BLOG IEMA - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, January 08, 2013

BLOG IEMA

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
Join Them If You Are a Blogger :D . 
ketahui kuasa internet yang boleh bagi pendapatan sampai 30 ribu :D 
join churpchurp here :D  
join blin here :D  
join says.my here :D 
join nuffnang here :D 
join exabytes here :D

ps-segalanya sekadar pendapat aku. kalau tak setuju sila abaikan. jangan simpan di hati.

http://www.iemagurlz.my/

pujian
  • header. kena ada sebagai logo dan meninggalkan imej blog kita dalam fikiran readers. sila centerkan dia. dah comel. simple but nice. tapi sebab blog ni ada tab kat kiri tu, dah ok dah. well done :D
  • google friend connect untuk followers follow blog. updates akan keluar kat dashboard followers. followers yang guna blogger.com sahaja yang boleh follow guna benda ni. disarankan di sidebar. dah ok. tak perlu scroll banyak pun dah nampak.
kritikan
  • nuffnang. dapat duit sambil blogging. disarankan di bawah header, skyscrapper (paling atas di sidebar) dan di bawah entry. sila letak ketiga-tiga. peluang dapat cpuv ad lebih besar.
  • gambar yang dok kat sidebar tu tak perlu buat gerak-gerak kot sebab dia memberatkan blog. lagipun rasa macam tak perlu. susah gak kalau orang nak click je hilang sebab gerak.
penambahan
  • google+ followers untuk bloggers yang guna platform lain selain blogger.com seperti wordpress and tumbler. updates yang dishare akan keluar di home google+. hanya untuk yang ada google. disarankan di sidebar.
  • twitter sangat hot di saat ini. ramai sangat penggunanya. ramai yang lagi suka twitter daripada facebook. curilah traffic daripada twitter. tak kena bayar pun. disarankan di contact me. jangan lupa letak tweet button di setiap entry jugak. curi traffic dari twitter.
  • personal facebook. untuk lebih dekat dengan bloggers. senang nak reach and bincang pape ke. nak buat collaboration ke, giveaway sama-sama ke.. so bagi je bloggers add di personal fb. hehe. depends.
  • bloglist dengan scroll box. senang nak blogwalking di blog-blog kegemaran. menyatakan sokongan sambil mempromote blog sendiri. blog ni tak de lagi kan bloglist,, kalau buat tu jangan lupa masukkan blog muja ye,, hehe
  • blog hits. supaya orang tahu yang blog kita ada pembaca menyebabkan orang lain pun nak baca jugak. bukanlah niat nak riak. sebagai daya penarik.
  • sitemap yang memudahkan stalker mengecheck kandungan blog. mana la tau blog kita ada stalker. boleh rujuk DI SINI untuk tutorial sitemap di page tab.
  • ping sites. bagus untuk seo. moga blog kita boleh dok di page pertama google search setiap kali. dapatkan DI SINI
  • link within yang akan promote entry-entry kita yang dah lama. memang sangat amat membantu dalam blogging.
disarankan:
  • kurangkan sebanyak mungkin gadgets terutama yang tidak perlu supaya blog tidak berat.
  • segala butang follow dan like dan g+ tu diletakkan berdekatan supaya senang follower nak click semua tu.
  • buat fungsi disable highlight terutama bagi orang yang tak nak entrynya dicopy. sekadar disable right click tidak memadai.
alamak, blog ni dah tak digunakan.



6 comments: