banyak tempat-tempat menarik di Kota Beijing ni.

Kalau korang nak tahu percutian di Beijing,China merupakan satu salah tempat dalam bucket list kitorang untuk pergi bercuti bersama keluarga. Nak bercuti di luar negara bukan boleh main terjah macam tu je, perancangan yang rapi perlu dibuat terlebih dahulu. Dapatkan tambang tiket murah dahulu, persediaan passport, tempat penginapan dan yang paling penting sekali, kumpul duit cukup-cukup..hahaha. Tempoh perancangan yang lama membolehkan korang membuat persediaan dengan secukupnya. 

The Great Wall..antara tempat yang menjadi tarikan pelancong.

Forbidden City..kat sinilah shooting filem Karate Kid diorang buat.

Summer Of Palace..dulu tempat rehat maharaja, sekarang ni dah dibuka untuk pelancong.

Bird's Nest, adalah sebuah stadium di Beijing..kat sini la berlangsungnya Summer Olympics 2008

Lagipun, kitorang pun belum pernah lagi jejak kaki ke oversea..lebih-lebih lagi ke Tanah Besar China. Memang seriau jugak la kan nak makan angin di negara orang ni. So, terpaksalah kami men-google untuk cari info berkaitan dengan percutian di Beijing ni serta tempat-tempat menarik untuk dilawati. Tengah sibuk cari sini sana info pasal ni, baru teringat ada sepupu kitorang yang pernah bercuti ke Beijing pada tahun 2018. Tunggu apa lagi, ambik telefon terus sembang dengan dia tentang pengalaman di sana. Dengar dia cerita pasal budaya, bahasa, makanan dan gaya hidup disana, membuatkan kitorang tak sabar untuk merasai suasana sendiri. 

Hasil daripada cerita yang sepupu aku kongsi, kat sini ada beberapa panduan yang korang boleh follow kalau korang ada perancangan nak bercuti ke Beijing. Untuk senang korang baca, aku listkan kat bawah panduan yang aku rasa berguna untuk korang dapatkan.

1. Tiket Flight

Yang menjadi salah satu keutamaan sepupu aku ialah mencari tiket flight. Dia ni boleh dikira agak paranoid kalau bab bab flight ni. So, dia ambik masa 7 ke 8 bulan awal untuk cari tiket flight. Dengan beberapa bantuan apps dan info dari google, dia ambik keputusan untuk menaiki cathay pacific flight yang dia jumpa kat laman web Traveloka. Dia beli kat Traveloka sebab senang dan mudah katanya . Harga yang dia bayar semua dah include dengan 30kg luggage. Takyah pening nak fikir dah.

Untuk tiket flight, korang boleh survey melalui Emirates sebab ada promo online.

Kalau korang nak try survey flight, dia cadangkan survey jugak melalui Traveloka ni. Korang siap boleh dapat Emirates online promo lagi hokay. Naik Emirates ni better kalau korang travel jauh la sebab keselesaan dalam flight mesti menjadi keutamaan korang. Tapi andai kata korang nak ke Australia ke, haa boleh la try cheap flights to Melbourne promo. Tak salah nak usha dulu. Yang penting korang cuba je bandingkan harganya okay. So setel bab flight.

2. Penginapan

Untuk penginapan ni, korang boleh cuba search kat dalam apps Traveloka, Airbnb etc untuk dapatkan hotel yang murah dengan review yang cantik. Tapi kalau nak ikutkan banyak je yang murah-murah walaupun di tengah bandar. Nak lebih selesa, dia suggest ambik satu apartment je terus kalau korang pergi ramai. Lebih senang nak handle. Aku tanya sepupu aku kenapa penginapan ni kena cari awal-awal? Sebabnya senang untuk korang mohon visa nanti.

Korang boleh cuba cari hotel yang harga murah dan berpatutan melalui apps Traveloka.

3. Passport Dan Visa

Yang ni simple je. Mana yang tak ada passport, boleh buat passport dulu sebelum apply visa. Passport sekarang dah senang dah nak buat. Korang pergi je mana-mana UTC yang berdekatan dengan korang. Tapi kena la pergi awal. Awal datang, awal la siap passport korang tu. Harga untuk passport baru nak buat adalah seperti berikut :

  • Umur 13 – 59 tahun - RM200
  • Warga emas (60 tahun ke atas) - RM100
  • Kanak-kanak (12 tahun ke bawah) - RM100
  • OKU – Percuma

Murah je kan? Tempoh sah setiap passport pula ialah 5 tahun. Boleh la tahan 2 3 kali lagi travel. Setel bab passport, kita bergerak kepada visa. Nak ke China perlu ada visa, so visa ni kalau korang pergi dengan pakej dari agensi pelancongan, korang minta je agensi tu buatkan. Lebih senang. Nak apply sendiri pun boleh juga, tapi leceh sikit dan memerlukan masa yang panjang jugak. So, dia just suggestkan korang bayar kepada ejen je la untuk buatkan visa tu okay. Lebih mudah.

4. Pertukaran Matawang

Untuk pertukaran matawang ni korang wajib tukar di Malaysia siap-siap sebab kat sana dorang tak ada sediakan perkhidmatan penukaran matawang. Matawang di China ialah Yuan, so bajet siap-siap berapa yang korang nak bawak and tukar dekat pengurup wang berlesen dekat mana-mana tempat di sekitar korang. Tolong jangan tukar kat airport. Lagi sekali dia nasihatkan aku, jangan tukar kat airport. Rugi dan mahal.

5. Pakaian

Korang perlu tau yang Beijing merupakan kawasan yang mempunyai 4 musim. So kalau korang terkena musim sejuk, pandai-pandai la prepare baju sejuk, stoking, pakai kasut yang sesuai, penutup kepala, penutup telinga dan apa-apa pakaian la yang korang rasa boleh tahan sejuk. Haa. Mana la tau, badan tak biasa, takut keras kejung je nanti, pastu nak duduk dalam bilik je sebab tak tahan sejuk. Rugi la kalau macam tu. Kalau musim selain musim sejuk, korang boleh je pakai macam korang pakai kat Malaysia. Yang ni tak ada masalah.

Kalau korang datang bercuti di Beijing pada musim sejuk, pastikan bawak baju sejuk ye!

6. Makanan Halal

Part ni sepupu aku kata yang paling best kat Beijing. Korang tak perlu risau nak dapatkan makanan halal kat sana sebab di Beijing, penganut islam boleh dikatakan agak tinggi dan banyak je restoran yang menghidangkan masakan makanan halal. Tapi kalau nak bawak bekal maggi dari Malaysia pun no hal. Mana tau takut rindu nak makan maggi kari berapi tengah malam..hahaha

Info Tambahan

# Sila bawa siap-siap adapter untuk plug yea. Sebab kat sana soket lain dari yang di negara kita.

# Bawa ubat-ubatan yang berkaitan dengan diri anda bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

# Wajib untuk korang membawa buku bahasa Mandarin bagi memudahkan korang berkomunikasi dengan local di sana.

# Prepare mental korang mengenai toilet di sana sebab kebarangkalian untuk toilet tiada pintu dan boleh melihat orang disebelah sangat tinggi. Korang dinasihatkan melepaskan hajat sepenuhnya di hotel sahaja.

So, korang dah ready nak bercuti ke Beijing? Setakat ni je dulu yang aku dapat sharekan dengan korang sebagai rujukan dan panduan. Kalau korang pernah bercuti di Beijing, komen la sekali..nak tahu jugak macam mana pengalaman korang disana. 

Friday, January 03, 2020

Cara Mendapatkan Bentuk Badan Cantik Semasa Mandi Sahaja

January 03, 2020 0 Comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. 
Siapa tak nak tubuh badan langsing? 
Siapa tak nak boleh pakai baju seluar saiz S?
Siapalah yang tak nak... Mana ada yang tak nak....

Kalau tak nak, mungkin ada wayar tak betul kat kepala dia kot. Semua wanita nak tubuh badan kurus langsing. Selain cantik, badan langsing insya ALLAH lebih sihat berbanding badan orang yang overweight dan obese.

Tapi! Ada ke cara nak capai badan langsing dengan cepat dan mudah? Taklah. Bukan nak salahkan awak bila awak nak satu cara yang ringkas, cepat dan mudah sebab tak boleh nak dinafikan, zaman sekarang susah sangat kita nak buat aktiviti fizikal. Kebanyakan kerja jenis kat pejabat. 9 pagi sampai 5 petang. Habis kerja dah penat. Susah betul nak luangkan masa untuk bersenam dan nak menyediakan makanan yang berkhasiat dan tidak menyebabkan kegemukan.

Untuk dapat badan langsing pula, kita nak perut dan peha yang kurus dan payudara dan punggung yang gemuk? Betul tak? Masalahnya, kebanyakan situasi yang berlaku pula sebaliknya. Bila seseorang itu kurus, semua bahagian pun kecut sama. Bila gemuk pula, semua bahagian pun nak kembang sama. Tak de ke cara nak kuruskan dan gemukkan bahagian tertentu sahaja?

Haa..! Sebenarnya, ada cara untuk dapatkan badan berbentuk huruf S dengan cara ringkas, cepat dan mudah. Cara ini boleh dilakukan sambil mandi sahaja! 

Kita orang Malaysia, memang hari-hari mandi, betul tak? Paling malas pun, sekali sehari kalau masa musim hujan, kan? Kalau cuaca panas, ada yang mandi sampai 4 kali sehari. So, tiada masalah untuk memasukkan rutin baru yang sangat senang ini semasa mandi. Bila dah guna cara ni, dah tak payah beli shower gel pun tak pe. Dengan penggunaan berterusan dan konsisten, kita akan dapat kesan yang sangat jelas dan ketara.

Caranya adalah, mandi menggunakan 2 jenis

CNKCOS Magic Bean; Sexy Bean dan Volume Bean.



CNKCOS Sexy Bean dan Volume Bean adalah 2 produk yang boleh digunakan bersama-sama untuk mendapatkan bentuk badan langsing seperti huruf S. Sexy Bean adalah produk yang akan mengurangkan inci dan Volume Bean pula untuk menambahkan inci. Yes, jangan tersalah apply pula.

CNKCOS SEXY BEAN


Sexy Bean merupakan skin cleanser (macam shower gel or body mask) yang mampu mengurangkan ukuran bahagian badan seperti di lengan, perut dan peha. Selain itu, ia juga bertindak untuk mencerahkan dan menegangkan kulit. Semua ini boleh dilakukan semasa mandir sahaja.


CNKCOS VOLUME BEAN

Volume Bean pula merupakan skin cleanser yang mampu mencantikkan dengan menambahkan saiz pada bahagian payudara dan punggung. Bila digunakan bersama dengan Sexy Bean, maka terbentuklah S-Shaped Body idaman setiap wanita!



Kandungan CNKCOS Volume Bean




Cara Sexy Bean dan Volume Bean Bertindak Pada Bahagian Badan


Sexy Bean


Volume Bean

Testimoni Pengguna Sexy Bean dan Volume Bean


Dalam seminggu sahaja, kawasan perut tampak lebih tegang dan kesan stretch marks semakin berkurang.


Selepas sebulan lebih menggunakan Volume Bean, bra semakin ketat. Suke la tu. :D


Cara Menggunakan Sexy Bean dan Volume Bean Semasa Mandi.




  1. Pecahkan Bean dan tuangkan serbuk ke dalam bekas. Kalau malas, pecahkan terus atas bahagian badan yang dikehendaki.
  2. Tambahkan sedikit air ke dalam bekas dan kacau sehingga pekat untuk dijadikan masker.
  3. Sapukan Sexy Bean di bahagian yang ingin dikuruskan seperti perut, lengan dan peha.
  4. Sapukan Volume Bean di bahagian yang ingin digemukkan seperti di payudara dan punggung.
  5. Biarkan selama 5 minit untuk membolehkan masker meresap ke dalam kulit. 
  6. Luangkan 5 minit ini untuk membuang mekap, mencuci muka dan menggosok gigi.
  7. Selepas 5 minit, mandi seperti biasa tanpa sabun atau shower gel lain sebab masker ini merupakan sejenis skin cleanser juga.


Kelebihan CNKCOS MAGIC BEAN


Kedua-dua bodycare ini berasal dari Korea dan telah mendapat tempat pertama di Global Rakuten, sebuah online store terbesar di Jepun. Nampak tak betapa larisnya produk dari Korea ni? Nampak tak betapa ramainya orang yang mempercayai keberkesanan produk ni? Boleh tengok video testimoni DI SINI

Haaa.. Orang Korea kan memang power bab-bab kecantikan. Terbaik! :D





Sexy Bean dan Volume Bean Berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia


Apa-apa pun produk yang kita makan atau sapu pada badan mestilah berdaftar dengan KKM untuk mengelakkan kesan mudarat pada masa akan datang. Pengguna Sexy Bean dan Volume Bean tidak perlu risau tentang kesahihan dan keselamatan 2 produk ini kerana kedua-duanya telah berdaftar dengan KKM. Barulah boleh digunakan tanpa was-was.





Sexy Bean dan Volume Bean dengan berat 120g per bottle ini telah berjaya dijual di banyak negara tetapi kita boleh dapatkannya di WeGlowBeauty dengan harga yang paling murah. WeGlowBeauty adalah pengedar tunggal yang diiktiraf oleh Korea Brand Owner.



Macam mana nak dapatkan kedua-dua produk ini dengan harga paling murah, klik link di bawah.


Jangan lepaskan peluang merasai sendiri kehebatan dan keberkesanan Sexy Bean dan Volume Bean untuk mendapatkan S-shaped Body idaman setiap wanita. Jangan lupa juga untuk daftar affiliate untuk jana side income di zaman ekonomi meleset ni tau.

Setakat ini dulu buat hari ini. Wassalaam.