Cara Masak Nasi Tanpa Kerak - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, October 02, 2018

Cara Masak Nasi Tanpa Kerak

Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku bukanlah seorang yang suka masak but! Betullah kata orang-orang tua. Biarpun perempuan tak suka dan tak pandai masak sebelum berkahwin, lepas kahwin, pasti berubah. Memang pun. Kalau you tak masak, sapa nak masak untuk your husband, your kid. You la. Lainlah kalau your husband memang suka masak. Lucky you. As for me, I have to cook sebab lari bajet jugak hoi kalau hari-hari makan kedai. Lainlah kalau setiap hari umi you belanja you, macam umi I. Hehehe.

Ok. Jokes aside. Sejak dah kahwin, dah bekerja, dah kena beli barang keperluan sendiri, memang dah kena masak jugak. Malas kena jadi rajin. Tak pandai kena belajar. One of the things yang aku tak suka dengan memasak ni of courselah bab masak nasi, tetiba nasi berkerak. One, it is very hard to clean. Two, aku rasa macam kerak itu sangatlah membazir. Three, aku memang kedekut.

nasi tanpa kerak
Nasi masak cantik TANPA kerak. :D

Thanks to that special person (I dont know you but do know that you are special) for sharing this tip to cook rice.

1. Bersihkan beras.
2. Masukkan beras yang sudah dibersihkan dalam gelas yang tak cair macam gelas kaca or marble gitu.
3. Penuhkan air dalam gelas.
4. Then, letakkan dalam periuk nasi elektrik. Switch on.

Kuantiti beras dalam 1/4 or 1/3 daripada saiz gelas, bergantung pada jenis beras. Lepas beberapa kali, nanti kita akan tahu macam mana tekstur nasi yang kita suka menggunakan teknik ini.Masukkan juga air dalam periuk. Wallaaaa! You will get a very nicely cooked rice tanpa that annoying kerak!

Satu lagi, korang bolehlah apply this tip kalau korang tengah diet juga. Korang tetapkan terus, satu gelap untuk seorang makan. No tambah-tambah. Sangat convenient! Cubalah! :D

4 comments:

  1. Replies
    1. sila sila.. mesti tak menyesal sebab nasi masak cantik, gelas pun senang nak basuh sebab tak de kerak :D

      Delete
  2. bisakah tutorial masak nasi tanpa beras?

    ReplyDelete