Alat Bantu Mengajar dan Origami Yang Menggamit Kenangan - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, September 01, 2013

Alat Bantu Mengajar dan Origami Yang Menggamit Kenangan


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

untuk subjek literasi bahasa semester dua ni, muja kena buat alat bantu mengajar (ABM) then present how the object is gonna work in the class. ada few criterias ABM yang bagus. susah gak sebab i am definitely not a creative person, but for my future students, muja try la jugak bebajet kreatif. mula-mula terfikir nak buat origami tapi tak tahu macam mana nak aplikasikan origami tu.

alat bantu mengajar adalah sangat penting dalam dunia pendidikan. ia membantu menarik minat para pelajar untuk belajar terutamanya bagi yang baru memulakan proses pembelajaran formal di sekolah. dengan adanya alat bantu belajar yang menarik dan berfungsi, pemerolehan ilmu oleh para pelajar akan menjadi lebih efektif dan efisyen. moga dengan adanya ABM yang muja buat ni, akan memberi inspirasi bagi para guru di luar sana. amiiin :D


alat bantu mengajar
alat bantu mengajar untuk literasi bahasa
perancangannya, students akan lekatkan jawapan pilihan yang terdiri daripada suku kata tertentu di tempat kosong pada papan dengan thumb tacks. ok la tu kan? alat bantu mengajar muja yang simple yet applicable. kalau yang rumit sangat, takut lower primary school punya students susah nak faham pulak. almaklumlah, titew akan teach primary school in the next 4 years. insya ALLAH. jangan la sangkut memana. naya. nak kawin cepat ni. ekekekekeke


alat bantu mengajar should be very easy for the students understand how it works. so, muja still akan ajar buat satu origami, tak macam perancangan. based on my own experience, satu origami pun kemain susah cikgu muja nak terangkan. sampai muja menangis then merajuk ngan cikgu tu. esoknya, ada sekor burung origami dalam beg. siap tulis ucapan maaf lagi tu. bukan cikgu salah pun. muja yang sedikit lembap bab kretiviti ni. cikgu muja ni pun satu. suka buat benda-benda sweet then buat orang tacim. jahat tau. love you cikgu!!! muahhhxxx :*



one thing about origami ni, kalau dah berjaya buat something yang walaupun senang sangat, memang happy dia tu akan lain macam. macam dapat helicopter sebuah jek. then terbang terbang di angkasa raya. wah!! kemain imaginasi muja memalam ni kan. kih4. that is the feeling yang muja nak my students rasa. the sweetness of getting what you have worked so hard to achieve.  origami akan menjadi salah satu alat bantu mengajar yang sangat hebat because muja pernah baca sesuatu itu akan lebih mudah difahami dan diingati apabila dapat disentuh.

adik muja yang tolong buatkan alat bantu mengajar muja kali ni. muja just gitau idea and apa yang muja nak je. dia tu memang kreatif. tambah lak hari tu, dia rasa stress, then dia mintak muja stay sehari kat rumah. kalau muja stay, dia tolong buatkan alat bantu mengajar ni. then, here it is. the masterpiece of the day. simple but nice kan. macam comey comey gitu. rasa macam tak sabar nak pergi mengajar, kelek benda ni then guna dalam kelas. oh!! my students are gonna love this! :D

alat bantu mengajar


ps- macam nak buat origami kereta. nampak cool kan? olololo


9 comments:

  1. Teringatkan pemberian kawan kolej tanda perpisahan membuat origami bentuk burung 5 ekor tertulis huruf nama saya. Masih disimpan sehingga hari ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. origami ni memang ada sentimental value kan,, sobss :')

      Delete
  2. mai mmg xreti la nk buat sume bnda ni sgala bagai..mmg fail! haha

    ReplyDelete
  3. origami...seni jepunkan kalau tak silap...sapa leh bat origami mmg kreatif laaa :D

    ReplyDelete
  4. suka tengok origami. tapi tgn keras utk lipat2 kertas. hehehe

    ReplyDelete