Pindah Rumah, Birthday dan Akikah Nazhan - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, September 15, 2018

Pindah Rumah, Birthday dan Akikah Nazhan

Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Alhamdulillah sangat. Kami sudah tidak menyewa. Betullah anak itu pembawa rezeki. Lepas raya hari tu, pindah. Dekat aja dengan rumah sewanya. Direzekikan untuk duduk rumah sendiri walaupun kena atur bajet bulanan ketat sikitlah. But for me, still better than habis beribu-beribu setahun untuk bayar sewa. Abis banyak bulan-bulan, tapi untuk rumah kita, rasa lebih berbaloi. Nak decorate or nak buat apa-apa pun kat rumah tu, tak de rasa serba salah, serba tak kena macam dulu. So far, so good walaupun daripada shopping sebulan sekali berubah kepada shopping 2 bulan sekali. No big deal pun for me. Chill je.



Memula nak pindah hari tu, yang paling rungsing mestilah bab pengasuh.Nak dijadikan cerita. Dalam duk cari pengasuh tu, aku tersinggah kat satu kedai ya ng jual barang Ikea. Sembang punya sembang, asal Terengganu. Lagi syok nyembang. Kak Ikin namanya. Dia masukkan nombor hp aku dalam group wanita perumahan aku. Memang sepakat membawa berkat perumahan aku ni. Tempat menyewa dulu, hai hai bai bai jela ngan jiran.

Dipendekkan ceritanya, aku tanya dalam group tu lah sesape yang sudi jagakan Naz. Di situlah berjumpanya aku dengan Kak Ema. Alhamdulillah sangat. Rumah dia sebaris je dengan rumah aku. Selang 2 rumah. Memang sejalan aja. Memang Allah tu Maha Hebat. Kak Ema pun dah jadi aku punya bestfriend. Anaknya si Maya, 6 tahun, dah jadi Naz punya bestfriend. Syukur sangat semuanya smooth.



Majlis naik rumah pun dah settle, tu pun lepas 2 bulan duduk kat situ. Terima kasih sangat buat adik beradik aku yang sudi datang, bawa mak dan pak mertua aku dari kampung. Alang-alang dorang datang, terus kami settlekan solat hajat untuk rumah ni. Umi ngan abah tak datang sebab masa tu abah sakit diserang batu karang. Faham-faham jela sakit batu karang punya sakit ni cemana. Buat kecil-kecil je. Hidangan 2 jenis laksa. Laksa lemak dan pinang dari Kelantan. Sedap sangat! Cuma tula, kalau guna laksa dari Kelantan lagi masyuuk. Hehehe.



Last sekali, kami dikurniakan masa, tenaga dan rezeki untuk mengadakan majlis akikah Nazhan secara sederhana. Kami balik Jumaat. Sabtu which was his birthday tu kami keluar beli barang. Ahad sebelum raya haji tu buat majlis. Setiap bulan duduk counting his monthsary. Lepas ni, boleh counting yearly birthday pulak. Alhamdulillah. Suka sangat berkumpul ramai-ramai kat rumah mak mertua aku. Abah ngan umi ada, adik beradik pun ada. That day was such a perfect day. A day that aku macam amazed sangat sebab I just can't believe how miraculous it can be to be pregnant, then gave birth, and now, my son is already 1 year old!

*me patting my left shoulder, flipping my hair, telling me well done.









By the way, on Friday after, Huda got married to her one and only love of her life, Izzat. So, I belanja jugaklah her akad photo.


Yang kat bawah ni pulak, gambar seorang cucu yang dipaksa bangun daripada tidur oleh datuknya untuk melihat acara menyembelih lembu. His first time! :D


That's all I've got for this time. Till the next blogpost with more and more stuff about my son and a little about me. Wassalaam. 

No comments:

Post a Comment