cara kencing dalam ISLAM. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, December 18, 2011

cara kencing dalam ISLAM.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

ok,, SERIOUSLY malu secara melampau nye semasa menulis entry kali ni,, ok,, sangat melampau kerana entry kali ini kelihatan sedikt sebanyak tidak senonoh,, TAPI PENTING hokay,,,

sebelum ni muja tulis entry CARA MASUK TANDAS.. sekarang muja nak tulis pulak entry tentang salah satu perkara yang kite lakukan dalam tandas iaitu kencing,, ok,,, penting giler bab ni sebab,,,
“Sucikanlah dirimu dari air kencing, kerana sesungguhnya sebahagian besar seksa kubur itu disebabkan olehnya”. (Hadits Riwayat Ad-Daruquthni)
Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/04/cara-kencing-dalam-islam.html#ixzz1gtwuuLUr
so,, dah nampak kan kepentingan untuk kite tau cara kencing yang betol dalam ISLAM. ISLAM telah menghadirkan kite RASULULLAH SAW sebagai sebaik-baik contoh,, baginda telah berusaha, menderita, berkorban jiwa raga untuk menyebarkan agama kita, menyebarkan cara hidup yang betol,, silalah kita JANGAN SIA-SIAKAN pengorbanan baginda walaupun sedikit,, walaupun hanya mengenai cara kencing,,

Cara kencing yang betul ialah 

  • mencangkung sambil menutup kepala. Syaitan akan kencing di atas kepala yang tidak ditutup. 
  • Punggung pula duduk di atas kaki kanan. Tarik seluar atau kain hingga ke paras bawah lutut. 

  • Tangan kiri anda menekan sedikit di perut. Tangan kanan diguna untuk tutup kepala. Sila rujuk gambar.

cara kencing yang betul
Cara kencing yang betul. Bukan berak ya..
Jamban yang berbentuk bowl (mangkuk tandas) TIDAK digalakkan pasang di rumah kerana ianya amat sukar digunakan jika mencangkung. Pernah terjadi kes mangkuk tandas pecah selepas seorang perempuan duduk di atasnya ketika hendak membuang air sehingga menyebabkan kecederaan yang serius. 
cara kencing yang salah
Tidak dibenarkan kencing sambil berdiri kerana dikhuatiri percikan air kencing terkena pada pakaian sehingga tidak sah solat
Selepas air kencing berjaya dibuang, picit-picit sikit kemaluan tu sambil goyang-goyang sikit badan sambil berdehem tiga kali supaya sisa-sisa air kencing dapat dikeluarkan sepenuhnya. Barulah masalah kencing tak tos dapat diatasi. 


Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/04/cara-kencing-dalam-islam.html#ixzz1gtxGxUwH


ok,, muja nak tambah sikit,, muja sebenarnya nak fokuskan entry ni untuk para lelaki kerana ramai bebudak kecik yang di situ dan di sini suka buang merata.,, ape kejadahnya??? lepas buang terus pakai seluar,,, geli siot!!!! najis!!! persoalan yang timbul terhadap budak itu dan budak ini adalah,, cara betol untuk kencing ini juga ada kaitan nya dengan berkhatan for both la lelaki dan perempuan,, kulit yang dibuang tu adalah kulit yang berupaya menakung air kencing yang akan menyebabkan solat tidak sah,

DORANG SEMAYANG DENGAN SELUAR TU KE???

bleh tak tolong CLICK SINI dan CLICK SINI sebagai hadiah ikhlas daripada pembaca entry ini,, iaitu kamu,, :D
 

2 comments: