Mujadafewa Dengan Budaya Sindir Menyindir di Facebook - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, September 05, 2013

Mujadafewa Dengan Budaya Sindir Menyindir di Facebook



ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.


few days around ni, banyak lak budaya sindir menyindir di facebook berlaku. for me, it is a good thing so that none of us will think that they are perfect enough as a person, a human being. well, nobody is perfect, isn't it? ada yang kata sindir lebih baik. ada gak yang kata terus terang lebih baik. ada pulak yang kata private message paling baik. terpulang la korang nak kata yang macam mana. otak kita berbeza. pemikiran tak sama. heee. lain padang lain belalang lah katakan.


pada pendapat muja pulak, sindir menyindir di status facebook tanpa mengetag orang yang dimaksudkan adalah paling baik based on few reasons. kalau korang tak rasa benda yang sama dengan muja, dont worry. it is not a problem k. jangan sampai tak tidur malam pikey, 'Why is muja having different opinion than mine??? why why why???' haa. jangan naa. i accept different opinions. differences colour the world. awwww.. hee.. actually, banyak sebabnya muja berkata begini. i dont know whether you will agree with me or not but this is my opinion laaa. jangan nak bash merata riti pulak. FOR ME, it is because sindiran di facebook tanpa mengetag:

meh Teacher Muja nak bagitau kenapa perihal sindir menyindir. jangan risau. tak masuk exam :D
  • lebih menyeluruh dan tidak terhad walaupun orang tak tahu siapa target sebenar
amboi ayat aku! bila buat status sindir menyindir di facebook, semua orang akan baca. tidak hanya orang yang ditujukan. termasuklah semua kawan di fb, semua kawan kepada orang yang like, semua kawan kepada orang yang share. malah kalau ada yang stalk, dia pun boleh baca. followers juga boleh. so, bila semua boleh baca, pengajaran daripada sindiran tu boleh diambil oleh semua. tak tersepit di ruang private chat semata-mata. bayangkan kalau telaga zam zam di mekah nun jauh di sana hanya diketahui kewujudannya oleh Nabi Ismail semata-mata, seluruh dunia akan dalam kerugian. tidak dapat merasa air yang terbaik di dunia. yang tiada tiada keringnya. sentiasa ada untuk hilangkan dahaga seluruh umat manusia. alangkah ruginya.....

  • buat orang lain yang buat benda sama jugak terasa
bukankah itu satu kerugian bila kita hanya private message seoorang sahaja walhal ayat power giler, memang pasti berkuasa dan berupaya menyedarkan someone about something yang terlalu ramai orang lain juga buat? adakah kita hanya mahu seorang sahaja yang berubah ke arah kebaikan? adakah hanya orang itu saja yang kita perlu titik beratkan? so apa masalahnya dengan sindiran di fb selagi nama kita tak ditag. itu bukanlah perkara yang memalukan sebab it is general. kalau kita tak buat, jangan terasa. kalau pun terasa, kita boleh simpan sorang and take action to do something to fix things which we know are wrong. bukan make it worse by saying bad words and show to whole world betapa kita marah. betapa kita benci. betapa kita tak boleh terima bila orang menasihati kita. bukankah nasihat yang baik itu perlu diambil kira waima dikatakan oleh seorang pelacur?
  • lebih bertapis, sindiran kan memang adat kita orang Melayu.
sindiran yang baik ni ada satu sifat yang tidak boleh lari. kena bertapis. kalau dah nama segala makhluk ALLAH dalam hutan tu keluar saat kita rasa kita hanya menyindir, sedarlah bahawasanya itu bukan menyindir namanya. itu menghina! sindir ni dia kena ayat yang baik tapi menusuk jiwa. bila kita sindir menyindir di facebook, kita perlulah menyindir dengan cara yang betul. jangan tak tahu menyindir pun nak kena ada skill. haa. :D dalam menyindir, kita perlu pandai buat ayat so that it does not hurt too much and does not show betapa marah or tidak senangnya kita dengan perbuatan orang yang ditujukan. ia terpulang kepada kita untuk jadikan sindiran itu sindiran ilmiah, yakni sindiran yang berisi, lembut tapi mengenai sasaran. jangan bagi orang kata kita bodoh lepas mereka baca sindiran kita. contoh penyindir terbaik abad ini adalah Mat Luthfi. Setuju? :P

sindiran paling sesuai untuk gambar ini 'eleh muja nih, bajet Fatin Liyana la tuuu' kan3?? -.-'
budaya sindir menyindir ni dah lama ada dalam jiwa terutama kita orang Melayu. kalau dah bangsa awak kat ic tu Melayu, jangan nak cakap awak tak pernah menyindir orang. we are never too honest to never do sarcasm. tanpa sindir menyindir juga, tak de wujudnya pantun ikan gelama ikan duri dengan pantun pisang emas dibawa belayar yang famos amos tu. betapa bijaknya moyang kita menggunakan bahasa yang mengena. memberi pengajaran pada semua. kemahiran yang ada tidak di sia-sia. semua pun dapat merasa kebaikan dan menjamah faedah daripadanya. kalau ayat hebat di private message nak buat apa?? sorang je tahu, itu rugi namanya. tak betul ek?

contoh sindiran dari muja sendiri. tak tahu la yang jenis ilmiah ke tidak. sharing is caring kan? :D

harap sindiranku mengenai tepat pada sasaran. banggg!!!! hahahaa. pergghh. macam sniper! :D
tip menyindir paling epic:
letak smiley sengih dengan love berketul-ketul tanda bahagia  confirm panas orang yang terasa. wakakakaka

tiada apa yang sempurna dalam dunia ini termasuklah aktiviti sindir menyindir. kelemahan sindir menyindir ni ada pada si penyindir iaitu apabila sindiran tidak mengena, mengena pada sasaran yang salah, tidak mendapat hasil yang diharapkan, sindiran disalah fahamkan dan banyak lagi. so, dalam sindir menyindir juga, kita kena berhati-hati, bukan setakat berhati-hati di jalan raya sahaja. jangan pulak buat entry dengan letak nama orang yang kita tidak puas hati di post title just sebab orang tu berjiwang di blognya sendiri then sebar di segenap pelosok fb macam dalam lipatan sejarah kehidupan muja few months ago. itu bukan menyindir secara ilmiah, itu menghina namanya. :D


keep loving stop hating. for sure, i love all my readers. haters pun kalau dah read my blog tu, i love you too lah.. muahhxxxx!!!! :D


37 comments:

  1. tak reti nak menyindir berkias ni,hehe baisanya straight to the point je

    ReplyDelete
  2. I like thrilion times about this. (Nape plak tetiba nak berbhs Inggeris dah...) tqvm teacher :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. hope this entry clarifies a lot of things :D

      Delete
  3. ASSALAMUALAIKUM MUJA.

    BUKANLAH AKAK DI SINI HENDAK MEMALUKAN MUJA ATAU APA JUGA.
    AKAK RASA DULU MUJA PERNAH BUAT ONAR DENGAN SEORANG BLOGGER JUGAK. MASA TU MUJA TAK TERIMA BILA DITEGUR PASAL MUJA TERLALU MENGEJAR LELAKI ENTAH APA ENTAH. AKAK TAK PASTI. AKAK TAK FOLLOW SANGAT PUN.

    DULU AKAK SELALU PK BAIK PADA MUJA. ANGGAP MUJA BUDAK-BUDAK SEBAB TU SELALU IKUT PERASAAN & SO ON. TETAPI MAKIN LAMA, AKK PERASAN MUJA SKRG MAKIN OVER. ENTRY MUJA ASYIK NAK MENCUCUK ORANG JE KERJANYA. MUJA NI NAK CARI PUBLISITI MURAHAN KE? ADA JE YANG MUJA CUBA CARI MASALAH.

    MUJA..AKAK PERASAN MUJA NI FAME CLIMBER. TAHU? MUJA NI NAMPAK TERLALU SANGAT NAK FAMOUS. MCM AKAK CAKAP, DULU TAK KESAH. SEKARANG NI MUJA MENJADI-JADI SAMPAIKAN AKAK MELUAT LAH MUJA. DI FB, DI BLOG, ADA JE HAL MUJA NI.

    MUJA MACAM SHOW OFF PUN ADA. APA HAL KAU NI DIK? APA MASALAH KAU? KAU FOREVER ALONE KE?

    MUJA... KALAU MUJA NAK TAHU, DI KALANGAN BLOGGER DAH RAMAI YANG BENCI MUJA. MUJA MENGADA-NGADA. BAJET BAGUS. NAK CAKAP-CAKAP ORANG PUTIH LAH. APE BENDA LAH!

    MUJA. AKAK BUKANNYA TAK SUKA MUJA. CUMA SEKARANG NI AKAK DAH BENCI MUJA. PLUS ANNOYING. ADA BAGUS MUJA TUTUP JE BLOG MUJA DENGAN ENTRY-ENTRY BODOH NI.

    BYE!

    HARAP MUJA SLOW DOWN LAH. MUJA KAN BAKAL CIKGU!!! "katanyalah kan"

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal buat onar tu, i dont agree you said saya yang buat onar. sape yang buat onar ngan sape? mentang2 saya senyap. tengok la kat entry kutuk saya tu, ada saya kata pape? macam2 saya kena. kawan2 saya pun kena. pastu cakap saya yang suruh kawan saya backup. fitnah merata. meh sini nak tengok entry yang saya menyucuk yang banyak sangat tu. cakap English pun salah ek? ok. noted thay you are not the one for me to ge advice from. btw, tq for commenting and singgah sini after the menyampah feeling. :D

      Delete
  4. love love love this entry...brilliant one... akak kalau sindir pun tak ada maknanya nak tag2 orang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. only brilliant people know the gist of this entry. btw, this entry is not focused on blogger only. ramai lagi facebookers yang bukan blogger. hehe

      Delete
  5. lawak la pulak komen akak anonymous tu :P

    ReplyDelete
  6. lawak la pulak komen akak anonymous tu.. :P

    ReplyDelete
  7. hahaha sheda mangsa sindiran someone tapi siap copy pates status kita balik nmpk x kebodohan dia disitu.. n sama pngai dia dengan sorang anon yang mengomen kat atas nih hahaha.. kite pun leh men sindir2 gak same mcm muja .. x perlu tag nme pun pastikn terasa sedapnyaa huhuhu


    adeh salah akaun lagi hahaha delete yg atas =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah la nak comment blog designer comel sorang ni,, kih3

      Delete
  8. Cakap pasaL sindir menyindir di facebook ni, serius situasi begini aku sendiri pernah alami, walaupun x kena tag nama.. tapi segaLa perbuatan yg lepas di bangkitkan,, jawabNya mesti la terasa.. tapi kekadang hati org ni susah mau di faham, walaupun perkara yg d buat tu untuk kebaikan bersama, tapi di anggap itu adalah buruk di mata nya... hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni contoh sindiran yang tidak mengikut syarat,, tak leh contohi orang yang mnyindir begini,, ini menghina namanya. sabar ye teto. i felt the same thing before :'(

      Delete
  9. Apekehe si anon tu? lantak la.

    Apa2 pun menyindir kalau boleh biarlah ada perkara yg membina..^^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali lagi.. orang yang berfikir dengan rasional je boleh faham maksud entry ni.. tq amir :D

      Delete
  10. Muja muja..
    dah kena sebijik oleh kak anon tu ye..
    sabar ye muja,cuma sy tak bersetuju dgn entry sindir menyindir ni,bukan itu lebih menampakkan riak dik oi??

    bukan lebih baik berkata terus terang dari berkias,yang mungkin boleh membuat salah faham..bukan lebih baik?fikirkan baik ye..

    1 lagi,menyampah tgk blogger yang suka tepek gambar sndiri siap buat mimik muka tu.rasa nak lempang je..sorry to say .. ^^ <-- Comel kan icon sindir ni.. :p

    - Abg NON -

    ReplyDelete
    Replies
    1. i think you better check balik maksud riak tu apa sebab riak tak de relation langsung dengan menyindir.

      bukankah saya dah state kelemahan sindir kat atas? abang tak baca detail ni..

      icon tu dah comel dah.

      yang bab lempang tu, lebih kepada menghina. btw, blog saya memang la banyak gambar saya pose mcm2 cara. takkan nak sengih nampak gigi tangan di sisi sokmo. takkan nak letak gambar abang pulak kan. :)

      try again to make a better sindiran in the future k. lebihkan membaca before comment dan comment lah secara berhemah walaupun bernama abang non ^^

      Delete
  11. sabar muja . . ignore si cik annon 2 . . biasa lah 2 . . x semua we do can puaskan hati semua org . . (fail bi =,=') ehee !! mai pun slalu kena sndir tp mantain cute je :P eheee !! manusia mmg x lari dari sndiran 2 :) kak annon oi ! x mau singgah blog mai ke ?? x mau sndir entry merepek mai ke ?? meh singgah >> maileyjayley.my semua entry merepek . . sesuai lah drop komen ;) eheee *PEACE*

    ReplyDelete
  12. maaf. aku kurang setuju dengan entry ini. sindir menyindir bukan budaya Islam. kalau ada apa2 yang tak betul, tegur dan nasihat dengan berhemah, bukan menyindir. boleh rujuk sini - http://el-ilmy.net/2012/10/31/sindir-menyindir-bukan-budaya-islam/. tapi yelah, siapalah saya nak nasihatkan awak kan? awak bakal cikgu dan cikgu is always right, saya ni pulak cuma operator kilang sahaja...

    sekian.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum yanggg... sheila dah terkena! tapi sheila sabar selama ni. sampai satu hari tu sheila meletop gak. sheila terpaksa unfriend dengan rakan yang sering sindir2 ni. tak suka pengaruh negatif dalam hidup. sheila harap rakan2 semua tak menyindir antara satu sama lain. sheila dulu suka sindir gak. tapi sheila dah tak buat dah. sheila tahu rasa pedih yang orang lain pernah rasa dulu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sindiran itu ditargetkan untuk sorang sahaja dan bukan untuk menyedarkan ramai orang macam yang muja tulis kat atas tu maka itu bukan sindiran contoh. sabar ye sheila. muja pn banyak disindir. kita sama je but how we react tu yang membezakan. chill k :-)

      Delete
  14. being honest is better than hypocrite...

    entry muja ni bagus utk semua yg berfikiran positif...

    biasa la dunia blog ada anon (sebenarnya blogger gak)

    teruskan memberi pendapat mcm ni.keep it up

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuatu akan jadi baik kalau kita fikir ia baik dan sebaliknya... muja pun dah tulis kena berhati2 supaya tak beri kesan tidak diingini tapi maybe anon anon ni hanya pandai mengomen tanpa baca entry.. lalalala

      Delete
  15. suka direct dengan PM je supaya tidak menyingung perasaan orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. sebagai manusia kita perlula bijak membezakan yg mana patut pm yg mana patut distatuskan. macam muja cakp kat atas... only kalau ia brmnfaat kat ramai org maka sindiran itu lebih baik di status.. jenuh gak nak pm sorg2 bila benda yg kita nak cakp tu sama je. hope it is clear now :-)

      Delete
  16. bagi aku pula kena tngok keadaan situasi la..kala benda tu perlu kita sound direct je..kasi hentam saja la..tapi kalau melibatkan aib dan maruah orang jangan kita main hentam je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup! definitely agree with you. it depends on the subject matter sebenarnya. kalau benda tu kena private then pm lah.. kalau dah benda tu beri kebaikan kat ramai orang, maka statuskanlah,, haha

      Delete
  17. Kalau sindir pasal sakit hati boleh bikin darah mendidih orang yang menyindir terlebih over terlebih diva

    ReplyDelete
    Replies
    1. comment ni sesuai bagi kat anon kat atas.. anon ni memang perfect,, tak de cacat cela,, kah3

      ps- comel dp tuh, cute!! i loike :D

      Delete
  18. Tula muja de wwarriors..heheh..jadi diri sendiri Dan tak hipokrit..

    ReplyDelete