cara ingat metric system prefixes dengan nyanyi,, :D - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, February 20, 2012

cara ingat metric system prefixes dengan nyanyi,, :D

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.


FACTOR
...or in full ...
or in
words
SI
PREFIX
SI
SYMBOL
1,0E+24
1,0E+21
1,0E+18
1,0E+15
1,0E+12
1,0E+9
1,0E+6
1,0E+3
1,0E+2
1,0E+1
1,0E-1
1,0E-2
1,0E-3
1,0E-6
1,0E-9
1,0E-12
1,0E-15
1,0E-18
1,0E-21
1,0E-24
1 000 000 000 000 000 000 000 000
1 000 000 000 000 000 000 000
1 000 000 000 000 000 000
1 000 000 000 000 000
1 000 000 000 000
1 000 000 000
1 000 000
1 000
100
10
0,1
0,01
0,001
0,000 001
0,000 000 001
0,000 000 000 001
0,000 000 000 000 001
0,000 000 000 000 000 001
0,000 000 000 000 000 000 001
0,000 000 000 000 000 000 000 001
septillion
sextillion
quintillion
quadrillion
trillion
billion
million
thousand
hundred
ten
tenth
hundredth
thousandth
millionth
billionth
trillionth
quadrillionth
quintillionth
sextillionth
septillionth
yotta-
zetta-
exa-
peta-
tera-
giga-
mega-
kilo-
hecto-
deca-
deci-
centi-
milli-
micro-
nano-
pico-
femto-
atto-
zepto-
yocto-
Y
Z
E
P
T
G
M
k
h
da
d
c
m
ยต
n
p
f
a
z
y

tapi yang kitorang belaja dulu yang kat bawah ni je,, tak dela komplikated sangat pun,, tapi,, time tak tau formula nak hafal benda ni,, susah jugak tau,, sape kata tak susah dia memang genius or berlagak genius,, pilihla kategori mana-mana k,,


amboi,, panjang nye kan???? benda ni memang sume yang science subjects memang guna benda ni,, ape-ape yang rasa sains la,, so,, it is very important,,, nak tau tak lagu ape yang muja buat untuk hafal benda ni???
lagu happy birthday!!!! cubalah k,, :D
 

1 comment: