Thursday, February 06, 2020

Azam Tahun Baru 2020

Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. As cliche as it sounds, aku still rasa aku kena listkan aku punya azam tahun baru for this year even though I really doubt I can achieve even one of them. Bear with me guys. I am just going with the bandwagon of stating my resolutions for this year.

Azam Tahun Baru 2020 Kena Reasonable dan Achievable 


Me wearing Sutera Herbal Lip Glass Code Loves. Nak? Whatsapp 01126947035.


1. Not To Lash My Anger to My Husband.


Biasalahkan, sekecil-kecil benda pun boleh jadi sebab untuk suami isteri, laki bini bergaduh, bertekak. My weakness is, my tone of voice ni, time aku tak marah pun, orang cakap aku sedang marah. Apatah lagi kalau aku marah. Kalau aku duduk sorang-sorang, thinking, omg betapa banyaknya aku meninggikan suara kat suami aku, betapa berdosanya, kalau datang angin kus kus menyerang. It's not that I want to, but it just happens.


So, azam pertama aku kali ni, aku nak cabar diri aku untuk berhenti menjerit masa aku tengah krisis dengan Nik. Yes, aku nk nampak profesional, more matured, calmer. That would be the NEW ME.

2. Nak Achieve My Best Weight, 57kg.


Hahaha. Okaylah aku gelak dulu sebelum korang gelak. Yes, tak nama azamla kalau tak masukkan azam nak kurus ni. In my defense, 2017 aku dah keluarkan seketul Nazhan. 2019 pula, keluar pula Si Nazeem. Lepas keluar yang kedua ni, memang lagi susahlah nak hapuskan love handle ni. Aku rasa macam dah terima hakikat kulit pecah-pecah ni takkan hilang, cuma aku nak capai berat 57kg. Aku akan rasa aku berjasa pada suami untuk cover balik dosa yang aku buat dulu kalau impian aku yang satu ini tercapai sebab Nik memang suka kalau aku kurus. Hihi.



So, azam kurus masih kubawa ke tahun 2020 dengan niat untuk kemaslahatan rumahtangga aku. Yes. Dah ada yang cakap aku makin kurus. :D

3. I Want To Control Grow My Savings and Limit My Spendings


Honestly, bab duit ni, aku masih fail sampai sekarang. Hujung bulan je, rasa sesak, rasa sengkak. Tambah pula tengok berita Facebook dan berita, ekonomi makin teruk. Gaji naik pada kadar biasa sedang barang makin mahal. Aku nak capai saving 6 bulan gaji dalam masa 2 tahun. So, aku akan carry this one sampai 2021. Aku jadi risau dengan masa depan my children. Therefore, I want to continue my side business and really control my spending so that aku boleh invest more in their future education. Means that, aku nak tambah lagi jumlah yang aku save dalam Tabung Haji dan open SSPN account pula lepas ni.

Semoga masa depan anak-anak kita secerah kita sekarang.

4. I Want To Grow My Instagram and Youtube Channel


No, I am not an influencer to say the least tapi I like to idea of being able to influence people for the good things. Yup, positive effects or feedbacks or vibes yang aku dapat bagi kat orang buat aku happy. Buat aku rasa my life is worth living for. I don't know other people, but I would feel so glad bila produk yang aku suggest, berkesan untuk orang lain. Tips yang aku share, bermanfaat untuk orang lain. Tempat yang aku share, orang lain jejak juga. I don't know la tapi I feel so satisfied when people recognise my recommendations. Hahaha. Aku suka weh. Aku suka!

So, for those yang nak show support, boleh la


4 ini jela dulu for 2020. Kalau bab azam, rasanya, the lesser the better. Hehehe. Choww! Wassalaam.

1 comment: